Tasavallan presidentilläkin on puheoikeus

”Tasavallan presidentin tehtävistä ja toimivallasta säädetään pääasiassa perustuslaissa. Perustuslaissa säädettyjen tehtävien lisäksi presidentti hoitaa hänelle muualla lainsäädännössä erikseen säädetyt tehtävät”. https://www.presidentti.fi/presidentin-toimi/tehtavat/

Viime aikoina julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, saako presidenttimme ottaa kantaa muihin asioihin kuin hänelle säädettyihin tehtäviin kuuluviin. Politiikan ja valtio-opin tutkijat ja monet muutkin kansalaiset ovat melko yleisesti katsoneet, että presidentin ei pitäisi puuttua asioihin, jotka  eivät hänelle lakien mukaan kuulu. Hän ei siis saisi lausua näkemystään esimerkiksi sisäpolitiikkaan kuuluvista asioista. On sanottu, että presidentin – kuten poliitikonkin – puhe on teko.

Minusta tuntuu, että tässä keskustelussa on sekoitettu toisiinsa presidentin tehtävät ja hänen ilmaisuvapautensa. Tehtäviään suorittaessaan presidentti tekee päätöksiä ja suorittaa siis hänelle säädettyjä tekoja. Mutta kansalaisena hän voi ottaa julkisesti kantaa muihinkin asioihin: sanat eivät suinkaan ole tekoja.

Sanat ovat yksi osa prosessissa, jonka muodostavat: ajatus, siihen perustuvat sanat ja lopuksi sanojen perusteella (mahdollisesti) suoritetut teot. Teot voi toteuttaa joku muu kuin puhuja, ja niin usein tapahtuukin, jos joku muu ottaa lausutut sanat toteuttaakseen.

On siis pötypuhetta, että lausuttu sana olisi sinällään jo teko. On suorastaan väärin kieltää presidenttiä tuomasta esiin laajaa kokemustaan ja tietämystään esimerkiksi hallituksen ja muiden päättäjien neuvoksi. On tyhmää käytöstä närkästyä neuvoista – eihän niitä tarvitse noudattaa.

Tietenkin presidentin tulee harkita tarkkaan, ennen kuin hän käyttää puheoikeuttaan – ja sen Sauli Niinistö on varmasti tehnyt ja tekee vastakin. Presidentti Mauno Koivisto sanoi kuvaavasti, että esittäessään julkisen puheenvuoron, hän kuvitteli käyttävänsä vasaraa, mutta se  osoittautuikin moukariksi.

Kuitenkin myös päättäjien on käytettävä harkintaa, kuunnellessaan presidentin ja muidenkin neuvoja, eikä mentävä niitä heti soveltamaan. Tänä päivänä tätä vaaraa ei tosin tunnu olevan – vaan aivan päinvastoin.

 

 

 

+6
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu