Suomen ei pidä odottaa Ruotsia Nato-asiassa, jos meille näytetään vihreää valoa
Kirjoitin tästä aiheesta Uuteen Suomeen 14.11.2022. Turkin kannasta ei ole varmaa tietoa, mutta Ruotsi on ollut Turkin kritiikin kohteena erityisesti Erdogan- nuken hirttämisen ja Koraanin polttamisen johdosta. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on väläytellyt sitä mahdollisuutta, että jos Suomelle tarjoutuu tilaisuus, sen on harkittava liittymistä Natoon Ruotsia odottamatta.
Tämä on aivan oikea kanta. Ruotsalaiset ovat pilanneet mielenosoituksilla tehokkaasti Ruotsin ja Turkin välejä. Pitäisikö Suomen kärsiä nöyrästi siitä aiheutuvat vahingot? Mielestäni ei.
Siteeraan seuraavassa mainittua US-blogiani. Viittaan siinä toimittaja Unto Hämäläisen näkemykseen asiasta.
”’Mitä tekee Suomi, jos Turkki hyväksyy Suomen Nato-jäsenyyden mutta haluaa lykätä Ruotsin hyväksymistä? Pitääkö Suomen odottaa? Ruotsi ja Suomi ovat kertoneet menevänsä Natoon käsi kädessä. Hand i hand. Ehdottomasti ei’, kirjoittaa toimittaja Unto Hämäläinen (HS 13.11.22).
Toimittaja perustelee: Suomi ja Ruotsi kuuluivat Euroopan vapaakauppaliittoon Eftaan, joka neuvotteli Euroopan yhteisön EY:n (nykyisen EU:n) kanssa yhteisen talousalueen perustamisesta. Suomen ja Ruotsin hallitukset vakuuttivat neuvottelevansa käsi kädessä. Ministerit toistelivat silloinkin hand i hand -fraasia, kunnes… Perjantaina 26. lokakuuta 1990 pääministeri Ingvar Carlssonin hallitus ilmoitti, että Ruotsi hakee EY:n jäsenyyttä.
Presidentti Mauno Koivistolle ja hallitukselle päätöksestä ei ollut kerrottu etukäteen mitään. Tehdessään päätöksen Ruotsin johto tiesi, ettei Suomen olisi mahdollista pyrkiä Ruotsin perässä EY:n jäseneksi. Pääsyn esti Suomen yya-sopimus Neuvostoliiton kanssa. Välistäveto oli järkytys varsinkin Koivistolle (HS 13.11.22).
Ruotsi oli aluksi vastahakoinen pyrkimään Natoon, mutta mieli muuttui. Nyt Suomen ja Ruotsin jäsenyys on kiinni enää Turkin kannasta. Turkki on jarruttanut hyväksymistä ja kiristänyt Suomelta ja Ruotsilta lupauksia, jotka koskevat muun muassa terrorismin kitkemisestä ja helpotuksia asevientiin.
Unto Hämäläinen analysoi erilaisia vaihtoehtoja ja päätyy siihen, että hankala vaihtoehtoehto on se, että Turkki hyväksyy Suomen jäsenyyden mutta haluaa lykätä Ruotsin jäsenyyden hyväksymistä.
”Mitä tekee Suomi silloin? Jätetäänkö kaveri? Pitäisikö Suomen jäädä odottamaan Ruotsia?”, hän kysyy. Ja siis vastaa: ”Ei, ehdottomasti ei pidä. Valtiot toimivat oman etunsa pohjalta. Niin toimi Ruotsi syksyllä 1990, ja niin pitää Suomen toimia nyt, jos tilanne sitä vaatii. Ruotsi on suojattu maa ja Suomi on uhattu maa, kuten ruotsalainen diplomaatti ja historioitsija Krister Wahlbäck on osuvasti kiteyttänyt naapurimaiden geopoliittisen eron.”
Näin todellakin on asianlaita. Suomen etu on mennä Natoon Ruotsia odottamatta. Ruotsille ei ole mitään hyötyä siitä, että Suomi jäisi Ruotsin seuraksi Naton ulkopuolelle niin pitkäksi aikaa kunnes Turkki mahdollisesti näyttää vihreää valoa Ruotsillekin.
Päinvastoin, Suomi voi auttaa Ruotsin jäsenyyspyrkimystä tehokkaammin Naton jäsenenä kuin sen ulkopuolella. Lisäksi Suomen jäsenyys toisi turvaa koko Pohjolaan, kuten Viro on hyvin ymmärtänyt. Niin on tuonut turvaa myös Norjan jäsenyys. Suomi tarvitsee jäsenyyttä kipeämmin kuin Ruotsi.
On naiivia ajatella Pohjoismaisen yhteistyön edellyttävän tällaista käsi kädessä -politiikkaa. Kuten on nähty, ei Ruotsikaan ole sitä itse noudattanut. Ruotsin pitäisikin ryhdistäytyä, ja sanoa, että Suomen on mentävä vaikka yksin, jos Ruotsi ei pääse samalla ovenavauksella.”
Nämä näkemykset pitävät edelleen paikkansa. Jos siis tilanne tarjoutuu, Suomen on syytä tarttua siihen. Ruotsi ei ilmeisesti kuitenkaan tule ymmärtämään meitä siinä, sillä Ruotsin ulkoministeri on jo esittänyt huolestuneisuutensa tästä mahdollisuudesta. Nyt toivoisi ruotsalaisilta kypsyyttä ja harkintakykyä.
Lopuksi on todettava, että tämän tilanteen realisoituminen on vielä hyvin epävarmaa. Silti meillä on oltava valmiit suunnitelmat sen varalta, että tilanne kuitenkin tarjoutuu.
—————
Ks. kirjoittajan US-blogi 15.10.2022 samasta aiheesta:
Pitäisikö Suomen liittyä Natoon ilman Ruotsia?
Kiitos Haaviston, taisi tulla kaikille selväksi että Suomi ei pääse Natoon ilman Ruotsia. Joutui korjaamaan puheitaan kun Stoltenberg soitti.
Ilmoita asiaton viesti
No niiin. Tämän saattoi arvata.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/89b99935-708d-4c7b-9c46-5418c7a65ea4
Niin ikävältä kuin se voikin tuntua, niin nyt pitää olla samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Iltalehden uutinen kertoo miten pihalla meidän poliitikkomme ovat Nato asiassa ja se kertoo myös sen, ettei meillä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia mennä Natoon ilman Ruotsia. Me emme ole kokoamme isompia kuin joidenkin poliitikkojen mielestä ja niissä tilanteissa kun joku meitä rikkaampia valtio haluaa meiltä rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
USA näyttää edellyttävän samanaikaista liittymistä. Ruotsin kurdit ja äärioikeistolaiset kusevat siis meidänkin keittoomme.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainenkaan ei ole mahdotonta, että jos nyt ei liitytä niin jossain vaiheessa Ruotsi pääsee jäseneksi ja Suomi ei. Sitten olisi Suomen tilanne tukala
Ilmoita asiaton viesti
Tuo vaihtoehto olisi Suomelle pahin mahdollinen Nato-jäsenyyksien osalta. Suomi jäisi juuri sellaiseksi harmaaksi vyöhykkeeksi, jota Venäjä on tilaamassa rajoilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi luultavasti menisi yksin, jos sellainen tilaisuus tarjoutuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Natosta on tullut suomalaisille vain pakkomielle.
Mihin tarvitsemme kalliiksi tulevaa Natoa, kun meitä ei kukaan uhkaa? Venäjä ei ryhdy uusiin selkkauksiin seuraavaan 50 vuoteen, kun paukut ja miehet on loppu.
Nato kyllä tarvitsee maksumiehiä ja kun USA ärhentelee isoille maille, niin tarvitsee liittolaisia.
Arvioni onkin, joudumme ennemmin Nato-liittolaisena ollessamme sotaan kuin ilman Natoa. USA kun käskee, niin olemme joko puolella tai vastaan, niin siihen loppuu se vapaaehtounen osallistuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty. Kukaan ei tiedä, mitä Putin voi saada päähänsä. Venäjä hyökkäsi Ukrainaankin, vaikka sotilaalliset edellytykset olivat heikot.
Vapaudesta ja turvallisuudesta kannattaa maksaa. Venäjä meidän ongelmamme on, ei suinkaan USA.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-maahan ei ole hyökätty, mutta Nato-maat ovat hyökänneet moniin valtioihin. Se on ajan kysymys, milloin Nato-maiden hyökkäyksiin ja ylimielisyyteen vastataan voimalla ja silloin myös Suomi on sodassa.
– Pidänkin sitä suurempana todennäköisyytenä sotaan, kuin Venäjä hyökkäisi Suomeen. Mutta Nato-Suomeen se voisi hyökätä, jos ja kun konflikti Nato vs. Venäjä syntyisi.
Venäjällä oli syynsä hyökätä Ukrainaan, mutta länsimaissa vellova propaganda antaa ymmärtää syyn olevan: Putinin mielenvikaisuuden tai hänen haluvan suur-Venäjää.
Ilmoita asiaton viesti
Nato on vahvempi kuin Venäjä, joka ei näytä pärjäävän edes Ukrainalle.
Venäjä havittelee suur-Venäjää. Se käy ilmi Putinin omista puheista: ”Meille näyttää langenneen historiallinen tehtävä…”.
Ilta-Sanomat 10.6.22: Putinilta hyytävä puhe – vertasi itseään Pietari Suureen: ”Hän palautti ja vahvisti näitä maita”. Putin vertasi itseään Pietari Suureen tsaarin muistopäivänä ja rinnasti hyökkäyssotansa Ukrainassa Venäjän 1700-luvun valloituksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin mielipide asiasta ilmeni varsin selvästi jo tämän 16.6.2022 julkaisemassa blogissa
Suomen ei pidä ripustautua Ruotsin Nato-kantaan.
Eikä ole vieläkään meikäläisen takki kääntynyt em. blogissa esittämieni kommenttien osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei ole täydellinen…
Ilmoita asiaton viesti
Suurinpiirtein kaikkien läntisten osapuolien kannalta paras vaihtoehto on Suomen ja Ruotsin samanaikainen liittyminen. Vaan en näe katastrofia siinä, jos Suomi liittyy kohteliaan viivyttelyn jälkeen sitten yksin, mikäli Turkin ja Unkarin suostumus on käytettävissä. Ajan myötähän se Ruotsikin sieltä tulee ja jos lähes aseettomat Baltian maat ovat saaneet olla Natossa rauhassa vuosikausia, niin onko siinä Ruotsilla porstuassa niin isoa hätää kumminkaan? Sillähän on jotain turvatakuitakin yksittäisiltä Nato-mailta?
Ville Ranta tarjoaa lepyttelyvaihtoehtoa:
https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/41443e7f-eb0a-4437-aa5b-dd4f2cffd018
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen pilapiirtäjä Ville Ranta päätti sitten heittää bensaa liekkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tarvitsee Nato-turvaa kipeämmin kuin Ruotsi. Siellä Ruotsi on piilotellut Suomen selän takana ennenkin.
Ville Rannan ei pitäisi ärsyttää nukkuvaa karhua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä koraaninpolttalia ja nukenhirttäjiä löytyy Suomeenkin, mikäli jollakin taholla tarvetta näille olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Natosta tulisi järjestää kansanäänestys, ilman sitä ei Natoon voida mennä, koska asialla ei ole kansalaisten mandaattia. Myös Nato edellyttää hakijamaan kansalaisten enemmistön tuen jäsenyydelleen ja se on mitattavissa ainoastaan kansanäänestyksellä.
Nyt poliitikkomme ovat luopuneet vanhasta hyvästä puolueettomuuspolitiikasta ja vieneet maamme osaksi suurvaltapolitiikkaa, jossa emme enää päätä itse asioistamme vaan olemme suurvaltapolitiikan pelinappuloita. Suurvaltapolitiikka on peli jossa meillä ei ole minkäänlaista sananvaltaa, vaan olemme hyödyllisiä hyväksikäytettyjä hölmöjä. Nato hakemus ja lupaukset jäsenyydestä jopa kahdessa viikossa kertovat karua kieltä siitä miten meitä käytetään pelkästään pelinappuloina.
Ilmoita asiaton viesti
Luullakseni päättäjämme ovat tulleet siihen tulokseen, että eduskunnan päätös riittää.
Eivät poliitikkomme ole vieneet maatamme suurvaltapolitiikan nappulaksi, vaan maantieteellinen asemamme on sen tehnyt. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, johtopäätöksemme oli selvä. Hölmöyttä on olla hyväuskoinen ja luulla, että saamme olla rauhassa, kun olemme hiljaa pää pensaassa.
Ilmoita asiaton viesti
Nato jäsenyys koskee kaikkia kansalaisiamme ja siksi asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys ja näin noudattaa demokratian pelisääntöjä. Mutta koska emme elä demokratiassa, vaan huijaridemokratiassa tai puoluediktatuurissa, niin päättäjämme haluavat käyttää diktatuurista valtaansa demokratian sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on edustuksellinen demokratia. Kansanedustajat päättävät puolestamme. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kansalaisten enemmistö siirtyi Nato-jäsenyyden kannattajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiset ovat niin aivopestyjä, että edustuksellinen demokratia on saatu myytyä heille demokratiana. Ukrainan Nato haaveet vastaavat meidän Nato haaveita, tulee tuskin koskaan toteutumaan.
Itsellä on vähän sellainen kutina, ettei meitä edes haluta Natoon, haluttiin vain jotta hakisimme ja ärsyttäisimme Venäjää haulla niin paljon, että joutuisimme samaan tilaan Ukrainan kanssa. Eli haluttiin Venäjän laajentavan sodan meidänkin maahamme ja näin joutuisimme omaa hölmöyttämme osaksi muiden sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Salaliittoteoria, jossa ei ole päätä, eikä häntää.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan täysin päivänselvää, että meidät vedätettiin hakemaan Nato jäsenyyttä lupaamalla jäsenyys nopeutetussa aikataulussa, jopa kahdessa viikossa. Joten mikä on motiivi vedätykselle, sitä jokainen voi miettiä itse.
Nato jäsenyys ei kuitenkaan ole saavutettavissa, sen sijaan sota voi paljon todennäköisemmin laajentua meidänkin maahamme. Ja kun se laajenee niin syy on Nato hakemus ja siinä salaliittoteoriat ovat kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt Suomen ja Ruotsin jäsenyys on kiinni enää Turkin kannasta.”
Ei pidä luulla että Unkari on läpihuutojuttu. Orban selvästi kääntää Unkarin kurssia itään ja potkii Nato-kenraaleitaan pihalle. Tämä Nato-kortti on Unkarillekin sellainen vääntötyökalu sekä itään että länteen ettei se siitä ilmaiseksi luovu.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha lemiläinen sanonta kuuluu: ”Ei kannata kaivaa verta nenästä.” Tämä tarkoittaa sitä, että ei kannata hankkiutua ehdoin tahdoin ikävyyksiin ja vaikeuksiin.
Tätä ei ole onneksi tapahtunut Turkin suhteen, mutta Unkarin perään on huudeltu oikeusvaltiota. Tässä en tarkoita sitä, etteikö Unkarissa olisi ongelmia, kun puhutaan oikeusvaltiosta.
Perään huuteleminen on takuuvarmasti tuonut tullessaan ”kapuloita” Suomen natojäsenyyteen.
Meillä on omasta takaa peiliin katsomisen paikka, jos ajatellaan niitä tuhansia yrittäjiä/yrityksiä, jotka ajautuivat konkurssiin 1990-luvun lamassa. Monia heistä ei kohdeltu silkkihansikkailla omassa (oikeus)valtiossamme.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tuon 14.11. 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi ja Suomi ovat ihan samalla tavalla ”suojattuja” maita ainakin niin kauan kuin Joe Bidenin hallitus istuu. Näissä oloissa Ruotsi pysyy Suomelle paljon tärkeämpänä kuin Turkki.
Välillä tuntuu, että Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Bob Menendez on viimeinen järjissään pysynyt länsimaalainen:
Ei helvetissä senttiäkään periksi Turkille. Ei edes vanhentuneita hävittäjiä, ei mihinkään hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ….. niin kauan kuin Joe Bidenin hallitus istuu…
Ilmoita asiaton viesti
Elimme N-liiton aikoihin ”reaalipolitiikkaa”, minne se kyky nyt on häipynyt.
Uhoamisella saavutetaan vain kunniaa, muttei tuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat tarkoittaa, että Nato-jäsenyyttä ei olisi pitänyt hakea. Tuloksiahan on jo saavutettu: Yhdysvaltain, Britannian ja Ruotsin kanssa sovitut turvatakuut.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi on ilmeisesti saanut neuvoteltua vallan toisenlaiset eli heikommat turvatakuut Suomen, Britannian ja Yhdysvaltain kanssa kuin Suomi Ruotsin, Britannian ja Yhdysvaltain kanssa päätellen Ruotsin poliittisen johdon paniikista.
Vaikuttaa tosi erikoiselta.
Tuskin kyse on identtisten turvatakuiden
erilaisista tulkinnoista Ruotsissa ja Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Joidenkuiden kokemattomien oikeistopoliitikkojen paniikki saattaa tietysti johtua siitä, että aidosti luullaan Suomen jättävän Ruotsin yksin. Saahan sitä toki hykerrellä: joskus näinkin päin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain ja Britannian lupaamat turvatakuut on siis kevyiksi havaittu ainakin Ruotsissa.
Ehkä Suomessakin saadaan parempi selvyys näistä turvatakuista kun/jos pääministeri Sanna Marin (sd.) saa keväämmällä avukseen oman tupo-virkamiehen (sd.).
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole havaittu. Päinvastoin: uutta hallitusta harmittaa, että edellinen ehti ottaa kunnian Nato-hakemuksesta ja turvatakuista. Nyt pelottaa, että asia ei omalla vahtivuorolla etene sen pitemmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt taas kerran Vuorela hourustaa omaan kontratyperään ammottavaan laariinsa.
Missä ovat Suomen ja Bidenin allekirjoitukset paperilla puolustusyhteistyöstä ?
Onko kenties annettu Mama African ja syvemmän sosialistisen suomalaisen vallan valheellisiin kassakaappeihin, joka näyttö nyt olevan vastaamassa muita ehdokkaita sukkaverkkosukkineen vasemmiston ainoana presidenttiehdokkaana Salen virkakauden jälkeen.
Varmasti avaa silloinkin tilaisuuden sanoin : ” Aivan ensimmäiseksi haluaisin kiittää ” , kuinka aivan perseellen kaikki on mennyt, mihin on tämä SDP: n keulakuva eli minä on ikinä ryhtynyt on mennyt !
Ilmoita asiaton viesti
Pyydä Lauri jotakuta englantia osaavaa selittämään asioita:
https://greekreporter.com/2023/01/24/senator-menendez-f-16s-turkey/
Ilmoita asiaton viesti
Se oli suomettumispolitiikkaa. Nyt tehdään reaalipolitiikkaa eli maan edun mukaista.
Ilmoita asiaton viesti