Varha tyri koronarokotukset Turussa täydellisesti

Varha (Varsinais-Suomen hyvinvointialue) järjesti Turussa rokotustapahtuman 65-vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 29.10. Mäntymäen ja Keskustan terveysasemilla. Rokotukset ovat taas pahasti myöhässä, kuten viime epidemian aikanakin. Tehohoidossa on jo kymmeniä potilaita, ja rokotusaikoja jaetaan jopa vasta joulukuulle.

Jonot muodostuivat kummassakin rokotuspaikassa usean korttelin mittaisiksi. Järjestelyt kangertelivat. Huonokuntoiset riskiryhmäläiset joutuivat jonottamaan tuntikausia ulkona kylmässä pakkassäässä. Kaiken huipuksi rokotteet loppuivat kesken – jo tuntia ennen tilaisuuden ilmoitettua päättymistä (Turun Sanomat 30.10.). Täydennysten saanti oli laiminlyöty.

Paikalla olleet kertovat syntyneestä improvisoinnin vaikutelmasta. Ainakin toisessa rokotuspisteessä rokotukset alkoivat kymmenen minuuttia myöhässä.  Henkilökunnan toiminta oli epävarmaa ja haparoivaa.

Miten tällainen epäonnistuminen on mahdollista? Viime vuonna järjestelyt toimivat suhteellisen hyvin, mutta silloin Turun kaupunki järjesti rokotukset (TS 30.10.). Rokotuksen odottelu tapahtui sisällä hallissa, jossa tuolit oli asetettu turvaetäisyyden päähän toisistaan.

Suuri virhe järjestelyissä tehtiin siinä, että rokotteita ei jaettu lainkaan yksityisille lääkäriasemille, vaan rokottaminen monopolisoitiin tehottomaksi osoittautuneelle julkiselle sektorille. On aikaisemmin nähty, että yksityiset laitokset hoitavat rokotukset tehokkaasti ja varmasti. Tänä syksynäkään influenssarokotuksen saamisessa ei ole ollut ongelmia.

Oliko motiivina yksityisten toimijoiden sulkemiselle pois julkisen sektorin päättäjien naiivi halu heilua kukkona tunkiona ja torjua yksityiset kentältä? Tuloksena oli huomiota herättävä epäonnistuminen kansallisesti tärkeän tehtävän hoitamisessa.

Eräs epäonnistumiseen vaikuttanut tekijä oli arvattavasti säästötavoite. Varoja piti säästää hinnalla millä hyvänsä – mikä on lyhytnäköistä: Varha säästi nyt väärässä paikassa, sillä veronmaksajien täytyy saada vastinetta rahoilleen. Säästämistoimet on kohdistettava esimerkiksi turhien johtajanvirkojen karsimiseen.

Kansalaisten  hyvinvoinnista ei nyt välitetty – heitä kohdeltiin kuin karjaa. On lähellä ajatus, että kyseessä oli loukkaus ihmisyyttä vastaan.

Tämä megaluokan moka olisi tutkittava perusteellisesti ja otettava virheistä opiksi, jotta jatkossa vältettäisiin vastaava katastrofi. Syylliset olisi nostettava julkisuuteen ja harkittava vakavasti, voidaanko heihin enää luottaa jatkossa.

 

Lokari
Sitoutumaton Turku

Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu