Tältä Fortumin tilanne näytti viisi vuotta sitten
Kirjoitin Uuteen Suomeen 18.4.2018 blogin otsikolla Siperia opettaa Fortumia. Tältä yhtiön tilanne näytti lehdenlukijasta silloin:
”Kun Fortum hankki kymmenen vuotta sitten neljällä miljardilla eurolla Siperiasta ja Uralilta kahdeksan voimalaa moni ajatteli, että se oli haukannut liian ison palan – ja väärästä paikasta. Valuisivatko sähkönkäyttäjiltä laskutetut miljardit Siperian ikiroutaan? Epäilyt torjuttiin tietävästi: Venäjä olisi muuttumassa pikavauhtia normaaliksi markkinatalousmaaksi.
Toisin kävi. Venäjästä ei tullut normaalia markkinatalousmaata, eikä myöskään oikeaa demokratiaa. Jo kaupan tapahtuessa kaikkien piti tietää, että Venäjä määrittelee energian strategiseksi alaksi ja siksi se pidetään tiukasti valtionjohdon peukalon alla. Ja sitä käytetään ulkopolitiikassa strategisesti.
Nyt Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossijskija Gazette on käynyt Fortumin kimppuun väittäen sitä uhkaksi Venäjän turvallisuudelle (HS 17.4.18). Venäjällä on lehden mukaan laajaa toimintaa harjoittavia ja suuria voittoja tekeviä ulkomaisia yrityksiä, jotka tarvittaessa alistuvat lännen määräämiin pakotteisiin ja voivat milloin tahansa alkaa toimia Venäjää vastaan. Artikkelissa mainitaan eräs tällainen yritys, Fortum.
Lehti viittaa Suomen valtion osake-enemmistöön Fortumissa ja antaa yhtiöstä virheellisiä tietoja, muun muassa, että sen hallituksen puheenjohtaja on puolustusministeri – tiedot tosin korjataan myöhemmin.
Samalla vihjaistaan, että maan neutraalisuudesta huolimatta Suomi puhuu johdonmukaisesti Nato-optiosta. Näin sähköntuottaminen yhdistetään meidän maanpuolustukseemme. Kirjoittaja ei ehkä huomaa, että hänen artikkelinsa on omiaan vahvistamaan näkemystä Nato-option tarpeellisuudesta.
Miksi tällainen hyökkäys juuri nyt – onko se omalaatuinen kiitos vihreän valon näyttämisestä Nord Stream-kaasuputkelle? Erään syyn arvioidaan liittyvän Uniper-kauppaan, jolla Fortum on hankkimassa tämän muun muassa Venäjällä voimalaitoksia omistavan saksalaisen energiayhtiön.
Toinen, ehkä selvempikin syyryhmä ulostuloon ovat suurvaltojen konflikti Syyriassa ja Britanniassa tapahtunut myrkkyisku, joihin kytkeytyy pakotteita Venäjää vastaan. Kirjoituksessa mainitaankin arvosteltujen yhtiöiden voivan ”milloin tahansa” alistua lännen määräämiin pakotteisiin.
Fortum on nyt joutunut – omaa varomattomuuttaan – suurvaltapolitiikan ja siihen liittyvän valtiollisen nationalismin pyöritykseen. Olisi ehkä ollut viisaampaa sijoittaa sähkön myynnillä kerätyt miljardit turvallisemmin, eikä lähteä seikkailemaan Siperiaan, sillä tunnetusti Siperia opettaa.
Jos kansainvälinen tilanne vielä nykyisestä kärjistyy, edessä voi pahimmassa tapauksessa olla Fortumin Venäjällä sijaitsevien voimaloiden kansallistaminen. Kyseisen artikkelin kirjoittaja on tätä mahdollisuutta jo väläytellytkin.
Näistä voimaloista uhkaa joka tapauksessa koitua jatkuva riesa niin Fortumille kuin Suomen valtionjohdollekin. Fortumin päättäjät osoittivat Venäjän seikkailuun ryhtyessään luvattoman suurta hyväuskoisuutta ja puutteellista politiikan tajua – pelkkä ahneus ei riitä strategian määrittelyssä.
Vastaavan tasoista hyväuskoisuutta edustaa myös Suomen valtio ryhdyttyään energiayhteistyöhön venäläisen Rosatomin kanssa Fennovoiman ydinvoimaprojektissa. Siinä voivat pienen valtion edustajat polttaa helposti näppinsä.
Pitäisikö meillä nyt tehdä naapurin mallin mukaan ”venäläiset” eli kirjoittaa ”valtion äänenkannattajaan” Fennovoimaprojektin uhkista Suomen turvallisuudelle? Tässä tapauksessa ei tarvitsisi edes vääristellä tosiasioita.”
———————
Nyt on blogissani ja siinä viitatuissa kirjoituksissa mainittu uhka toteutunut, vaikka Venäjä puhuukin siitä, että operaatio on väliaikainen ja Fortum omistaa edelleen kyseiset laitokset. Mutta ratkaisevaa on, että Venäjä on ottanut päätösvallan käsiinsä. Kyllähän varastetun omaisuuden omistusoikeus jää myös Suomen lain mukaan omistajalle, mutta se ei paljon lämmitä, kun varas käyttää siitä haluamallaan tavalla omaksi edukseen.
Blogissa totean: ”Fortumin päättäjät osoittivat Venäjän seikkailuun ryhtyessään luvattoman suurta hyväuskoisuutta ja puutteellista politiikan tajua – pelkkä ahneus ei riitä strategian määrittelyssä”.
Ahneus onkin ilmeisesti keskeinen syy koko onnettomaan seikkailuun. Jo aikoja sitten on puhuttu kriittisesti Fortumin johdon avokätisistä tulospalkkioista – ja keskustelua on aiheesta käyty edelleenkin.
Tulospalkkiot toimivat näin: Kun uutinen uusista aluevaltauksista tuli julkisuuteen, yhtiön pörssikurssi kohosi, ja niihin sidottu johdon palkitsemisjärjestelmä tuotti johtajille sievoisen omaisuuden. Kun tappiot aikanaan realisoituivat, vahingon kärsivät omistajat – suomalaiset veronmaksajat. Ja johtajat pitivät palkkionsa…
Helsingin Sanomat totesi onnistuneesti pääkirjoituksessaan 15.4.2023: ”Fortumin uusin sekoilu näyttää, miten härskiä voi olla meno, jos johto on ahne ja omistaja puolisokea.”
Tällaista se on ollut aikaisemminkin.
Jos katsomme menneisyyden sijaan nykyhetkeen, niin mitä normaaliin markkinatalousmaahan ja demokratiaan Kiinaan sijoittaneiden suomalaisyhtiöiden pitäisi nyt tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys. Varovainen rajoittaisi investointiaan, riskinottaja luottaisi siihen, että Kiina ymmärtää oman etunsa. Kiina ei ole niin kiinnostunut Suomen politiikasta kuin naapurimme Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinaisille omistajille Fortum on ollut murheenkryyni sitten sähköverkkojen myynnin. Omistajat ovat olleet loosereita. Ja tietysti ansaitsevat kohtelunsa. Kaikkialla maailmassa isännätön raha ei ole pitkään isännätöntä.
Spelulantin (nopealiikkeisen sijoittajan) on ollut helppo tehdä Fortumilla tuohta. Sen suuret kehityskaaret ovat olleet näkyviä ja ennakoitavia.
– Fortumin katastrofikin oli ennalta nähtävissä. Ja talouden taitoja omaava sijoittaja pystyi myymään pariinkymppiin. Ja ostamaan taas tuntuvasti alempana.
*** ****
Blogisti on ollut kaukonäköinen ja kirjoitti Fortumista visio-strategisella tasolla todella osuvan arvion. Keskeisin perustelu on ja oli blogissa strateginen intressi.
– Aina kun sellainen on kyseessä, kannattaa spekulantinkin saati pitkäjänteisen omistajan yleensä kadota.
Poliitikot pettävät aina. Kaikilla mantereilla. Missä politiikka, siellä suhmurointi.
– Sijoitusteknisesti katsottuna Katainen henkilönä ja Kokoomus puolueena ovat kaikista pahimmat kauppamiehet ja suhmuroijat Suomessa. Tällä vuosituhannella sana ei ole pitänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset! Yhdyn näkemykseesi Fortumista.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mielenkiinnosta katsoin vuoden 2008 Fortumin hallituksen jäsenet. Puheenjohtaja oli Peter Fagernäs ja hallituksessa oli mm. Sitran yliasiamies Esko Aho. Heidän aikanaan tehtiin kohtalokkaat sijoitukset.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä siis syylliset….
Ilmoita asiaton viesti
Pidetään tosiasia mielessä:
Venäjä Fortumin kautta kostaa Suomelle. Kuka näki investointeja tehtäessä, että Suomi hakisi ja pääsisi Natoon?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kaikki merkit olivat nähtävissä neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hyvin selvästi.
Ei autoritäärinen ja imperialistinen diktaduuri muutu demokratiaksi yhdessä yössä ihan todella rajua mullistusta.
Täytyy olla melkoinen tomppeli, jos ei ymmärtänyt putin/medvedev presidentti-kikkailuja jo vuosikymmen sitten.
Viimeistään krimin niemimaan valtauksen olisi pitänyt herättää tähän todellisuuteen. Puhumattakaan muista sodista ennen sitä. Vaikka alkaen vuodesta 1999 tsetseniassa käydystä sodasta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Niemelän teesi on se, että voimme investoida ainoastaan demokraattisiin markkinatalouksiin, niin vähiin jää kohdevaltiot. Ja pirun monesta pitäisi nyt vetäytyä pois.
Puola ja Unkari mukaan lukien.
Ilmoita asiaton viesti
Onko puola tai unkari käynyt hyökkäys-sotaa naapurimaitaan kohtaan itä-blokin hajoamisen jälkeen?
Onko niissä ollut sama presidentti kikkailu kuin venäjällä?
Ja jos katsoo historiaan vieläkin pidemmälle, pitäisi tajuta ne venäjän riskit…
Ja fortum lähti seikkailemaan venäjälle, vaikka monet muut länsi-yritykset olivat jo saaneet kynsilleen venäjällä. Mainitaan vaikkapa kotimainen Stockmann, joka sai venäjällä kynsilleen ja kunnolla…
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka näki investointeja tehtäessä, että Suomi hakisi ja pääsisi Natoon?”
Ei sitä olisi tarvinnut nähdä, mutta Venäjän luonne ja idea olisi pitänyt ymmärtää. Se ei ollut turvallinen maa – ei oikeusvaltio vaan itsekäs ja vallanhaluinen diktatuuri. Mutta, kuten sanottu, ahneus sokaisi johtajat, ja omistajan edustaja nukkui.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi Fortumin huippukalliit sekoilut Saksassa.
Valtion omistajaohjaus on vain härski vitsi.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtion omistajaohjaus on vain härski vitsi.”
Näin on. Miten sinne on valikoitunut tällaisia ’kykyjä’?
Ilmoita asiaton viesti
Pelkästään lehdistä saatavilla olevista tiedoista selviää, että Fortumin tekemiset vuodesta 2006 tähän päivään eivät kestä päivänvaloa. Syynä tähän lienee mm. se, että valtio on enemmistöomistajanakin 100%:n kykenemätön minkäänlaiseen valvontaan tai ohjaukseen.
Tästä on viime päivinä kirjoiteltu: Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Kimmo Viertola sai oman 11 000€ kk-palkkansa päälle 86 000€ palkkion Fortumista. Hän istui Fortumin palkkiotoimikunnassa. Muuta hän ei sitten tehnytkään.
Hienoa ja uskomatonta miehen kannalta on se, että hän istui Fortumissa omalla työajallaan valtioneuvoston kansliasta.
Tämä kuvastaa Lintilän (kesk) ja Tuppuraisen (sd) uskomatonta osaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä ministerin tehtävissään. Molemmat ovat kuitenkin erittäin arvostettuja poliitikkoja ja tulivat valituiksi jopa uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Törkeää touhua…
Ilmoita asiaton viesti