Presidenttiä uskallettava kritisoida?
HS otsikoi pääkirjoituksensa: ”Presidenttiä on uskallettava kritisoida” (HS 9.7.2022). Tämä on itsestäänselvyys – lisäyksellä: jos kritiikkiin on jotakin syytä.
Pääkirjoituksessa noteerataan presidentti Sauli Niinistön suuri suosio: HS:ien oman kyselytutkimuksen mukaan 92 prosenttia suomalaisista katsoo Niinistön onnistuneen tehtävässään erittäin tai melko hyvin.
Lehti toteaa, että on tietenkin hyvä, kun kansa on valintaansa tyytyväinen, mutta suuren suosion kääntöpuolena on, että se suojaa merkittävää vallankäyttäjää kriittiseltä keskustelulta ja nielee hänen versionsa tapahtuneista suoraan. Näkemyksen tueksi mainitaan muutaman tutkijan kannat.
Tämä ei vaikuta kovin uskottavalta. Jos aihetta kritiikkiin on, vallitsevassa demokraattisessa järjestelmässä on täysin turvallista esittää poikkeava mielipide, ja se myös esitetään. Jos mediaa pidättelee jokin, se voi katsoa peiliin ja hakea syytä sieltä.
Kirjoituksessa myönnetään Niinistö ulos tuloissaan maltilliseksi ja harkitsevaksi. Myös todetaan hyväksi asiaksi, että yhteiskunnassa on kokoava voima johon hyvin eri tavalla ajattelevat ihmiset voivat luottaa.
Kaikki on sittenkin hyvin? No ei. ”Silti presidentin vankassa suosiossa on kyse myös mielikuvista”. Ei vaikuta yllättävältä havainnolta – mielikuvillahan käsityksen muodostuksessa toimitaan aivan ylisesti. Näytöksi viitataan kyselyyn joka koski sitä, ketkä poliitikot ja viranomaiset ovat suoriutuneet parhaiten koronatoimissa.
Kenkä puristaakin nyt siitä, että Niinistölle tuli selvä kärkipaikka, vaikka koronatoimet eivät hänelle kuulukaan. Taakse jäivät niin pääministeri Sanna Marin kuin THL:n ”koronamies” Mika Salminen (termi ”koronamies” on HS:n keksimä).
Täytyy todeta, että sen paremmin pääministerin kuin ”koronamiehen” virastonkaan tekemiset tässä asiassa eivät ole olleet moitteettomia. Pikemminkin päinvastoin. On soudettu ja huovattu, kiistelty maskeista ja rokotuksista, On vähätelty kuolleisuuden korkeaa tasoa sekä annettu todella epävarma kuva päättäjien tasosta. Potilaita kohtaavat lääkärit ovat olleet toisella kannalla.
Niinistö sanoa paukautti, että hän ihmettelee, miksi neljänsiä rokotuksia on pantattu. Edes presidentti, joka joutuu tapaamaan ihmisiä maailmalla ja on suuressa tartuntavaarassa, ei saanut neljättä rokotusta, koska ei ole täyttänyt 80 vuotta, eikä kuulu muutoinkaan riskiryhmiin. Hän myös esitti huolensa korkean kuolleisuuden johdosta. Byrokratia juhlii.
Niinistö myös ehdotti epidemian alkuvaiheessa koronanyrkin perustamista koordinoimaan koronatoimenpiteitä. Pääministeri Marin kuitenkin torjui sen. Myöhemmin sellainen ”keksittiin” ihan itse.
Todettakoon, että EU:n terveysviranomaiset tiedottivat juuri, että käynnissä on jo koronan uusi aalto, ja neljäs rokoteannos pitäisi siksi antaa nyt kaikille yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille. EU:n terveyskomissaari kehotti jäsenmaita aloittamaan nämä rokotukset välittömästi (HS 13.7.) . Ja meillä vain viivytellään toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, jossa neljänsiä rokotuksia on annettu yli 65 -vuotiaille jo pitkään.
Kansa yhtyy presidentin ihmetyksiin rokotusten panttauksesta ja korkeista kuolleisuusluvuista. Oli hyvä suoritus presidentiltä nostaa esille nämä tärkeät asiat, jotka eivät edes hänelle kuulu. Varsinkin kun ne, joille se kuuluisi, eivät ole hoitaneet leiviskäänsä.
Tästäkö median pitäisi pusertaa kritiikkiä presidenttiä kohtaan? Mutta on kuitenkin ymmärretty olla hiljaa. Pääkirjoittajan harmi kohdistuukin ilmeisesti siihen, että kritisoitavaa ei presidentin toimissa ole.
Kyllä presidentin toimissa on ollut kritisoitavaa. Presidentti esti arvovallallaan kansalaiskeskustelun Natosta ja jopa piti puoluejohtajille tilaisuuden, jossa teki selväksi, ettei Natosta saa tehdä vaaliteemaa.
Presidentin toiminta Hanhikiven osalta ei kestä sekään päivänvaloa. Presidentti on toiminut monesti muulloinkin ylittäen toimivaltansa. Media ei vain ole jostain syystä käyttänyt tilaisuuttaan nostaa kriittisiä puheenvuoroja.
Niinistön kipuilu oman ikänsä kanssa on ollut säälittävää katsottavaa. Presidentti näyttää olevan koronan kanssa huolissaan enemmän omasta kuin kansan puolesta. Se on tietenkin ymmärrettävää, mutta ei presidentin kuulu julkisuudessa kuuluttaa omaa pelkotilaansa. Suomessa on THL ja STM joissa on asiantuntijat ja asiat hoidetaan niitä kuullen. Presidentin tulee antaa näille asiantuntijaorganisaatioille työrauha ja luottaa niiden osaamiseen.
Omasta terveydentilastaan TP voi kantaa huolta ja odotella rauhassa, kun kutsu saapuu.
Oli hyvä, että PM ilmoitti selkeästi, ettei koronanyrkki kuulu TP:n toimenkuvaan. Taisi olla isku vasten kasvoja.
Ilmoita asiaton viesti
Natosta on turhaa ja haitallistakin keskustella. Vain Naton vastustajat haluavat viivyttää asiaa keskusteluin ja mahdollisen kansanäänestyksen avulla.
Minulla ei ole valittamista Hanhikiven osalta. Epäilemättä kansalaiset ovat eri mieliä asioista.
Avatkaa toki suunne, jos sanottavaa on – eli kirjoittakaa vaikkapa Uuteen Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Hanhikivi oli osoitus juuri siitä uussuomettumisesta, jota Niinistö presidenttikautensa aikana harrasti. Nato-keskustelua olisi pitänyt käydä paljon ennen Ukrainan sotaa. Onneksi pääministeri otti ohjat käsiinsä siinä vaiheessa, kun niitä ei enää voinut jättää käyttämättä. Ilman Marinin aktiivisuutta emme olisi saanut jäsenyyshakemusta vieläkään toimitetuksi.
Kyllä minä olen Uuteen Suomeen kirjoittanutkin. Monesti olen kritisoinut Niinistön viranhoitoa. Mielelläni lukisin myös artikkeleita, joissa Niinistön toimintaa kritisoitaisiin.
On hyvä, että päälehtemme ottaa itseään niskasta kiinni ja harjoittaa vähän itsekritiikkiä. Turhaa hyssytellä. Presidenttimme ei todellakaan ole onnistunut kaikessa, mistä häntä suitsutellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tässä Venäjään suhtautumisessa näkynyt sukupolvien välinen ero – Kylmän sodan aikaiset sukupolvet opetettiin/oppivat nöyristelemään Venäjää.
Onneksemme samat sukupolvet kasvattivat lapsensa vapaampaan ajatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
…Ainakin suuret ikäluokat tarvitsevat vielä ”Kekkosensa.”
– Ehkä seuraavatkin…Mika Aaltolansa…tai Olli Rehninsä…?
Suomalaiset ovat aina osanneet valita kulloiseenkin aikaan sopivan presidentin, sanottiin Haloskan, tai Salen vaalimainoksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on ihmeellistä että Rehn on edelleen Haaviston ohella vahvin kandidaatti seuraavaksi presidentiksi. Haaviston suosion ymmärrän täysin, onhan hänen ulkopoliittinen osaamisensa kiistämätön ja se on ainoa asia missä presidentillä enää on minkäänlaista valtaa, mutta Rehn? Ei käy järkeen. Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala varoitti Venäjän energia-aseesta jo kauan sitten. ”Kuinka voi olla lapsenusko siihen, että Rosatomilla ei olisi niin mitään turvallisuuspoliittista merkitystä, sehän on Kremlin alainen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka hoitaa paitsi siviiliydinenergiaa myös ydinaseita”, Hautala sanoi Turun sanomien haastattelussa sunnuntaina 10.4.2022.
Hautala näki varhaisessa vaiheessa Venäjän opposition tukahduttamisen ja sai tuestaan ihmisoikeuspuolustajille porttikiellon Putinilta 2015. Europarlamentin vastuutehtävien lomassa Hautala kritisoi kotimaan politiikan suomettumisen hetkiä: Fortumia ja Fennovoimaa, Lipposta ja Ahoa sekä poliittisen eliitin pitkäaikaista väärää tilannekuvaa Venäjän energia-aseesta.
Kun Suomen poliittinen huippu Alexander Stubbia, Olli Rehniä ja nykyistä komissaari Jutta Urpilaista myöten sitoutettiin Rosatomin ydinvoimalahankkeeseen, Hautala oli ehtinyt pois ministerinpestistä 2013 ja tulla uudelleen mepiksi 2014. Hän ei ehtinyt olla päättämässä Fennovoimasta.
Nato-jäsenyydelle noin vuonna 2014 lämmennyt Hautala alkaa olla Venäjä-politiikassa valtavirtaa. Vielä muutama vuosi sitten häntä kehdattiin kutsua veneenkeikuttajaksi.
Sofi Oksanen kirjoitti Facebook-sivullaan 10. heinäkuuta kello 19.59 hyvin:
”Monet Venäjää myötäilleistä suomalaispoliitikoista ovat ihmetelleet, mitä muka olisi voinut tehdä toisin, viimeisimpänä Paula Lehtomäki.
Tässä esimerkkejä:
– Päättäjät olisivat voineet tavata Venäjän oppositiota (Heidi Hautala tapasi, häntä pidettiin veneen keikuttajana).
– Suomenvenäläisille olisi pitänyt olla kunnollista venäjänkielistä uutisointia jo vuosikymmeniä sitten – rahoitusta ei löytynyt.
– Tämä olennaista: venäläisille selitettiin siinä missä suomalaisillekin, että Venäjä on matkalla demokratiaan. Näin suomalaispäättäjät osallistuivat Venäjän propagandanäytelmään ja murensivat venäläisten uskoa demokratiaan. Sen sijaan olisi voinut kertoa avoimesti, miksi Venäjä ei ole demokratia.
– Ukrainan pyrkimystä demokratiaan olisi pitänyt tukea jo oranssin vallankumouksen myötä. Sitä ei olisi saanut unohtaa.
– Ulkomaalaisten oikeus ostaa maata Suomesta ihan miten sattuu. Tätä ei varmaan tarvitse avata enempää.
– Se, että Venäjä käyttää energiaa aseena, ei ollut salaisuus. Suomessa päättäjät kirkuivat, että Fennovoima on vain talouskysymys (ts. valehtelivat). Oliko pakko?
– Oligarkeille myönnetyt Suomen-passit. Oligarkkirahan alkuperä ei ollut salaisuus. Suomi tarjosi valkopesua verirahoille. Oliko ihan oikeasti pakko?”
Ilmoita asiaton viesti
Hanhikivi ei mitenkään kuulu presidentille, eikä hän tietääkseni ole siinä huseerannut.
Nostaessaan esin koronarokotusten panttaamisen ja suuret kuolleisuusluvut, hän puhui kansalaisten puolesta ja käytti itseään esimerkkinä. Näköjään kaiken voi tulkita pahantahtoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti on myöntänyt nostaneensa esiin turvallisuus- ja ulkopoliittisen ulottuvuuden Fortumin tietoon Hanhikiven voimalaitoksen osalta.
Perustuslain mukaan presidentillä ei ollut valtaa edes keskustella Fortumin johdon kanssa asiasta. Niinistö otti Suomi Areena keskustelussa tiukasti kantaa asiaan. Hän kiisti vahvasti Nurmen näkemyksen, että hän olisi ”komentanut” Fortumia. Sen sijaan Niinistö ei kiistänyt, kun Nurmi korjasi ”komentaa” -termin ”painostaa” -sanaan.
Niinistö myönsi nostaneensa Fortumin ja valtioneuvoston tietoon Putinin kannan Hanhikiveen turvallisuuspoliittisena kysymyksenä. Hän puuttui asiaan, johon hänellä ei ollut toimivaltaa. Fortum ei olisi lähtenyt Rosatomin kumppaniksi ilman presidentin osallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kommentti Kai Niemeläiseltä. Niinistön toimissa nimenomaan Naton suhteen on ollut paljonkin kritisoitavaa olkoonkin että on viime kuukausina edistänyt natojäsenyytämme mallikkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Niinistö voinut Nato-jäsenyyttä ajaa vastoin kansan enemmistön mielipidettä. Ei se olisi johtanut mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen mediakulttuuri ja me somettajatkaan emme enää uskalla kritisoida mitään mahdollisten noitavainojen ja noitakäräjien uhan alla kirjaillessamme. Mitä me voimme kritisoida politiikassa? No tietenkin Kekkosta ja Manua! Kannatan asiakritiikkiä presidenttiä ja muita valtaapitäviä kohtaan, mutta kritiikki pitää olla purevaa ja aiheellista. Onko meillä täydellinen yhteiskunta Suomessa sitten jo nyt vai voisiko valtaapitävät tehdä jotain kansalaistemme hyväksi enemmän? Soitin tänään naapurin puolesta Kelaan ja vain puheluvalintoja taktikoimalla pääsin hädänalaisen kansalaisen asian kanssa läpi puhelu kesti yli 20 minuutin odotusajan jälkeen täsmälleen 33 minuuttia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä me voimme kritisoida politiikassa?”
Kaikkea, mistä olemme eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Emme keksi kai sitten mitään kritisoitavaa nyky-päättäjissä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä me voimme kritisoida myös toimintatapoja ja sitä, että päättäjät joko eivät toimi tehokkaasti tai toimivat alueella, joka ei liity heidän toimivaltaansa millään tavoin.
Median tehtävä on toimia vallan vahtikoirana. Presidenttiin kohdistuvaa arvostelua ei vain liiemmin ole näkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni kiehtoisi selvittää kokoomustaustaisen presidentti Niinistön aitous kansanjohtajana, että onko kyseessä ollut näytelmä vai ymmärtääkö presidenttimme oikeasti meitä yhteiskuntamme huono-osaisia? Mikään julkilausuma ei juuri kuvasta Sauli Niinistön noteeraavan syrjäytyneiden kansalaisten asiaa, vaikka hän voisi siihen arvojohtajana vaikuttaa. Ennemminkin Niinistön puheet ovat olleet esimerkiksi taloutta koskien yleensä melko pankkiirimaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentille yhteiskuntamme huono-osaiset eivät kuulu millään tavoin. On hyvä, ettei presidenttimme sentään maamme talouspolitiikkaan ole kommentoinut muuten kuin pienesti velanottoa koskien eikä siihenkään silloin, kun se on ollut ajankohtaista.
Muistamme Koiviston ajan, jolloin presidentti ajoi vahvan markan politiikkaa. Kun valtiovarainministeriötä hoidettiin presidentinkansliasta, ymmärrettävästi asiat eivät voineet muutoin mennä kuin ahterilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistön suuri kansansuosio on kuitenkin sidoksissa koko kansan Sale ilmiöön.
Ilmoita asiaton viesti
…Jopa ”messiaasta” puhuttiin vaalien aikoihin ja voiton hurmiossa.
Sauli-messias on onnistunut ja menestynyt, vaikka saman vaalipiirin Ike-vainaa arvioi Salen ”tyypilliseksi pikkukaupungin yhden kauden kansanedustajaksi.”
– Toisin kuin esim. keskustan sateentekijä, Sipilä, eikä hyvin ”jytkyjen” jälkeen käynyt Sipilän salkkupalkkasoturille, adjutantti Soinillekaan.
Pientä jännitettä ja kilpaa, niin ”valtaoikeuksien”, kuin ”julkisuus-suosionkin” suhteen on, kahta ikäpolvea -ja poliittista laitaa edustavien, presidentin ja pääministerin välillä havaittavissa…?
Vaalitaistojen aikoihin ehdokkaista, mm. Haloskasta ja Salesta Ylen Korvola &kumpp. tekivät mainiot ”pikakuvat”, eli esittelyt joita ei ole sen jälkeen missään yhteydessä enää esitetty…?!
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä me voimme kritisoida myös toimintatapoja ja sitä, että päättäjät joko eivät toimi tehokkaasti tai toimivat alueella, joka ei liity heidän toimivaltaansa millään tavoin.”
Niin juuri: kuten sanoin, kaikkea, mistä olemme eri mieltä.
”Presidenttiin kohdistuvaa arvostelua ei vain liiemmin ole näkynyt.”
Siihen näen kaksi mahdollista syytä: Ei ole arvosteltavaa tai vaikka olisi, ei uskalleta.
Niinistö nyt vain on niin suosittu, kuin gallupit kertovat. Sitä voi olla vaikea sulattaa, jos presidentin puoluetausta on väärä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei meidän tarvitse olla eri mieltä. Kyllä minä olin samaa mieltä presidentin kanssa monista asioista koronakriisin aikaan. Se, että presidentti puuttui koronan hoitoon, oli silti virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten blogistani ilmenee, se oli mielestäni häneltä erityinen ansio. On muistettava, että presidentilläkin on sama kansalaisen puheoikeus kuin muillakin.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentin tehtäviin ei kuulu terveydenhoitoa koskevat päätökset, tästä lienemme yhtä mieltä.
Minun mielestäni presidentin tulee toimia perustuslain mukaan, sinä näytät olevan eri mieltä.
Minusta pääministeri toimi esimerkillisesti koronanyrkkikysymyksessä. Olipa presidentti oikeassa tai ei, hänellä ei ollut puheoikeutta asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentillä on puheoikeus yksityishenkilönä siinä missä muillakin kansalaisilla. Siinä ei ole mitään perustuslain vastaista. Siten taatusti hänellä oli puheoikeus myös koronanyrkkiasiassa. Marin ei vain voinut hyväksyä Niinistön ehdotusta – se oli väärin ehdotettu – mutta vastaava elin kyllä perustettiin myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentin ei kuulu puuttua hallituksen päivänpoliittiseen päätöksentekoon luomalla julkisuuden kautta painetta. Hän voi yleisellä tasolla osallistua kansalaiskeskusteluun.
Koronanyrkkiasiassa presidentti astui täysin valtioneuvoston varpaille. Oli siis ihan oikein, että Marin torppasi presidentin ehdotuksen ja varsinkin hänen osallistumisensa kokoonpanoon. Niinistölle osoitettiin kaapin paikka, juuri niin kuin kuuluikin.
Ilmoita asiaton viesti
”Presidentin ei kuulu puuttua…”.
Ei presidentin toiminta niin kaavoihin kangistettua ole, ettei hän voisi lausua mielipidettään tärkeänä pitämistään asioista. Ei hän silloin toimi virka-tehtävässä vaan kansalaisena. Jos valtioneuvosto ei huomaa toimia on aivan hyvä, että joku astuu sen varpaille. Se voi olla media, valpas kansalainen – tai vaikkapa presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti sai hyvät suosiolukemat, ja hallitus. Maa meni.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Niinistön suosio kertoo, että kansan mielestä hän on ollut mies paikallaan. Vaikkakin että hän vuosikausia väisteli Nato -kysymystä ja pakoili galluppien taakse. Toki on huomattava, että ei presidentin kannata liputtaa sellaista poliittista asiaa, jota vain 20% kansasta kannattaa.
Mitä tulee koronaan, niin Pihlanto ei useista huomautuksista huolimatta kykene omaksumaan sitä, että suomalaiset viranomaiset ja hallitus ovat toimineet voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Vika on siis kriisiaikoihin huonosti soveltuvassa lainsäädännössä.
Ilmoita asiaton viesti
”…suomalaiset viranomaiset ja hallitus ovat toimineet voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti”.
Mikään laki ei ole estänyt esimerkiksi antamasta neljättä rokotusta vaikkapa kaikille yli 60 vuotta täyttäneille. Eikä myöskään ryhtymästä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin korkean koronakuolleisuuden alentamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Virossa neljännen rokoteannoksen saa jokainen, joka sen haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin heimoveljet… Mutta eihän Suomi-poika…
Ilmoita asiaton viesti
”Mikään laki ei ole estänyt esimerkiksi antamasta neljättä rokotusta vaikkapa kaikille yli 60 vuotta täyttäneille.”
Hallitus ei päätä rokotuksista. Hallitus ei päätä miten avit toimivat ja päättävät. Kunnat ja sh-piirit eivät ota ohjeita hallitukselta. Hallitus ei päätä siitä, mitä THL päättää ja ohjeistaa. Niinistön haikailema koronanyrkki olisi ollut täysin hyödytön ja vallaton byrokraattori sotkemassa muutenkin vaikeaa asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on väittänyt, että hallitus päättää rokotuksista? Tosin se voi säätää asiaa koskevia lakeja. THL se sähläri on tässä olllut. Rokotuksia pantataan. Miljoonia rokoteannoksia vanhenee syksyllä.
Koronanyrkkiä olisi nimenomaan tarvittu koordinoimaan eri hallinnonhaarojen sekoilua koronatoimissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Presidenttiä on uskallettava kritisoida (HS 9.7.2022). Tämä on itsestäänselvyys – lisäyksellä: jos kritiikkiin on jotakin syytä.”
Ja vielä lisäyksellä, että kritiikki on asiallasta. Siis ei nälvivää ei solvaavaa, ei yksityisasioihin puuttumista eikä tarkoituksellista valehtelua tai mustamaalausta.
USAn historiasta löytyy mm. the Alien and Sedition act, joka mm. kielsi lehdistön vapauden (No freedom of the press. Lawmakers jailed?) ym. Lain rikkojat joutivat helposti vankilaan. Alla enemmmän. https://www.ushistory.org/us/19e.asp
Nyt tilanne on toisin päin. USAssa on televisio- ja radiokanavia, jotka eivät tee mitään muuta kuin haukkuvat demokraattisia kongressimiehiä ja demokraattisia preidenttejä. Fox News on suurimpana tällä tunkiolla. Näiden mielestä demokraatit eivät tee mitään oikein, ei edes vahingossa. Murdoch family nettoaa miljardeja tällä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fox_Corporation#:~:text=The%20company%20is%20owned%20by,trust%20with%2039.6%25%20ownership%20share.&text=U.S.&text=Rupert%20Murdoch%20is%20chairman%2C%20while,news%2C%20and%20sports%20broadcasting%20industries.
Hyvät tavat ja totuus on unohdetty kauan sitten. Joka päivä tusinan verran ns. uutisankkureita ei tee mitään muuta kuin haukkuu, solvaa ja valehtelee Joe Bideista ja demokraattiasia lainsäätäjistä. Ja lähes jatkuvasti liikutaan alueilla, jotka teknillisesti ei ole valehtelua tai muutenm laitonsa, mutta käytännössä kyllä.
Kaikkein törkeintä Foxin valehtelua on ollut Covid rokotteetiesta. Kaikkein suosituommat Foxin valehtelijat ottivat asenteen, että rokotteet eivat toimi ja pauhasi että niitä ei pidä ottaa. Ja satatuhannet (miljoonat?) eivät ottaneet rokotetta ja tuhannet ja tuhannet kuolivat turhaan — siis valehtelun seuraasta.
Mutta kaikki nämä ns uutisankkurit itse ovat ottaneet rokotteen. Halloo!!
Kritisoidaan vaan presidenttia Suomessa, mutta tehdään se kohteliaasta, aiallisesti ja totuuden mukaisesti (tietoista valehtelua ei saa harrastaa missään nimessä).
Ilmoita asiaton viesti
”Ja vielä lisäyksellä, että kritiikki on asiallasta. Siis ei nälvivää ei solvaavaa, ei yksityisasioihin puuttumista eikä tarkoituksellista valehtelua tai mustamaalausta.”
Hyvä täydennys.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei saa tietenkään kritisoida Tasavallan Presidenttiä!
Ilmoita asiaton viesti
Pidin HS:n pääkirjoitusta ällistyttävänä.
Suomen kansa saa tietonsa tasavallan presidentin tekemisistä ja tekemättä jättämisistä käytännössä juuri sen median välityksellä johon HS itsekin kuuluu.
HS tuntuu ruoskivan julkisesti itseään siitä, että se vallan vahtikoirana ei ole hampaillaan tarttunut presidentin housunlahkeeseen useammin (syystä tai) syyttä.
Sairasta journalismia, jossa Suomen kansaa nyt syyllistetään väärästä mielipiteestä.
Ilmoita asiaton viesti
Siltä tosiaan vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisessa terveydenhuollossa järkyttävintä on henkilöstöpula. Syöpiä ja muita akuutimmin tappavia tauteja jää hoitamatta rokotushössötyksen tähden. Rokotteita ei ”pantata”, mutta resursseilla on rajansa. Ainakaan minä kohtalaisen terveenä 67-vuotiaana en ole etuilemassa neljännelle piikille.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen pitäisi tehdä jotakin resurssipulan poistamiseksi. Se on politiikan ja hallinnon normaalia toimintaa. Nyt vain seisotaan ja seurataan katseella – jos sitäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti Urheasta Kekkosesta päästäs jo, ja isosta kritiikin tarpeesta myös.
Ilmoita asiaton viesti
Jätetään Kekkonen historiankirjoittajille.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä UKKta voi joskus sohaista. Tuntuu suorastaan hyvältä.
Ketuttaa vieläkin, ettei Urkki nähnyt Neukkulan romahtamista ja
Suomen liittymistä NATOon.
Ilmoita asiaton viesti
No, jos siltä tuntuu, niin mikäpä siinä. Minusta Kekkonen on siinä määrin menneen talven lumia, että en enää vaivaa päätäni hänellä. Olen joskus lukenut hänen moniosaisen elämäkertansa ja muistelmansa sekä muutakin Kekkoskirjallisuuta. Hän oli ristiriitainen persoona: hoiteli asiat itänaapurin kanssa vaikeina vuosina, mutta ajoi siinä samalla omaa sisäpoliittista etuaan.
Ilmoita asiaton viesti
No joo, minäkin olen lukenut melkein kaikki Juhani Suomen UKK-kirjat ja monia muita arvioita hänestä. Kekkonen olisi todellinen superstar, jos olisi pitänyt vallanhimonsa ja henkilökohtaiset kaunansa taka-alalla. Kun muutin Suomesta, tuli raikkaampi ole, kun ei tarvinnut kuunnella jokapäiväistä taistolaisten radion ja TV propagandaa Kekkosestä. (täällä on sitten toisenlaista propagandaa)
Ilmoita asiaton viesti
Se oli tunkkaista aikaa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sota on USA:n ja erityisesti Bidenin proxy War, jonka suunnittelu aloitettiin vuonna 2016 Hillary Clintonin hävittyä Trumpille.
Oikeastaan Ukrainan sota on yllytyssota jonka arkkitehti on Biden ja Suomi Niinistön tuella sen liittolainen.
Jos Suomessa olisi kunnon media ja pelkäämättömät toimittajat, olisi Niinistön asema paljon tukalampi.
Ilmoita asiaton viesti
Yllytyssota? Älä hullua yllytä, sanotaan. Putinko siis on sotaansa täysin syytön ja syyntakeeton? Rajaa, please…
Ilmoita asiaton viesti
Narsistisia piirteitä omaava Niinistö on hoitanut hommansa hyvin 24.2. jälkeen. Selvästi näkee, että miestä korpeaa oman idänpolitiikan mahalasku ja oma naiiviutensa. Nyt haluaa vähätellä omaa johtavaa rooliaan ja korostaa olleensa vain yhteisen ulkopolitiikan hoitaja. Todellisuudessa ainakin neljä hallitusta on ollut Niinistön ulkopolitiikan panttivankina.
Halonen vastusti Natoa ainoastaan vuoteen 2011 asti, mutta Niinistö siitä eteen päin. Niinistön sooloilu erilaisten hankkeiden kanssa on ollut hilpeyttä herättävää. Välillä hössötettiin mustan hiilen kanssa, transponderi-intoilua ihmeteltiin ulkomaita myöten ja ETYK50-kemuja vastusti kaikki hallitukset mukaan luettuna ulkoministeriön virkamiehet.
Vaalikarja on ollut luonnollisesti ihastuksissaan, kun Suomella on ollut presidentti, joka on päässyt harjoittamaan puhelindiplomatiaa, eli on toiminut FSB:n tiedustelu-upseeri Putinin kv-jalustalle nostamana ja rekrytoimana vaikuttaja-agenttina. Rooli on ollut oikein mieluisa, kun maine ja kunnia on samalla paisunut.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tässä nyt presidenttejä haukutaan, niin omaa luokkaansa oli Tarja Halonen. Mainittakoon vain jalkaväkimiinat, joitka olisivat olleet tehokas ja halpa keino hidastaa maahantunkeutujan etenemistä. Niin, ja Turkin toivottaminen tervetulleeksi EU:n jäseneksi – mikä haave ei tosin onneksi toteutunut.
Ilmoita asiaton viesti
…Juu, kunnon jalkaväkimiinoitus Ukrainassakin estäisi Putinin rosvojoukon ohjus-iskut Mustalta mereltä, Ukrainan mannerkaupunkeihin ja mahdollisesti ratkaisisi koko Putinin rosvoretken Ukrainan voitoksi…?!
( Jalkaväki-ja merimiina pioneerikessuna-epäilen?)
Turkki on ristiriitainen, röyhkeä ja ”tarpeeksi suuri” maailmanpolitiikan peluri EU:lle-ja ”kapinasoturi” Nato-joukoissakin…?
– Pelailee milloin kenenkin pussiin, MUTTA ”siinä sivussa”, pitää pakolaisina, Suomen ja EU:n rajoille ”maahan tunkevat”, HYVÄÄ KORVAUSTA VASTAAN, ”vähän kauempana…”
– Tuskin olisi Haloskan ”myötä-ja vaikutusvallallakaan” yltänyt lähellekään EU:n jäsenyyttä?!
Ilmoita asiaton viesti
Jos maa halutaan valloittaa, siinä tarvitaan ainakin lopuksi jalkaväkeä…
Jalkaväkimiinat myös vaikeuttavat panssarimiinoitusten purkamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Parempi Niinistö valittiin”, sanoi Ville Niinistö, kun setämies-Niinistöstä tuli Suomen presidentti.
– Kun Fortum suunnitteli suur-investointeja Venäjälle, oli Ville Niinistö niitä harvoja poliitikkoja, joka näki hankkeessa suuria vaaroja-ja riskejä – ei niinkään mm., muuten tarkan euron mies, presidentti Niinistö…?
Tuolla toisaalla on Pasi Sillanpään blogi, jossa on mm. HYVÄ viiden kohdan lista, jollainen olisi pitänyt olla myös niiden poliitikoiden ja päättäjien pohdittavana, jotka kannattivat Fortumin jätti-investointia Saksan energiamarkkinoille…silloinkaan ei Fortumin operatiivisen johdon päätä huimannut!?
Pääministeri, sittemmin ”putkikonsultti” Lipponen ja vv-ministeri Niinistö taisivat olla jo silloin ”vahvalla Nato-asialla”, kun puuhasivat Suomeen suurta, taistelu-,saatto-ja kuljetuskopterihanketta!
– Jostakin kuitenkin löytyi jäitä heidän Nato-kypäriinsä, kun tilaukseen meni lopulta vain kuljetuskoptereita.
Ilmoita asiaton viesti