Ruotsalaisen akkutehtaan suomalaiset työntekijät tuovat koronaa maahan – milloin testipakko rajoille?

Iltasanomien (8.2.) mukaan Northvoltin rakenteilla olevalla akkutehtaalla Ruotsin Skellefteåssa on todettu yli 20 tartuntaa koronaviruksen herkästi tarttuvasta brittimuunnoksesta. Siellä työskennelleet ovat voineet altistua virusmuunnokselle. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tietojen mukaan tehtaalla työskentelee noin 200–300 suomalaista.

Tehtaan työntekijöitä on palannut ja palaamassa kotipaikkakunnilleen eri puolille Suomea. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiinkin viime viikolla 31 koronavirustartuntaa, joista kymmenen liittyy tämän tehtaan tautiryppääseen.

Suomen hallitus yrittää lehtitietojen mukaan saada rajoille lopultakin pakkotestausta, mutta erilaisia kitkatekijöitä tuntuu hankkeella olevan. Rajaliikenne jatkuu esimerkiksi Turussa periaatteella, että testejä tarjotaan lentokentällä ja satamassa maahan saapuville, mutta huomattava osa marssii testien ohi, vaikka heillä ei ole voimassa olevaa negatiivista testitulosta. Niinpä Turussa tartuntaluvut ovat maan huippuluokkaa. Sama on tilanne Helsingissä.

Eräät oikeusoppineet ovat tähdentäneet kansalaisten perusoikeuksia, muun muassa sanomalla, että suomalaisella on aina oikeus palata kotimaahansa. Onko siis kotiintulijoilla niin vahva perusoikeus paluuseen ilman mitään ehtoja, että se sivuuttaa perustuslakiin kirjatun ’jokaisen oikeuden elämään ja turvallisuuteen’? Tällaisessa perustuslain tulkinnassa on jotakin perin nurinkurista.

Perustuslain mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön. Lisäksi perustuslaissa sanotaan, että perusoikeuksista voidaan säätää lailla sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä kansakuntaa uhkaavien poikkeusolojen aikana. Nyt vallitsevat selvästi poikkeusolot.

Hallituksen tulisikin keskittyä säätämään pakollisesta testauksesta ja karanteenista maahan pääsyn ehtona, eikä kuunnella ties millä motiivein liikkeellä olevia viestintuojia. Hallituksen ohjenuorana pitäisi siis olla jokaisen oikeus elämään ja julkiselle vallalle säädetty pyrkimys turvata jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön.

 

 

 

 

+5
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu