Suoraa puhetta perustuslaista – estääkö laki kaiken järjellisen toiminnan?
Oikeustoimittaja Ari Mölsä kirjoittaa otsikolla ”Estääkö perustuslaki kaiken järjellisen toiminnan” (Yle.fi 27.3.). Hän aloittaa toteamalla, että koronavirukseen liittyvän perustuslakikiistelyn taustalla on jo 30 vuotta kestänyt oikeusoppineiden koulukuntakiista. Jos tajuaa sen, tajuaa kaiken, kirjoittaa Mölsä ja jatkaa, että Suomen perustuslaki- ja perusoikeuskiistat henkilöityvät usein kahteen mieheen: kansanedustaja Ben Zyskowicziin (kok.) ja ihmisoikeusprofessori Martin Scheininiin.
Toimittajan mukaan likipitäen jokainen koronalaki tai -asetus on säädetty perustuslaista saadun toimivallan nojalla. Toiset pitävät perustuslakivaliokunnan perusoikeustulkintoja liian tiukkoina, toiset eivät. Ylivoimaisesti äänekkäin perustuslakivaliokunnan kriitikko on toimittajan mielestä ollut kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.), joka näkee ongelmaksi perustuslakivaliokunnan ”ylikireät perusoikeustulkinnat”.
Zyskowicz kysyy ja vastaa: ”Onko tämä suomalainen ylikireä perusoikeus- ja perustuslakitulkinta hyvä asia? Ei ole. Se ei ole hyvä asia, koska asioita tarkastellaan vain yhden perusoikeuden näkökulmasta, eikä tehdä perusoikeuspunnintaa, jossa toiseen vaakakuppiin vaa´assa asetetaan muiden ihmisten perusoikeudet”.
Mielestäni Zyskowicz on aivan oikeassa. Kun on suunniteltu yhteiskunnan toimintoihin rajoituksia, joiden tarkoituksena on ehkäistä koronavirusepidemian leviäminen, on lakiasiantuntijoiden taholta tuotu vastustavia kantoja. Niitä on puolustettu perustuslain suojalla, jonka laki heidän mukaansa antaa muun muassa kansalaisten vapaalle liikkumiselle ja elinkeinonharjoittamiselle.
Eli asiaa on tarkasteltu Zyskowiczin viittaamalla tavalla vain yhden perusoikeuden kannalta. Huomiotta tai liian vähälle huomiolle on jätetty epidemian kansanterveydelle aiheuttama uhka ja samalla kansalaisten perusoikeus terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön. Selvää pitäisi olla, että oikeus liikkumiseen tai elinkeinon harjoittamiseen, ei saa kohtuuttomasti vaarantaa muiden kansalaisten terveyttä eikä henkeä. Näiden kilpailevien perusoikeuksien kesken on suoritettava objektiivista punnintaa. Sellaista ei ole kuitenkaan viime aikoina tapahtunut.
Esimerkkejä yksipuolisesta perusoikeuksien tulkinnasta, jossa vedotaan perustuslakiin tai ihmisoikeussopimukseen voi löytää muiltakin alueilta, muun muassa maahanmuutosta.
Edellä siteerattu Ylen toimittaja toteaa analyysissaan, että maassamme on muodostunut mm. valtiosääntöoikeuden ja siviilioikeuden asiantuntijoiden piirissä ihmisoikeus- ja perusoikeusajattelun koulukuntia, jotka ovat perustuslain tulkintapainotuksista eri mieltä. Toimittaja nimittää näiden ääriryhmiä fundamentalisteiksi ja nihilisteiksi. Myös perustuslakitalibaneista on puhuttu.
”Nihilistit katsovat, että kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja perustuslain perusoikeussäännökset ovat saaneet Suomessa – ja etenkin perustuslakivaliokunnassa – jo liian suuren painoarvon. Akateemisissa piireissä on kaiken aikaa vaikuttanut nimekäs ja arvovaltainen oikeustieteilijöiden joukko, joka karttaa julkisuutta. Tuota joukkoa yhdistää näkemys siitä, että valtiosääntöoppineiden olisi viisasta pysyä lestissään. Esimerkiksi siviilioikeuden professorit ja tutkijat Aulis Aarnio, Markku Helin ja Heikki Halila ovat kirjoituksissaan todenneet tylysti, että perusoikeusnäkökulmaa on tyrkytetty sellaisillekin juridiikan aloille, jonne se ei selvästi kuulu.”
Arvostelun kohteina eli fundamentalisteja ovat olleet, ainakin Martin Scheinin, Kaarlo Tuori, Tuomas Ojanen, Juha Lavapuro, Pauli Rautiainen ja Liisa Nieminen (Yle.fi 27.3.).
Martin Scheinin näyttää kuitenkin nyt ja ennenkin poikenneen fundamentalistisesta linjastaan, sillä toimittajan mukaan hän toteaa: ”Jokainen poimii perusoikeuksien pakasta vain itselleen mieluisat perusoikeudet. Perusoikeuskeskustelusta on tullut puolueiden ja etujärjestöjen kilpahuutoa. Etenkään oikeus elämään ja terveyteen ei ole saanut keskustelussa sitä painoarvoa, mikä sille kuuluu. Liikkeellä on nyt poliittista julkisuuspuhetta. Vedotaan abstraktisti milloin mihinkin yksittäiseen perusoikeuteen – oli se sitten elinkeinovapaus, omistusoikeus tai uskonnonvapaus. Sillä tavoin vain jarrutetaan tehokkaita koronatoimia”.
Itse asiassa hän on jo vuosia sitten arvostellut fundamentalistilakimiehiä, sillä toimittajan mukaan hän totesi väitöstilaisuutensa jälkeen vuonna 1991: ”Suomalainen tapa suhtautua lakiin on aika lakitekstikeskeinen. Voidaan sanoa, että pykäläkeskeinen. Meillä perinteisesti lain soveltajalle riittää, että lain soveltaja löytää lakikirjastaan yhden pykälän, joka tuntuu soveltuvan tapaukseen. Ihmisoikeuksissa on kysymys siitä, että pitäisi olla valmis omaksumaan hieman laajempi käsitys oikeusjärjestyksestä”.
Juuri tällaisia ”yhden pykälän soveltajia” perustuslakifundamentalistit – ja myöskin samoilla linjoilla olleet poliitikot – ovat olleet esimerkiksi juuri koronaepidemian torjuntaan tähtääviä rajoituksia arvostellessaan ja vastustaessaan.
Sekä Scheinin että Zyskowicz ovat molemmat tässä samaa mieltä. Kumpikin ajattelee, että pelkkä perustuslakiin ja perusoikeuksiin tuijottaminen ei koronan torjuntatoimenpiteitä arvioitaessa riitä, vaan ”oikeuden elämään ja terveyteen on saatava keskustelussa se painoarvo, mikä sille kuuluu”. Eli asiaa on tarkasteltava useamman kuin yhden perusoikeuden näkökulmasta, ja näin ollen toiseen vaakakuppiin on asetettava muiden ihmisten perusoikeudet.
Tähän ei ole juurikaan lisättävää. Kun näin menetellään, perustuslaki ei estä järjellistä toimintaa.
Tämä on se kuuluisin tulkinta:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/58fddc94-a6a7-4c09-b852-6ae22add7f9c
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaankin on. Tässä ko. artikkelin otsikko:
Sisäministeri Ohisalo: Turvapaikan hakeminen on perusoikeus
(IL 26.08.2019).
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksesta kopioituna yksi lause ”Nihilistit katsovat, että kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja perustuslain perusoikeussäännökset ovat saaneet Suomessa – ja etenkin perustuslakivaliokunnassa – jo liian suuren painoarvon.”
Tuon olen itse havainnut ja pannut merkille PeV:lle annetuista asiantuntijalausunnoista monet kerrat. Jotenkin tuntuu siltä, että nuo ihmisoikeussopimukset on etenkin vasemmistoaatetta kannattavien asiantuntijoiden lausunnoissa otettu täydellisinä kuten koko sopimustekstissä on kirjoitettu puuttumatta siihen, että Suomi on joissain sopimuksissa ratifioinut joitakin kohtia, ei siis välttämättä koko sopimusta sellaisenaan. Asiantuntijoista moni on ottanut lausuntoonsa valikoiden ideoloogisin perustein sopimus- tai lainkohdat.
Käsittääkseni Suomen lainsäädäntöön on viety vain ratifioidut kohdat ,jotka olisi aina otettava huomioon riittävällä painotuksella omaan perustuslakimme kanssa, eikä yhtään enempää, sillä perustuslakimme kuitenkin menee kaiken muun lainsäädännön ja sopimusten yli. Perustuslakimme on siis keikkein vahvin lainsäädäntö.
On hyvä todeta kirjoituksessa esitetyn mukaisesti, että Martin Scheinin näyttää tunnustavan sen tosiasian, että nyt ja ennenkin hän on poikennut fundamentalistisesta linjastaan, sillä kirjoituksessa todetun mukaisesti toimittajan mukaan hän toteaa: ”Jokainen poimii perusoikeuksien pakasta vain itselleen mieluisat perusoikeudet. ….”
Tuo itse asiassa PeV:n tulee tuo poliittisen aatteen esiin tuominen annetuissa lausunnoissa ottaa aina kriittisesti huomioon. Onko edes viisasta pyydellä ideologisilta asiantuntijoila lausuntoja, joita ei pitäisi sellaisenaan edes käyttää PeV:n anatamien mietintöjen ja lausuntojen pohjatietoina?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset, esität hyviä näkökohtia, mm. tämän:
” Onko edes viisasta pyydellä ideologisilta asiantuntijoila lausuntoja, joita ei pitäisi sellaisenaan edes käyttää PeV:n anatamien mietintöjen ja lausuntojen pohjatietoina? ”
On todellakin asiantuntijoita ja asiantuntijoita. Eli ideologia sumentaa järjen äänen. Usein tosin lausuntoja pyydetään taktisesti eli pyrkien löytämään sellaisia asiantuntijoita, jotka antavat pyytäjän mielen mukaisen lausunnon.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä, PeV ei siis tarkoitakaan Peruutuslakivaliokuntaa? (:-)
Ilmoita asiaton viesti
YK:n sopimuksissa on aina kahdet ratifioinnin sopimukset. Se, että kummanko niistä ottaa ja valikoi sieltä vain mieluisimmat kohdat, se ei ole mahdollista vaan kaikki siinä olevat kohdat pitää noudattaa.
Sitten on niitä suosituksia ja ne eivät sido maita vaan jokainen voi päättää, mutta ei niissä ratifioiduissa sopimuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs asiantuntija totesi, että Suomessa on taipumusta noudattaa kaikkia näitä sopimuksia – myös ei-ratifioituja. Se mallioppilaan tiukka pipo…
Ilmoita asiaton viesti
On hyvin monenlaisia sopimuksia, joista osa on luonteeltaan julistuksia, eikä siten sitovia.
Linkistä luettavissa noista sopimuksista ja julistuksista.
https://www.samediggi.fi/kansainvaliset-sopimukset/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset informaatiosta!
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on tärkeätä, että perustuslain kirjainta noudatetaan. Jos mennään sellaiselle tielle, että perustuslakia aletaan tulkita kulloisenkin virtauksen mukaisesti, astutaan kansalaisten kannalta turvattomaan tilanteeseen. Jos hallitus on sitä mieltä, että perustuslakia olisi syytä muuttaa, siitä tulee antaa muutosesitys eduskunnan käsiteltäväksi, ja eduskunta voi julistaa lain kiireelliseksi 5/6 enemmistön turvin, jos niin haluaa.
Pidän melkomoisena höttönä ilmaisuja ”oikeus terveyteen” tai ”oikeus elämään”. Laki ei voi estää ketään kuolemasta tai sairastumasta. Jokainen voi kyllä itse tykönään toimia siten, että minimoi sairastumisen riskin ja pyrkii elämään pitkään, jos niin haluaa.
Koronavirus ei ole verrattavissa todella tappaviin kulkutauteihin, kuten oli aikoinaan mustasurma, isorokko, j.n.e., vaan lähinnä influenssavariantti, jolla on joitakin poikkeavia piirteitä tähän asti jyllänneistä influenssaepidemioista. Prosentin verran tartunnan saaneista on kuollut sinä aikana, kun virus on kehossa muhinut, mutta keskimääräisen menehtyneen iän ja yleisen terveyden huomioiden on epätodennäköistä, että kaikki heistäkään olisivat enää hengissä, vaikka koronaa ei olisi tullut. Normi-influenssakin on ollut miltei samalla tavalla kohtalokas heikkokuntoisille iäkkäille henkilöille, mutta siltikään ei minään kausi-influenssavuotena ole jouduttu pähkäilemään perustuslain antamia valtuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jollain tapaa tuntuu ainakin omalla kohdallani ajatellen suurennetulta tästä koronaepidemista syntynyt koheltaminen päättäjien taholtakin katsottuna. Nimittäin kyseessä on epidemian alusta lukien todettu nyt 76 845 kappaletta. Tuo lukumäärä vastaa maamme asukasluvusta noin 1,4 %. Siis noin 1,5 vuoden aikana. Suurin osa tuosta määrästä on kaiken lisäksi parantunut muutaman viikon aikana ja taitaa olla pieni määrä sairastuneista joilla sairauden jäljet näkyvät paljon pidempään.
Onkohan niin, että on päässyt hieman karkaamaan käsistä tämä epidemian suuruuden kanssa painiskelu ja sen johdosta tehtävät päätelmät ja tiukat rajoituspäätökset ilman tarkkuusaluemääritelmiä, joilla epidemian kurissa pitäminen olisi voitu välttää jo ensi alkuun? Rajavalvonnan tiukkuus jne., toimenpiteet ,joilla ainakin olisi saatu estetyksi virusmuunnosten pääsy maahanmme.
Ilmoita asiaton viesti
Tartuntojen määrä on tuolla tasolla juuri siitä syystä, että on tehty jotakin epidemian rajoittamiseksi. Mikä olisi tilanne, jos ei olisi ”kohellettu”? On myös laiminlyöty yhtä ja toista, muun muassa juuri rajavalvontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lakeja on aina tulkittava. Ne eivät voi olla niin yksityiskohtaisia, että sieltä saataisiin ohje suoraan sovellettavaksi.
Mielestäni ”oikeus terveyteen” ja ”oikeus elämään” ovat aivan päteviä oikeuksi ja ne ovat olleet tässä epidemissa vaakalaudalla. Se, että on ollut pahempia kulkutauteja, ei oikeuta vähättelemään tätä. Siihen kuolee nuoriakin ihmisiä. Kulkutautimyönteinen elämänasenne on höttöistä, jos mikä.
Tietänet hyvin, että useimmat ihmiset eivät toimi oikein, jos heitä ei siihen kannusteta esimerkiksi juuri lain voimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslain pykäliin on kirjattu erikseen, mikäli perustuslain säätämään oikeuteen on säädettävissä poikkeuksia alemmalla säädöksellä. Kaikista pykälistä tälläistä kirjausta ei löydy. Esim. PL 9§ liikkumisvapaus on sellainen.
Perustuslakiin on kriisitilanteen hoitamiseksi säädetty erillinen kaatopykälä, eli 23§, jonka nojalla hallinto voi polkea perusoikeuksia, mikäli sellainen on perusteltavissa.
”Perusoikeuksista voidaan säätää lailla tai laissa erityisestä syystä säädetyn ja soveltamisalaltaan täsmällisesti rajatun valtuuden nojalla annettavalla valtioneuvoston asetuksella sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin muiden kansakuntaa vakavasti uhkaavien, laissa säädettyjen poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia. Lailla on kuitenkin säädettävä tilapäisten poikkeusten perusteet.”
Kysymys kuuluukin, onko korona sellainen kansakuntaa vakavasti uhkaava poikkeustila, jonka nojalla perusoikeus toisensa jälkeen voidaan kumota enemmän tai vähemmän tilapäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsemasi §9 perustuslaissa on kylläkin moneen eri otteeseen käytetty kiertopykälänä (mitätöitynä), siis ohitettu vaikka siihen ei pitäisi olla laillista syytä. Nimittäin juurikin maassa laittomasti olevien vapaa liikkumisoikeus on sallittu, vaikka se ei pitäisi olla mainitun pykälän mukaan mahdollista muille kuin laillisesti maassa oleville. On jopa asutettu eri kunnissa verovaroin.
Ilmoita asiaton viesti
”Kysymys kuuluukin, onko korona sellainen kansakuntaa vakavasti uhkaava poikkeustila, jonka nojalla perusoikeus toisensa jälkeen voidaan kumota enemmän tai vähemmän tilapäisesti.”
Siitä on tosiaan kysymys. Kuten edellä on käynyt ilmi, mielestäni ei ole rajoitettu liikaa ihmisten vapauksia. Jos olisi rajoitettu vähemmän, saatettaisiin myöhemmin joutua rajoittaman vielä laajemmin ja pitempään.
Arviointiahan tämä tietenkin on. Ne, jotka kärsivät rajoituksista taloudellisesti tai muulla tavalla, ovat tietenkin arvioissaan optimistisempia kuin vähemmän tai ei lainkaan kärsivät.
Ilmoita asiaton viesti
Ståhlberg tiesi, miten lait kirjoitetaan ja miten niitä tulkitaan. Vuoden 1919 Hallitusmuodon 6 pykälä:
”Jokainen Suomen kansalainen olkoon lain mukaan turvattu hengen, kunnian, henkilökohtaisen vapauden ja omaisuuden puolesta.”
Nykyinen 7 pykälä:
”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.”
Miksi henki (vanha) ja elämä (uusi) mainitaan ensimmäisinä, jos sillä ei haluta sanoa jotain?
Ja tuo vanha oli siinä mielessä parempi, että sitä sentään sovellettiin Suomessa, eikä ”universaalisti”, niin kuin kaikenhalaajat tekevät nykyään. Nykyinen on muutenkin lähinnä täynnä toiveita ja epämääräisyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon pian tulee lisäys. että ”kaikilla tulee olla kivaa, tuhmasti ei saa puhua ja karkkipäivä on ma – su”.
Ilmoita asiaton viesti
’”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.”
Miksi henki (vanha) ja elämä (uusi) mainitaan ensimmäisinä, jos sillä ei haluta sanoa jotain?’
Juuri niin!
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus. Onko Scheinin järkevötynyt? Koronapandemia on herättänyt hänet näkemään pykäläkeskeisyyden haitat.
Ilmoita asiaton viesti
Lienee niin päin, että kovapäiset ministeritkin ovat lopulta ottaneet opiksi. Näin Marin vielä ”törmäili” pari kuukautta sitten:
”Pääministerin spontaanissa väittelyssä esittämä väite, että pakollisen negatiivisen testituloksen vaatiminen ei olisi käynyt eduskunnalle, ei kuitenkaan ole alkuunkaan totta.
Perustuslakivaliokunta (Pev) päinvastoin ilmaisi suhtautuvansa asiaan myönteisesti.
– Perustuslakivaliokunnan mielestä sääntelylle on esitetty hyväksyttäviä perusteita, ja valiokunta pitää sinänsä mahdollisena säätää Suomeen saapuvia henkilöitä koskevista vaatimuksista, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä Suomeen ulkomailta tulevien henkilöiden mukana, Pev painotti lausunnossa, jonka se antoi lakiesityksistä 15. lokakuuta.
Lakiesitykset kaatuivat eduskunnassa siksi, että ne oli valmisteltu kelvottomasti.
Asian eteneminen oli siis kiinni hallituksesta.
– Ehdotus laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta on perustuslakivaliokunnan mielestä vielä niin keskeneräinen ja siihen sisältyy perusoikeusnäkökulmasta sellaisia puutteita, ettei se tarjoa perustaa asian käsittelylle eduskunnassa, Pev arvioi.”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3cd6ca40-6b50-4b31-abec-d657deb2781b
Mutta nyt alkaa tulla muutakin kuin sutta ja sekundaa, kun viitsivät vaivautua.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007880044.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää tosiaan siltä, että Marin ja hallitus ovat ryhdistäytyneet. Käyttääkseni varsinais-suomalaista sanontaa: hallitus friskaa kuin sika juoksuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kauanhan se on kestänyt, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
X
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, parempi myöhään…
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi järkevöityneen – tässä asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta näyttää juuri omaksuneen fundamentalisti Pauli Rautiaisen kannan:
”Hallituksen esityksessä eritellyt epidemian hallintaan liittyvät tavoitteet voidaan perustuslakivaliokunnan mukaan saavuttaa suuruusluokaltaan yhtä tehokkaana tartuntojen vähentämisenä, jos lakiesityksen kiellot ja rajoitukset kohdistetaan – ei kokonaisvaltaisesti kaikkeen liikkumiseen lähtökohtaisesti – vaan perusteluissa mainittuihin tartunnan lähteisiin”.
Ilmoita asiaton viesti
Ja hallitus näyttää puolestaan omaksuneen kepillä jäätä -kannan, jos ministeri Saramon twiitti on otettava vakavasti: ”Jo ennalta pelättiin, ettei valittu tapa välttämättä etene”.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/32103a81-f1fb-4649-a810-22f0d7c401ba?ref=ampparit:eb85
Eipä nyt taaskaan kovin vastuuntuntoiselta näytä tuo hallituksen touhu.
X
Ilmoita asiaton viesti
Ei tosiaan.Taas otettiin perusoikeudet tikun nokkaan ja sivuutettiin kansanterveys.
Ilmoita asiaton viesti
Sivuutettiin ”hyvät tavat”:
”Lasse Lehtonen muistuttaa, että valtioneuvoston kanslia oli valmistellut lakiesitystä.
– Itselleni tuli sellainen olo, että käsky oli käynyt, että valmistelkaa liikkumisrajoituksia. Ei ollut hirveästi pohdittu, onko samaa asiaa mahdollista saavuttaa esimerkiksi kokoontumisrajoituksella.
Kun oli valittu yksi kaista, oli menty sen mukaan eikä ollut pohdittu vaihtoehtoja.
– Valmistelua oli tehty salassa ja nopealla aikataululla. Ei ollut kuultu eri tahoja, mikä olisi ollut järkevin tapa toimia. Sitten tulivat lainsäädäntöongelmat vastaan.”
https://www.is.fi/politiikka/art-2000007894751.html
”Lakiesitys liikkumisrajoituksista on valmisteltu pääministerin lähipiirissä eli Valtioneuvoston kansliassa. Moni ministerikin luki rajoitussuunnitelmista ensin sanomalehdestä ja vasta myöhemmin hallituksen papereista.
Liikkumisrajoituksista tuli Marinille tärkeä hanke. Pääministeri halusi käyttää näyttävää lekaa, jotta kurittomat kansalaiset alkaisivat varoa koronaa entistä enemmän. Vahvaa tukea Marin sai perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.).
Tiettävästi lievempiä ja kohdennetumpia vaihtoehtoja ei edes tutkittu. Saatiinhan koko Uusimaa epidemian alussa suljettua, niin kai valmistelijat ja pääministeri uskoivat liikkumiskiellonkin olevan läpihuutojuttu.”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-iskiko-paaministeri-sanna-mariniin-vauhtisokeus-laki-ulkonaliikkumiskiellosta-tormasi-jalleen-perustuslakiin/8104452
X
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus hätäili liikaa, eikä miettinyt asiaa tarpeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja näitähän olisi hallitus voinut mietiskellä jo viime vuoden keväästä lähtien. Mutta kehnon lainvalmistelun perinne tuntuu meillä pesiytyneen syvälle rakenteisiin.
https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Lainvalmistelu_vaikutusarviointi_tutkimus_02062020.aspx
https://www.is.fi/politiikka/art-2000007619424.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Kehnon lainvalmistelun perinne tuntuu velvoittavan hallitusta…
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti. Se on kumma, kuinka pääministereiden päähän tuntuu aina kihoavan asenne ikään kuin he olisivat omnipotentteja meitä aikoinaan hallinneiden tsaarien tapaan.
X
Ilmoita asiaton viesti
Vanha viisaus pitää paikkansa: valta turmelee…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Suomi tekee oikeuskanslerilla, jos hän ei kerran reagoinut millään tavoin hallituksen esitykseen?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tarvittaisiin parempi oikeuskansleri. Nykyinen toimii liiaksi hallituksen mielen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaankin seuraavaksi menetellään, kun hallitus tekee uuden esityksen.
Ilmoita asiaton viesti