Saavatko mielenosoittajat tukkia liikenteen tuntikausiksi?

Syyttäjä vaatii poliiseille sakkorangaistuksia kuudestatoista pahoinpitelystä ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksessa vuonna 2020. Helsingin käräjäoikeus alkoi äskettäin käsitellä asiaa.

Oikeudessa on kysymys siitä, onko poliisilla ollut perusteita mielenosoituksen hajottamiseen Helsingin Kaisaniemessä lokakuussa 2020. Poliisi käytti pippurisumutetta, kun mielenosoittajat eivät suostuneet poistumaan ajoradalta (HS.fi 18.4.).

Syytteen mukaan Helsingin poliisilla ei ole ollut oikeutta pakottaa mielenosoittajia siirtymään, koska mielenosoitus ei vaarantanut ihmisten turvallisuutta, tai häirinnyt esimerkiksi kohtuuttomasti liikennettä.

Kyseessä on siis puuttuminen ihmisten perusoikeuteen eli kokoontumisvapauteen. Poliisin vastineessa todetaan, että Elokapina tukki käytännössä Unioninkadun noin kolmeksi tunniksi.

Tuntuu oudolta, että kokoontumisvapauteen kuuluu tällainen häiriönteko, joka haittaa kaupunkilaisten vapaata liikkumista. Myös liikkumisvapaus on kansalaisvapaus. Mieltään voisi osoittaa sellaisessakin paikassa, jossa se ei haittaa muita.

Kun syyttäjälaitos suosii tällaista epäjärjestyksen aiheuttamista, sellainen voi yleistyä, jos syyte johtaa tuomioon. Näin liikenne-esteistä tulisi jatkuva riesa kaupunkilaisille. Ja voidaanhan liikennettä häiritä myös maaseudun teillä.

On mahdollista, että hälytysajoneuvolla on asiaa suljetulle kadulle. Myös kansalaisilla saattaa juuri silloin olla kiireellinen ajo esimerkiksi sairaalaan, synnytyslaitokselle tai töihin.

Tällaisissa tapauksissa kokoontumisvapauden tulisi väistyä. On siis vastuutonta sallia kadun sulkeminen – ja vielä noin pitkäksi aikaa.

Mielenosoittajat eivät välttämättä edes saa asiaansa edistetyksi häiritsemällä kansalaisia, sillä häirinnästä kärsivät voivat kääntyä heidän sinänsä hyviä tavoitteita vastaan.

Syytteen mukainen päätös olisi myös isku poliisin arvovallalle ja uskottavuudelle. Poliisia saisi siis laillisesti vastustaa, kun joukko on kokoontunut mielenosoitukseen.

Ennen poliisin käskyjä noudatettiin. Syyttäjä on avaamassa ovea anarkismille. Sitäkö kansalaiset haluavat? On muistettava, että vapauksiin liittyy aina vastuu – eli on otettava huomioon myös muiden oikeudet. Poliisilla on oltava käytettävissään lailliset voimakeinot, jos puhe ei auta.

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu