Varha tyri koronarokotukset Turussa täydellisesti
Varha (Varsinais-Suomen hyvinvointialue) järjesti Turussa rokotustapahtuman 65-vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 29.10. Mäntymäen ja Keskustan terveysasemilla. Rokotukset ovat taas pahasti myöhässä, kuten viime epidemian aikanakin. Tehohoidossa on jo kymmeniä potilaita, ja rokotusaikoja jaetaan jopa vasta joulukuulle.
Jonot muodostuivat kummassakin rokotuspaikassa usean korttelin mittaisiksi. Järjestelyt kangertelivat. Huonokuntoiset riskiryhmäläiset joutuivat jonottamaan tuntikausia ulkona kylmässä pakkassäässä. Kaiken huipuksi rokotteet loppuivat kesken – jo tuntia ennen tilaisuuden ilmoitettua päättymistä (Turun Sanomat 30.10.). Täydennysten saanti oli laiminlyöty.
Paikalla olleet kertovat syntyneestä improvisoinnin vaikutelmasta. Ainakin toisessa rokotuspisteessä rokotukset alkoivat kymmenen minuuttia myöhässä. Henkilökunnan toiminta oli epävarmaa ja haparoivaa.
Miten tällainen epäonnistuminen on mahdollista? Viime vuonna järjestelyt toimivat suhteellisen hyvin, mutta silloin Turun kaupunki järjesti rokotukset (TS 30.10.). Rokotuksen odottelu tapahtui sisällä hallissa, jossa tuolit oli asetettu turvaetäisyyden päähän toisistaan.
Suuri virhe järjestelyissä tehtiin siinä, että rokotteita ei jaettu lainkaan yksityisille lääkäriasemille, vaan rokottaminen monopolisoitiin tehottomaksi osoittautuneelle julkiselle sektorille. On aikaisemmin nähty, että yksityiset laitokset hoitavat rokotukset tehokkaasti ja varmasti. Tänä syksynäkään influenssarokotuksen saamisessa ei ole ollut ongelmia.
Oliko motiivina yksityisten toimijoiden sulkemiselle pois julkisen sektorin päättäjien naiivi halu heilua kukkona tunkiona ja torjua yksityiset kentältä? Tuloksena oli huomiota herättävä epäonnistuminen kansallisesti tärkeän tehtävän hoitamisessa.
Eräs epäonnistumiseen vaikuttanut tekijä oli arvattavasti säästötavoite. Varoja piti säästää hinnalla millä hyvänsä – mikä on lyhytnäköistä: Varha säästi nyt väärässä paikassa, sillä veronmaksajien täytyy saada vastinetta rahoilleen. Säästämistoimet on kohdistettava esimerkiksi turhien johtajanvirkojen karsimiseen.
Kansalaisten hyvinvoinnista ei nyt välitetty – heitä kohdeltiin kuin karjaa. On lähellä ajatus, että kyseessä oli loukkaus ihmisyyttä vastaan.
Tämä megaluokan moka olisi tutkittava perusteellisesti ja otettava virheistä opiksi, jotta jatkossa vältettäisiin vastaava katastrofi. Syylliset olisi nostettava julkisuuteen ja harkittava vakavasti, voidaanko heihin enää luottaa jatkossa.
—
Pekka, tästähän on toisten hyvä benchmarkata, miten e i p i d ä toimia 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Oma lukunsa tässä sopassa ovat puhelimitse ja verkossa tapahtuvat aikavaraukset.
Verkosta sain ajan joulukuun puolivälistä.
Halusin kuitenkin aikaisemman ajan, koska minulle tuli este sille pävälle. Soitin Varhan ilmoittamaan varausnumeroon. Linjat ruuhkautuivat, ja jonotin neljä tuntia, vaikka soitin heti klo 8, jolloin aikoja alettiin jakaa. Sain lopulta ajan marraskuun puolivälistä. Siihen on siis aikaa pari viikkoa, ja koronatartunnat lisääntyvät…
Näiden palvelujen osalta herää kysymyksiä. Ensinnäkin ruuhkautuminen: miksi linjoja ja palveluhenkilöitä ei hankittu riittävästi? Lisäksi sama kysymys kuin terveysasemien toiminnan osalta: miksi aikoja ei alettu jakaa aikaisemmin?
Ihmetystä herättää myös se, että netissä jaettiin paljon myöhempiä aikoja (joulukuu) kuin muutaman päivän kuluttua puhelimitse (marraskuu).
Johtopäätös: Blogini otsikko sopii ilmeisen hyvin myös puhelin- ja nettivarausten järjestelyihin…
Ilmoita asiaton viesti
—
Olen nyt kuunnellut eri ihmisten kommentteja täällä K-S:n Hyvinvointialueella, jossa on myös nyt paljon terveydenhuollon ruuhkaisuutta terveydenhuollon siirryttyä ns. tiimimalliin:
– esim. Omakantaan ei tule luvatut labra- ym. tulokset
– sairaanhoitajat eivät soita luvattuina päivinä – jopa kiireellisissä asioissa jne.
– koronarokotuksia ei esim. anneta enää Jyväskylän Senja-seniorikorttelin asukkaille. Alueella asuu omissa kodeissaan n. 350 vanhusta ja sairasta pienellä korttelinpätkällä. Ennen rokotteet sai vaivattomasti ”roskapussia viedessään” – nyt vanhukset ja sairaat lähtevät hortoilemaan kuka mihinkin..
Ilmoita asiaton viesti
Korutonta kertomaa….
Tiimimalli ei sis sovi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuttua touhua. Pari vuotta sitten yritin varata piikkiaikaa netissä. Näytti onnistuvan. Annettiin jopa rokottajan nimi. Annettu aika vaan oli jossain 2 kk päässä, joten menin terveyskeskukseen kysymään henk.kohtaisesti uuden ajan, minkä sain runsaan viikon päähän. Samalla ilmeni, että netissä annettu piikittäjän nimi oli väärin. Netissä mainittu hoitaja ei ollenkaan piikitä. Saimme piikit tk:ssa sovitusti.
Tuo oli siis jo ennen hyvinvointia. Näyttää blogin mukaan nyt hyvinvoinnin aikana jatkuvan sama touhu.
Metka juttu: Aina tk:ssa käydessäni saan hyvää palvelua, mutta heti, kun joku hallintohimmelin edustaja sotkeutuu kuvioon, pieleen menee.
Toukokuussa sain hyvinvoinnilta paperilaskun. Niin pitikin ja se oli sillä kertaa aivan oikein. Sen maksaessani tilasin samalla istumalla sähköpostilaskun, koska tilinumeron näpytteleminen afasiani takia on riskialtista hommaa. Menevät sanat, kirjaimet ja numerotkin sekaisin. Tilinumerossa EI saa sekoilla.
Se oli siis toukokuussa. Tänään marraskuussa sain taas paperilaskun. Miksi ? Sitä näpytellessäni tuli tilinumeroon virhe. Onneksi kuitenkin kellään ei ole sitä tilinumeroa, joten nettipankki kertoi numeron olevan väärin. Sain uuden mahdollisuuden. Entä, jos virheellinen tilinumero olisi ollut jollain käytössä ? Olisi varmaan iloisen yllättynyt saamastaan lahjasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tohelointi näyttää julkisessa terveydenhoidossa olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittämätöntä sähellystä, ei vain Turun alueen, vaan useiden hyvinvointialueiden osalta.
Mitään ei ole opittu, vaikka koronarokotuksista on hankittu kokemuksia jo kohta 3 vuotta.
Miksi työterveyttä ei ole hyödynnetty? Näiden toimesta kausi-influenssarokotukset ovat olleet jo pari viikkoa käynnissä, moni on kysellyt saisiko tässä yhteydessä myös koronarokotuksen.
Tekopyhästi THL:n edustaja julkisuudessa toivoo kansalaisilta aktiivisuutta rokottautua, mutta käytännössä rokotuspaikkoja saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, jonot ovat pitkät.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin on tilanne…
Ilmoita asiaton viesti
Tämän tapainen käsitys on tullut yleisemminkin Varhan toiminnasta muussakin terveydenhoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ainoastaan rokotukset. Kävin eilen apteekissa. Olisin tarvinnut käyttämääni insuliinia. Loppu tukusta ja apteekista. Kysyin myös käyttämääni tehosteainetta. Loppu apteekista ja tukusta. Onneksi huomenna on aika lääkäriin. Jospa hän jotain keksii, ettei tarvitse kitua pois.
Tämä myös Turussa.
Ilmoita asiaton viesti
Että apteekitkin ovat taantuneet… Ennen niihin voi luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo tilanne on jatkunut jo vuoden alusta. Joskus on auttanut ennakkotilauksen tekeminen tulevasta apteekkiin saapuvasta lähtyksestä.
Täytty vain odotella tulevia Paratiisin iloja, joita on Koraanissa luvattu uskovaisille miehille. PS Salossa Halikon apteekki toimittaa parhaiten em lääkkeitä.
Ilmoita asiaton viesti