THL informoi päättäjiä ja kansalaisia koronasta – ministeriö haraa vastaan

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) ei iloita terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkisista koronakannanotoista (Helsingin Sanomat 21.3.). Aikaisemmin THL on  ilmaissut näkemyksiään vain ministeriön ja hallituksen suuntaan, mutta nyt se on ryhtynyt tiedottamaan julkisuudessa, suoraan myös kansalle.

Tammikuun alussa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen esitti tiedotustilaisuudessa, että Britanniasta Suomeen tulevat matkustajat pitäisi määrätä pakolliseen karanteeniin. Hän sanoi myös, että THL suosittelee kaikkien Suomeen tulevien ihmisten testaamista. Tämä ei ole kaikilla rajoilla voimassa vieläkään.

Helmikuussa THL suositteli, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa mahdollisimman nopeasti (HS 21.3.). Kesti aikansa, ennen kuin näin tapahtui lajemminkin.

THL:n johtaja Markkku Tervahauta sanoo HS:n haastattelussa, että epidemian aikana THL:n tehtävänä on toimia ”informaatio-ohjaajana” sekä kansalaisten että päättäjien suuntaan. Tartuntatautilaki antaa tähän mandaatin, mutta myös velvoitteen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila näkee ongelmalliseksi sen, että THL tekee yllättäen julkisuudessa ehdotuksia uusista toimenpiteistä, joista päättäminen kuuluu hallitukselle, ja joiden esittely on STM:n tehtävä.

Varhila siis katsoo THL:n tulleen johtamansa ministeriön ja hallituksen reviirille. Vaikka hän myöntää, että THL:lla on epidemologinen asiantuntija- ja tukirooli, hän tähdentää ”marssijärjestystä”. Sen mukaan vastuuministeriö esittelee ja ministeriön asiantuntijalaitokset (tässä THL) tekevät sen kanssa yhteistyötä, eivät itsenäistä erillistä työtä. Toisin sanoen käskyvallan alaista apulaista tarvitaan, ei itsenäistä asiantuntijaa.

STM:n Varhila ei pidä siitä, että ministeriö yllätetään ikään kuin ”housut kintuissa”, valmistautumattomana. Kansaa voidaan siis ministeriön mielestä pitää pimennossa, eikä sitä saisi varoittaa tulossa olevasta uhkasta.

Perustelukin tulee: ”Varhiala huomauttaa, että toimien vaikutukset on arvioitava muustakin kuin taudin ja terveyden näkökulmasta  ja että päätöksenteko on yhteiskunnallista ja poliittista” (HS 21.3.).  Terveysasiantuntija tietenkin lausuu näkemyksensä kansanterveyden näkökulmasta ja juuri se kiinnostaa kansalaisia. Politiikka heittää tarvittaessa savuverhon tämän tiedon ylle tyyliin ”eihän kansalle voi kaikkea paljastaa”.

Politiikan näkökulmasta on elintärkeä syy pimittää lääketieteellisesti tärkeitä seikkoja epidemiasta, jos ne asettaisivat hallituspuolueet huonoon valoon epidemian torjunnan kannalta. Vaalien läheisyys vain vahvistaa tätä syytä. Ei siis ole ihme, että myös hallitus on hermostunut avoimesta tiedottamisesta.

Viime vuoden helmikuun puolessa välissä THL sai lopulta ministeriöltä luvan järjestää tiedotustilaisuuden. Siinä varoitettiin pandemian vaarasta ja tähdennettiin, että Suomessakin on syytä varautua. HS:ien mukaan seuraavana päivänä ministeri Krista Kiuru (sd.) soitti THL:n johtaja Tervahaudalle ja läksytti hänet tiedotustilaisuuden sisällöstä.

Syynä läksytykseen on tässäkin aivan ilmeisesti se, että hallitus ja myös ministeriö yllätettiin valmistautumattomina pandemian uhkan edessä. Kansalaisten kannalta THL teki kiitoksen ansaitsevan teon, sillä näin ainakin valveutuneimmat osasivat varautua tulevaan, mikä saattoi hidastaa viruksen etenemistä.

Kuvaava on myös tapaus, jossa THL laati maskin käyttöä koskevat ohjeet, mutta ministeriö kielsi sen julkistamisen, koska siitä olisi voinut saada sen käsityksen, että maskin käyttöä suositeltiin (HS 21.3.). Uskomatonta toimintaa kansalaisten edun näkökulmasta. Nyt maskin käyttö kelpaa jo hallituksellekin.

On kansakunnan onni, että THL on ryhtynyt tiedottamaan ja valistamaan kansalaisia, ja samalla patistamaan ministeriötä ja hallitusta tehokkaampiin toimiin. Tuloksia onkin näkynyt. Koronan torjunnassa on tapahtunut aikaisempien kompurointien jälkeen joitakin edistysaskeleita. Ravintolat saatiin jo suljetuiksi, ja muun muassa liikkumisrajoitukset ja maskipakko ovat tulossa. Aukkoja on vielä rajavalvonnassa, mikä on käsittämätön asia, sillä rajojen takaa virus on maahan alun perin tullut ja tulee edelleen.

Vaikka ministeriö ja hallitus eivät pidäkään THL:n ulostuloista, niitä on syytä jatkaa meidän kaikkien edun nimissä. Jos päättäjät malttaisivat ajatella kansakunnan etua, he unohtaisivat turhan ylpeyden ja ottaisivat tyytyväisinä vastaan asiantuntevan sparraajan palvelukset, eivätkä ryhtyisi näitä lakiin perustuvia toimenpiteitä kampittamaan. Mutta se ihmisluonto… Vallan kahvaan päässyt pitää siitä kiinni kouristuksen omaisesti ja unohtaa valtiollisten päättäjien toiminnan perusluonteen: kansan palvelemisen.

+6
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu