Suomi yllätettiin taas – viranomaiset edelleen odottelevalla selittelylinjalla

”Itärajalla yhä enemmän turvapaikanhakijoita puutteellisin asiakirjoin”, otsikoi Helsingin Sanomat (13.11.). Onko nyt odotettavissa samanlainen kansainvaellus kuin syksyllä 2015?

Lehti jatkaa, että Rajavartiolaitoksen edustajan mukaan Venäjän viranomaiset ovat tuoneet esiin, että heillä lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta estää maahantuloa. Selkeästi linja on meidän näkökulmastamme muuttunut.

Tietenkin se on muuttunut. Jokainen osaa päätellä, että kyseessä on Vladimir Putinin tekemä ratkaisu. Se on linjassa taannoisten kaasuputki- ja kaapelijupakan kanssa.

Tulijat saapuvat Rajavartiolaitoksen edustajan mukaan erilaisilla ajoneuvoilla. HS esitti äskettäin venäläiseen verkkojulkaisuun viitaten, että Suomen ja Venäjän välinen raja olisi sulkeutunut venäläiseltä polkupyöräliikenteeltä. Kielto olisi Suomen tekemä.

Yllättävää kyllä, haastateltu  rajaviranomainen ei tiennyt, onko kielto astunut voimaan. Mitä siis tehdään, kun Venäjältä saapuu pyöräilijöitä raja-asemalle? Tähän mennessä saapuneet kasvavat tulijamäärät on ohjattu vastaanottokeskuksiin.

Suomen viranomaiset tuntuvat olevan sormi suussa tässä uudessa ja uhkaavassa tilanteessa, vaikka selityksiä kyllä esitetään, että tämä ei ollut yllätys ja varauduttu on.

Sama linja jatkuu edelleen. HS kirjoittaa (15.11.):

”Turvapaikanhakijoiden määrä Suomen itärajalla on lisääntynyt, mutta on Rajavartiolaitoksen mukaan hyvin hallinnassa. Sisäministeriö valmistelee nopeasti rajoitustoimia. Jos lievemmät keinot eivät tepsi, siirrytään kovempiin, sanoo sisäministeri Mari Rantanen”.

Hyvin hallinnassa? Tulijat ohjataan vastaanottokeskukseen, mutta entä sitten. Kuinka paljon heitä on tultava, ennen kuin esteetön pääsy lopetetaan?

Aivan ilmeisesti kysymyksessä on viimekertaisen vastaavan tapahtuman tapaan pahantahtoinen toimenpide maatamme kohtaan. Vaikka kysymyksessä onkin toistaiseksi suhteellisen pienimuotoinen ”koepallo”, ei pelkkä selittelylinja riitä tässäkään vaiheessa, vaan on toimittava uskottavammin. Keinoja kyllä on (ks. esim. HS 15.11).

Asiantuntijat ovat varoittaneet kaasuputken vahingoittamisen jälkeen, että on odotettavissa lisää tämänkaltaisia ”ilkeyksiä”, jotka merkitsevät hybridioperaatiota maatamme vastaan. Niinpä tulijoiden määrä todennäköisesti kasvaa edelleen.

Ei ole lainkaan selvää, ovatko tulijat aitoja pakolaisia. Joka tapauksessa he ovat naapurin pelinappuloita. Jos heität otetaan liian pitkään vastaanottokeskuksiin, ollaan vaikeuksissa.

Jos nimittäin ilmenee, että tulijoilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, heitä on hyvin vaikea poistaa maasta.  Venäjä ei tietenkään ota ketään vastaan, eikä myöskään useinkaan tulijoiden lähtömaakaan, jos sellaista edes pystytään selvittämään.

Miksi ei edellytetä, että turvapaikanhakijat esittävät anomuksensa ensimmäisessä turvallisessa tulomaassa, Venäjällä – vai eikö Venäjä ole turvallinen?

Nyt viranomaisten on toimittava määrätietoisesti, eikä odotettava katastrofia kädet ristissä ”tilanteen hallinnassa oloon” tyytyen.

Hallitus suunnittelee lainsäädännön tiukentamista ensi vuoden puolella. Tämä on aivan liian myöhäistä, ja suunnitelma osoittaa, että tilanne ei todellakaan ole hallituksen hallinnassa. Nyt (illalla 15.11.) hallitus on vihdoin herännyt, mutta lykännyt päätöksensä huomiseen…

Kuten presidentti Mauno Koivisto totesi aikoinaan: ”Jottan tarttis tehrä”. Ja pikaisesti.

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu