Posti tyri pahasti johtajien palkitsemisessa

Postin työmarkkinaselkkauksen alkusyy on Postin johtajien kannustamisessa käytetty bonus- eli palkitsemisjärjestelmä. Se sai johtajat tavoittelemaan yhtiölle hyviä tuloksia, joiden pohjalta heille maksettiin tulospalkkioita. Ja miten tulosta saatiin hinatuksi ylös: työehtoshoppailulla eli alentamalla henkilökunnan palkkoja siirtämällä 700 työntekijää Postin tytäryhtiöön, joka soveltaa työntekijöiden kannalta alkuperäistä epäedullisempaa työehtosopimusta.

Henkilökunnan asiallinen kohtelu unohtui – mainittaneenko Postin henkilökuntaa yrityksen tärkeimpänä voimavarana enää juhlapuheissakaan?

Kun edulliset tulospalkkiot sokaisivat johtajien silmät, he eivät osanneet ajatella, miten työmarkkinakenttä tulee kaiken todennäköisyyden mukaan reagoimaan 30-50 prosentin palkanleikkauksiin. Varsinkin kun johtajat tulevat ilmeisesti kuittaamaan samasta operaatiosta aikanaan huimat palkanlisät, toimenpiteen vaikutus piti tietää henkilöstöä ja työmarkkinakenttää tyrmistyttäväksi. Suhteellisuuden taju petti siis Postissa pahan kerran. Voiko yritysjohto pahempaan virheeseen syyllistyä?

Myös yhtiön hallitus ja omistajien eli valtion edustajat tyrivät pahasti mennessään hyväksymään tällaisen palkitsemisjärjestelmän. Haluttiin varmistaa niin muodikkaalla tavalla, että kyetään kilpailemaan johtajista muiden yritysten kanssa ja saadaan palkatuksi hyviä johtajia. Jokainen voi arvioida, miten hyviä saatiin.

Johtopäätös onkin: Kenkää hallitukselle ja toimivalle johdolle. Lisäksi vakavat moitteet omistajaohjaukselle. Postia ei olisi muuten pitänyt alunperinkään yhtiöittää – ainakaan kirjepostin osalta. Toisin kuin meillä yleisesti ajatellaan valtionhallinnon piirissä, yritysmalli ei sovi läheskään kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan.

Varottavia esimerkkejä on muitakin vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi ylipistolaitos sekoitettiin tällä mallilla. Yliopisto ei ole liikeyritys. Eikä myöskään postilaitos tiettyjen peruspalveluiden osalta. Sama koskee julkista terveydenhuoltoa. Listaa voisi jatkaa, mutta riittäköön tämä tällä kertaa.

+5
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu