Tonnikaupalla valkoposkihanhen lihaa hävitetään

Valkoposkihanhien aiheuttamien satovahinkojen johdosta Varsinais-Suomen Ely-keskus myönsi poikkeusluvat, joiden perusteella hanhia saa tappaa Itä-Suomessa tänä ja ensi syksynä yhteensä yli 7 000 kappaletta (Turun Sanomat 10.9.).

Jos kaikki luvat käytettäisiin, kertyisi tästä ihmisravinnoksi sopivaa hanhenlihaa lähes 15 tonnia. Syömättä ne kuitenkin jäävät, sillä vaikka riistalajit kuuluvat maanomistajille, nämä eivät kuulu, sillä ne eivät ole riistaa. Mutta ne eivät kuulu myöskään luvan saaneille viljelijöille eikä metsästäjille. Onko siis päättäjien mielestä niin kuin vanha sananlasku sanoo: parempi maassa, kuin jumalattoman suussa?

Onko kateus estänyt lisäämästä säännöksiin poikkeusta, jonka mukaan linnut kuuluisivat  vaikkapa maanomistajalle? Eläinsuojelijoiden sydäntä kirvelee, kun näiden harvan ihailemien kaiken vihreän ahmivien ulostelinkojen tappaminen joudutaan vastentahtoisesti sallimaan taloudellisin perustein. Pieni lohtu heille lienee se, että linnut saavat säällisen hautauksen?

Entisaikoina kaikki villit eläimen kuuluivat kruunulle, siis kuninkaalle. Edelleen ainakin luonnosta löytyvät muinaisesineet kuuluvat valtiolle. Eikö näin ollen voitaisi tulkita lainsäädäntöä niin, että tällaiset ei kenellekään kuuluvat linnunruhot kuuluisivat valtiolle?

Valtio saisi huutokaupata linnut ja osa voitaisiin syödä vaikkapa Linnan juhlissa ja muissa valtiollisissa tilaisuuksissa. Eduskunnan ruokalassakin voitaisiin tarjoilla hanhipaistia, ja samalla äänestäjät pääsisivät nauttimaan sitä edustajiensa välityksellä.

Kun maailmassa nähdään edelleen nälkää, eikä se ole vieras kotimaassakaan, on suorastaan synti ja häpeä polttaa tai haudata hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Onko päättäjillämme kaikki kotona? Vetäydytään lainsäädännön taakse, ja asia on sillä selvä.

Varsinkin nyt kun EU:ssa on aloitettu elpymispaketin muodossa uusi aikakausi, jolloin aikaisemmin sovitut periaatteet eivät välttämättä enää pidäkään paikkaansa, vaan niistä voidaan poiketa luovalla tulkinnalla, niin miten jokin rauhoitetun hanhen ruhon hyväksikäyttökielto on niin pyhä, ettei sitä saataisi luovalla tulkinnalla sivuutetuksi ilman lainmuutoksiakin.

Lakiasiantuntijat siis töihin.

 

 

 

 

+11
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu