Trumpin valmiiksi naurettu farssi

Presidentti Trump jaksaa yllättää, mutta nimenomaan kielteisessä mielessä. Hän on viimeksi pohdiskellut julkisuudessa uusia koronan hoitotapoja. Lääketieteen asiantuntijoita ehdotukset hirvittävät. Vuorokautta myöhemmin Trump sanoo olleensa vain sarkastinen (Yle.fi 24.4.20).

Trump kysyi, voisivatko ultaviolettivalo ja kuumuus toimia viruksen nujertamisessa. Valohoidon ohella presidentti esitti desinfiointiaineen ruiskuttamista koronapotilaiden kehoon.

Heti Trumpin lehdistötapaamisen jälkeen useat yhdysvaltalaistutkijat kiirehtivät kumoamaan presidentin esittämät hoitosuositukset. Tutkijat varoittivat ultraviolettivalon vaaroista. Amerikkalainen keuhkolääkäri piti ehdotusta puhdistusaineiden nielemisestä tai ruiskuttamisesta kehoon vastuuttomana ja vaarallisena, sillä se on yleinen menetelmä, jota itsemurhaa yrittävät ihmiset käyttävät.

Nyt Trump on lopettanut koronavirusta koskevat katsaukset, joita hän oli pitänyt jo viisikymmentä kertaa. Ehkä tämä on vain hyvä asia.

Nämä ja Trumpin aikaisemmat tempaukset herättävät kerta kerran jälkeen kysymyksen, miten Yhdysvallat ovat voinut saada tällaisen presidentin.  Kuinka on mahdollista, että edelleen lähes puolet kansalaisista kannattaa hänen uudelleenvalintaansa?

Pienen vihjeen mahdollisesta selityksestä saa, jos seuraa hetken tyypillistä amerikkalaista valmiiksi naurettua komediasarjaa. Ensinnäkin niiden sisältö on äärimmäisen typerää tilannekomiikkaa, ja niiden ”hauskuus” perustuu pitkälti tyhmiin väärinkäsityksiin ja omituisesti äänteleviin sekä liikehtiviin roolihahmoihin.

Kaiken huippuna taustalla on näkymätön studioyleisö, joka nauraa ”sopivissa” kohdissa. Nauru ei ole edes spontaania vaan sanotaan, että yleisölle näytetään kylttiä, kun kuuluu nauraa. Ovatko television katsojat siellä tosiaan niin yksinkertaisia, että heille täytyy osoittaa, milloin oli hauska kohta?

Tämän valossa ei enää hämmästytä, että Trumpin vetämät valmiiksi nauretut *) twitter- ja TV-farssit sekä niiden esittäjä nauttivat edelleen kansansuosiota. Tämä on kuitenkin Yhdysvalloille ja koko maailmalle selvä tragedia, jonka loppuratkaisua emme vielä tiedä.

Hiukan on kuitenkin toivoa siitä, että tragedia ei jatkuisi enää toisella näytäntökaudella: Trumpin koronasekoilut ovat jo alkaneet vaikuttaa gallup-tuloksiin niin, että demokraattien Joe Biden näyttäisi olevan Trumpia hiukan edellä. Toivotaan parasta. Jo Euroopankin takia.


*) Nauru tulee oivaltavan yleisön keskuudesta

 

+6
Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu