Skopjesta on edelleen lennätetty koronaa Suomeen

”Viime viikon lauantaina, 31. lokakuuta Turkuun Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuneen lennon matkustajista testattiin 105 matkustajaa. Heistä kymmenellä todettiin koronavirustartunta. Yhteensä matkustajia oli 131. Skopjen lennot jäävät tauolle lauantaina 7.11. saapuvan lennon jälkeen ja jatkuvat joulukuun puolivälissä” (TS.fi 6.11.20).

Ilmeisesti 26 matkustajaa kieltäytyi testistä. Olen kiinnittänyt huomiota näihin Skopjen koronalentoihin aikaisemminkin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lokari/tartunnan-saaneita-lennatetaan-skopjesta-suomeen/

Ilmeisesti kysymys oli mm. Turun telakalle tulleista työntekijöistä. Tiettävästi telakalla onkin ilmennyt tartuntaryppäitä. Turun koronaluvut ovat olleet kasvussa, mutta tietenkään tartuntapaikkoja ei ole yleensä kansalaisille paljastettu. Vanhojen roomalaisten sanontatapa ”merenkulku (= business) on välttämätöntä, eläminen ei” pitää siis paikkansa suomalaisessa koronapolitiikassa.

Kansalainen voi perustellusti kysyä viranomaisiltamme, miksi tällaista reissaamista suositaan, ja miksi lentokentältä pääsee marssimaan maahan testaamatta, jos se ei tulijaa huvita. Vapaaehtoinen karanteeni on sekin lähinnä vitsi. Jos matkustaja saapuu maahan tienaamaan, hän ei jää viikoksi tai pariksi kämpille makailemaan ilman palkkaa, jos vain jaksaa mennä töihin.

Mikäli kyse on tosiaankin työntekijöiden virkistäytymiskäynneistä kotimaassaan, heräävät seuraavat kysymykset: miksi kannattaa lennättää työntekijöitä Pohjois-Makedoniasta – ja eikö osaavaa työvoimaa löydy kotimaasta?  Ettei vain tuontityövoima olisi halvempaa.

Viranomaiset valvokoot kansalaisten etua!


Tapani Mylly
Head of Communication
and Sustainability, Meyer Turku Oy
lähetti blogini johdosta alla olevan vastineen. Totean sen johdosta, että esitin asian ehdollisena: ”Mikäli kyse on tosiaankin työntekijöiden virkistäytymiskäynneistä kotimaassaan…”. On hienoa, että tartuntoja ei ole tullut Skopjesta telakalle saapuvilta. Ja hyvä myös, että lennot keskeytetään edes hetkeksi, sillä tartuntavaara on aina olemassa, koska lennoilla saapuneilla on todettu tartuntoja.
Tapani Mylly:
”Luin linkin takana olevaa blogiasi, jossa puhut Skopjen lennoista. Haluaisin korjata yleistä väärinkäsitystä ja virhettä kirjoituksessasi. Skopjen lennolta tulee korkeintaan yksittäisiä työntekijöitä Turun telakalle, reitti ei ole meille ollenkaan merkittävä. Uudet telakan koronatapaukset eivät myöskään liity Skopjen lentoihin. Tarkistimme asian kun lennot ensimmäisen kerran nousivat julkisuuteen. Ehkä haluat korjata asian myös kirjoitukseesi?”
  ____________________________

+4
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu