Piittaamattomuutta ja laiminlyöntejä itärajalla

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote teki tiistai-iltana (22.6.) päätöksen jättää koronavirustestit tekemättä, jotta jono saadaan purettua kohtuullisessa ajassa. Sen seurauksena noin 800 jalkapallon EM-kisoja paikan päällä seurannutta kisaturistia pääsi Venäjältä Suomeen käymättä koronatestissä.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava kertoo, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi tiistaina sattumoisin uuden määräyksen, jolla tartuntatautilain pykälä 15:n mukainen määräys kohdennetuista terveystarkastuksista kumottiin. 22.6. lähtien Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella terveysviranomaisilla ei ole enää ollut pakko järjestää kaikille matkustajille terveystarkastuksia rajalla (Yle 23.6.).

Tämän seurauksena koronavirus pääsi leviämään piittaamattomien kisaturistien avustamana kautta maan. Viranomaiset avasivat kohtalokkaan Pandoran lippaan ja viimeistelivät työnsä kuten em. Ylen uutisessa mainitaan kumoamalla määräyksen kohdennetuista terveystarkastuksista. Nyt on virkamiesten selusta turvattu. Vai onko?

Toivottavasti asia tutkitaan perusteellisesti. Luulisi, että laiminlyönti, jonka johdosta tappava virusmuunnos leviää maahan, ansaitsee tulla tutkituksi.

Viranomaiset olivat myös laiminlyöneet varautumisen tilanteeseen, sillä kyseisessä rajanylityspaikassa oli vain kaksi henkilöä testaamassa. Määrää lisättiin kuuteen, ja sitten pantiin hanskat naulaan kokonaan.

Ei olisi tarvottu kummoisiakaan ennustajan lahjoja arvioimaa, että testaajia tarvitaan moninkertainen määrä. Mediassa oli etukäteen tietoja Pietariin lähtijöistä. Myydyistä lippumääristä olisi todennäköisesti saanut tietoa.

Selitykseksi ruuhkalle sanottiin, että kahdesta raja-asemasta kaikki tulijat olivat pakkautuneet Vaalimaalle, ja Nuijamaan kautta ei kulkenut juuri kukaan. Liikennöitsijät eivät antaneet aikataulutietojaan, eikä ohjeita rajalle saapumisen porrastamisesta noudatettu. Syyllisiä laiminlyönteihin oli siis liikennöitsijöissäkin ja matkanjärjestäjissä.

Siitä huolimatta terveellä järjellä ja mediatietojen pohjalta olisi voinut  päätellä, että väkeä on Venäjälle menossa ja pelin jälkeen tulossa. Luulisi, että testaajia olisi saatu siirretyksi muilta alueilta ja ehkä pikakoulutetuksi alan opiskelijoista. Luovuutta ja mielikuvitusta olisi pitänyt löytyä!

Itse asiassa hallituksen olisi pitänyt toimia ja rajoittaa matkustamista Venäjälle, jossa muuntovirus riehuu huolestuttavalla tavalla. Mutta jalkapallon seuraaminen taitaa olla yksi perusoikeuksista – toisin kuin terveys…

Miltä tilanne näyttää lääketieteen asiantuntijoiden näkökulmasta? Kymsoten ylilääkäri   Marja-Liisa Mäntymaa on turhautunut (IS 24.6.):  Oli tiedossa, että kisaturistit voivat tuoda mukanaan paljon koronatartuntoja, ja nyt niin on käynyt. Vaalimaan raja-asemalla tiistaina tehdyistä koronatesteistä jo 7 prosenttia on osoittautunut positiivisiksi, eivätkä kaikkien testien tulokset ole vielä valmiit.

– Se on yli 10 kertaa enemmän kuin Kymsoten omalla alueella. Se on todella korkea, Mäntymaa sanoo. – Tämä ongelma oli aika helppo etukäteen ennustaa. Kyllä tämä voi vielä kertaantua. Ensi viikolla nähdään jonkinlaisia seurauksia. En pidä nyt sitä ongelmana, että osa henkilöistä jäi ilman rajalla tehtyä testiä, vaan sitä, että ylipäätänsä käytiin Pietarissa. Koronatapauksia on todennäköisesti paljon enemmän kuin nyt on todettu. – Kun yksi henkilö on kantanut deltavarianttia, hän on altistanut koko bussin, Mäntymaa sanoo.

Viimeisimpien tietojen mukaan tartuntoja on jo 120 (T.S.fi 26.6.).

Summa summarum: Nyt sitten vain odotellaan, mitä terveydellisiä seurauksia tästä laiminlyöntien ja piittaamattomuuden sumasta seuraa.

+8
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu