Ruotsalaisen akkutehtaan suomalaiset työntekijät tuovat koronaa maahan – milloin testipakko rajoille?
Iltasanomien (8.2.) mukaan Northvoltin rakenteilla olevalla akkutehtaalla Ruotsin Skellefteåssa on todettu yli 20 tartuntaa koronaviruksen herkästi tarttuvasta brittimuunnoksesta. Siellä työskennelleet ovat voineet altistua virusmuunnokselle. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tietojen mukaan tehtaalla työskentelee noin 200–300 suomalaista.
Tehtaan työntekijöitä on palannut ja palaamassa kotipaikkakunnilleen eri puolille Suomea. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiinkin viime viikolla 31 koronavirustartuntaa, joista kymmenen liittyy tämän tehtaan tautiryppääseen.
Suomen hallitus yrittää lehtitietojen mukaan saada rajoille lopultakin pakkotestausta, mutta erilaisia kitkatekijöitä tuntuu hankkeella olevan. Rajaliikenne jatkuu esimerkiksi Turussa periaatteella, että testejä tarjotaan lentokentällä ja satamassa maahan saapuville, mutta huomattava osa marssii testien ohi, vaikka heillä ei ole voimassa olevaa negatiivista testitulosta. Niinpä Turussa tartuntaluvut ovat maan huippuluokkaa. Sama on tilanne Helsingissä.
Eräät oikeusoppineet ovat tähdentäneet kansalaisten perusoikeuksia, muun muassa sanomalla, että suomalaisella on aina oikeus palata kotimaahansa. Onko siis kotiintulijoilla niin vahva perusoikeus paluuseen ilman mitään ehtoja, että se sivuuttaa perustuslakiin kirjatun ’jokaisen oikeuden elämään ja turvallisuuteen’? Tällaisessa perustuslain tulkinnassa on jotakin perin nurinkurista.
Perustuslain mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön. Lisäksi perustuslaissa sanotaan, että perusoikeuksista voidaan säätää lailla sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä kansakuntaa uhkaavien poikkeusolojen aikana. Nyt vallitsevat selvästi poikkeusolot.
Hallituksen tulisikin keskittyä säätämään pakollisesta testauksesta ja karanteenista maahan pääsyn ehtona, eikä kuunnella ties millä motiivein liikkeellä olevia viestintuojia. Hallituksen ohjenuorana pitäisi siis olla jokaisen oikeus elämään ja julkiselle vallalle säädetty pyrkimys turvata jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön.
Nykyinenkin lainsäädäntö mahdollistaa pakkotestaukset ja pakkokaranteenit tarvittaessa – valitettavasti sitä mahdollisuutta ei kuitenkaan käytetä.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Epäselväksi jää, missä vika? Muualla maailmassa tämä onnistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksessä ovat kustannukset. Suomalainen lainsäädäntö lähtee siitä, että jos kyseessä ovat pakkotoimet, kuten velvoittaminen terveydenhoitoon, karanteeni tai eristys, niiden kustannukset maksaa tilanteesta riippuen valtio tai kunta eikä henkilö, johon ne kohdistuvat. Jos Suomessa kuka tahansa lailliseen maahanpääsyyn oikeutettu viedään Helsinki-Vantaalta hotellihuoneeseen karanteeniin, hotellilaskun kuittaa Vantaan kaupunki tartuntatautilain nojalla. Hallitus pelkää, että testaustoimet ja karanteenit rajaliikenteessä näyttäytyisivät isoina budjettikohtina valtion talousarviossa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli asetelmassa rahat vai henki, valitaan rahat ja uhrataan ihmishenkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi, kuinka paljon oikeisto-oppositiossakin koronarajoitusten seuraamusten korvaamista julkisista varoista arvostellaan. Erityisesti työttömyysturvaa koskevat poikkeukset ovat olleet kovan kritiikin kohteina. Jos näistä olisi hallitus-oppositiolinjan ylittävä yksimielisyys, meillä ei olisi nyt niin väljiä ravintolarajoituksia kuin on.
Ilmoita asiaton viesti
Oppositiotako tässä kuunnellaan? Hallituksen pitäisi päättää.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys.
En halua vastata, kun en kykene todistamaan oletustani oikeudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa sinulla tiukat kriteerit blogisivun tapaiselle mielipidefoorumille.
Jos tuo olisi yleinen kriteeri US:ssa, täällä olisi kommenttipuolella hiljaista kuin huopatossutehtaalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli taisi ehdottaa koronanyrkkiä, mutta …….
Ilmoita asiaton viesti
Niin ehdotti. Se ei vain kelvannut arvon pääministerille.
Ilmoita asiaton viesti
Se ei myöskään olisi auttanut mihinkään, koska lainsäädäntövalta, samoin kuin valmiuslain asetusten vahvistaminen, kuuluu eduskunnalle. Jos hallituksen sisällä on rajoitustoimien laajuudesta riitaa, mikään ulkopuolinen elin kuten kunnat tai aluehallintovirastot eivät voi ylittää valtuuksiaan tai mennä lain sallimaa tiukempiin rajoitustoimiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ideana nyrkissä oli tarjota päättäjille asiantuntijaryhmän mielipide, mutta eihän hallitus tunnetusti kuuntele asiantuntijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoitus Suomen kotisivuille maahantuloon liittyvistä Korona rajoituksista. Negatiivinen testi vaaditaan. Kaikilta.
Max 48 h ikäinen testaustulos.
Ei vaikeaa. Toimii monen maan osalta.
Btw. Pääministerihän voisi perustaa vaikka 50 hengen työryhmän asiaa tuumailemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Noin pitäisi menetellä, mutta kuten sanottu, jokin mättää tasavallassa.
”Pääministerihän voisi perustaa vaikka 50 hengen työryhmän asiaa tuumailemaan.”
Niin voisi, mutta hän ei sellaista tarvitse, kun tietää itse niin hyvin kaiken tarpeellisen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tietää aina paremmin kuin kaikki muut. Yhteensä.
Toisaalta, nämä 0 työryhmät edustavat sellaista sosialistista ja tympeää aikaa, jota ei enää milloinkaan soisi näkevänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti