Suomen ei pidä ripustautua Ruotsin Nato-kantaan

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi keskustellessaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa Suomen ja Ruotsin menevän yhdessä Natoon. – Ruotsin asia on meidän, Niinistö kommentoi tiedotustilaisuudessa (IS 13.6.)

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak nimitti Twitterissä Niinistön lausuntoa ”potentiaalisesti katastrofaaliseksi”.

Suomen hallitus on tutkijan mukaan argumentoinut kuukausien ajan, että hakuprosessin tulisi olla nopea ja Suomen turvallisuuden oltava ainoa keskeinen asia. – Nyt Suomi ilmoittaisi, että me olemme käytännössä Ruotsin panttivanki. En näe poliittisen johdon näkökulmasta järkevänä sitoa itseämme Ruotsiin näin tiukasti, Salonius-Pasternak sanoi Ylellä.

Hänen mukaansa yhteinen hakemuksen jättäminen oli symbolisesti tärkeää, mutta pelivaraa olisi pitänyt jättää. – Olisi pitänyt jättää varaa siihen, että toivomme liittyvämme Ruotsin kanssa samaan aikaan, mutta jos näin ei käy niin Suomi ei vapaaehtoisesti jää pitkäksi aikaa istumaan Naton ulkopuolelle, jos se voisi olla sisäpuolella (IS 13.6.).

Suomen ei todellakaan pidä ripustautua Ruotsin Nato-kantaan. Jos Ruotsi peruuttaisi pyrkimyksensä Natoon tai ei sinne pääsisi, Suomen on silti pyrittävä jäseneksi. Toisin kuin presidentti Niinistö esittää, Suomen Nato-jäsenyydestä saama turva ilman Ruotsin jäsenyyttäkin on parempi, kuin se olisi Naton ulkopuolella (Ruotsin kanssa).

Eri asia on, olisiko tämän Ruotsi-varauksen suora julkistaminen ollut viisasta – olisi riittänyt, että Suomi sanoo pyrkivänsä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

Jos Ruotsin tie Natoon nousisi pystyyn joko sen omasta halusta tai vastoin sen tahtoa, varmasti Ruotsinkin turvallisuus kohentuisi siitä, että Suomi olisi Naton jäsen, vaikka se ei itse olisikaan.

Tietenkin paras ratkaisu Suomen kannalta olisi pyrkiä ja myös mennä samaa tahtia sisään Ruotsin kanssa, mutta toiseksi paras vaihtoehto on hakeutua sinne vaikka ilman Ruotsiakin.

On syytä muistaa, että paras on hyvän vihollinen. Jos parasta ei voida saada, valitaan toiseksi paras, joka on tässä aivan hyvä sekin.

 

+2
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu