Ben Zyskowicz, kokoomuslaisten arvojen tulkki.

 Kun politiikassa myrskyää ja vaikeat aiheet toinen toisensa jälkeen nousevat pöydälle on kokoomuslaiset kerännyt yhteisten arvojen ääreen uskollisesti jo useamman vuosikymmenen ajan eräs kansanedustaja, joka saa kokoomuskentältä laajan ja lähes vankummattoman kannatuksensa. Kun tämä kansanedustaja avaa suunsa saavat kuulla kunniansa niin vastuuttomat vasemmistolaiset talouspolitiikot kuin vihervasemmistolainen sosiaalipolitiikan populismi. Ben on poliitikko joka turhin kevein askelin ohitetaan, kun puhumme itsenäisen Suomen kannalta merkityksellisistä poliitikoista. 

Youtube. Tuo paikka josta 2000-, ja 2010-luvun nuoret ottavat kosketustaan politiikkaan. Voisi luulla, että paljon on muuttunut niistä ajoista kun politiikkaa opittiin itsevaltiaiden välityksellä mutta ainakin yksiasia on ennallaan. Kovasanainen kokoomuspoliitikko, joka voittaa debatin kuin debatin ja poliittisessa korttipakassa hän olisi varmasti pataässä. Ben Zyskowicz on henkilö, jonka nähdessään eduskunnassa kokemattomampikin politiikan seuraaja osaa kertoa hänestä jotain.

Siinä missä Ben oli vain tikkaa heittelevä, kielikuvia viljelevä Sauli Niinistön sanavalmis apuri itsevaltiaissa on Ben ollut oikeasti Kokoomuksessa jo pitkään yksi vaikuttavimmista henkilöistä. Monen muun puolueen henkilön sanomisista voidaan olla puolekentällä erimieltä, mutta Benin sana on kuin suoraan Kokoomuksen arvopohjasta. Puolueesta ei hevillä löydy henkilöitä jotka kyseenalaistaisivat Benin asemaa, tai kokemusta.

Nuoren sukupolven poliittisena aktiivina Benin urapolku on ennen kaikkea kannustava, innostava ja motivoiva. Kukapa ei haluaisi päästä vaihtamaan ajatuksia politiikan konkarin kanssa, joka on eittämättä Arkadianmäen retoristen luonnonlahjakkuuksien huippu ja suomalaisen parlamentarismin terävimpiä kyniä. Ben on sisukkaalla ja itsevarmalla asenteellaan tehnyt lähtemättömän vaikutuksen kokoomuslaiseen arvomaailmaan, retoriikkaan, ja ylipäätään kokoomukseen puolueena.

Jokainen kyselytunteja seuraava tietää että Benin noustessa edustajan tuolistaan paperinippu käsissään, on luvassa puheenvuoro jota ei hevillä taitavakaan sanaseppä kaada. Beniä ei helposti saa kiinni retorisista virheistä puheidensa aikana vaan päinvastoin, konkari kansanedustaja on ollut kokoomukselle kaikki nämä vuodet yksi monipuolisimmista retorisista tähdistä.

Mitä nuori poliitikko voisi ottaa Benin tyylistä omaansa? Miksi Benin suosio on kantanut läpi kaikki nämä vuosikymmenet? Minulle vastaus on selvä; Ben on retorisesti lahjakas, mutta ennen kaikkea hän on omistautunut arvoilleen. Hän ei lähtenyt siihen puolueeseen, joka olisi ehkä Teiniliiton aikoina ollut se mihin nuoret yleisimmin liittyivät vaan hän teki poliittisen puolueen valinnan arvojen pohjalta.

Poliittinen päätöksenteko vaatii selkärankaa, poliittisten prosessien pitkäjänteisyyden ymmärtämistä, mutta myös poliittisen päätöksenteon laajempaa kuvaa. Voimme olla spesialisteja yhdessä kysymyksessä, mutta eritoten päättäjien on tärkeää olla ajan hermolla myös muista käsiteltävistä kysymyksistä. Ben on osoittanut sen että kansanedustaja voi olla rento, helposti lähestyttävä ja eritoten nuorempiaan auttava kollega eduskunnassa.

Ben on pitkän (41.vuoden) eduskuntataipaleellaan nähnyt, kuullut ja sanonut paljon. Ben on puhunut varsin avoimesti Neuvostoliiton aikaisesta poliittisesta ilmapiiristä ja nostanut myös kokoomuslaisia nimiä esille ruotiessaan suomettumista maan politiikassa ja sen rakenteissa. Ajan hermolta hän ei ole tipahtanut vaan ennen kuin edes poliittiset Youtube-videot olivat kunnolla Suomessa nousseet suosioonsa oltiin aloitettu jo Ben-tv:n kuvaaminen jossa Ben ruotii päivänpoliittisia kysymyksiä, toisinaan yksin toisinaan ”vierailevien tähtien” kanssa.

Muistan kuinka minulle on aina yhteiskuntaopin tunnilla kerrottu kuinka Timo Soini uudisti suomalaisen poliittisen kielenkäytön ja toi politiikkaan vertauskuvat ja populistiset, mielenkiintoiset puheet. Tällöin liitämme populismi termin automaattisesti Perussuomalaisiin ja SMP:hen huomioimatta termin alkuperää.

Toteaisin Beniin pätevän erittäin hyvin Anders Chydeniuksen seuraavat sanat( Valtakunnan pelastaminen luonnollisen rahajärjestelmän avulla (1766), §39, s. 54): ”Jos yksinkertaista esitystapaa pidetään virheenäni, olen itse kuitenkin pitänyt sitä kunnia-asianani”. Ben osaa kertoa asian kuin asian kansankielellä muokkaamatta asiasisältöä. Pitäisin kykyä puhua innostavasti ja kiinnostavasti poliitikon hyveenä jos siihen Benin puheiden tavoin olisi aina sisällytetty tarvittavat tilastot, tutkimukset ja tietämys taakseen.

Ben on ollut meidän aikamme poliitikko joka on tehnyt valtavasti mutta ei tee itsestään jatkuvaa numeroa. Ben on niitä poliitikkoja joiden merkitystä historiankirjoitus ei voi ohittaa kun puhumme viimeisen neljän vuosikymmenen päätöksenteosta eduskunnassa. Eipä hänen nimeään voi ohittaa suurten ikäluokkien nuorisopoliittista liikehdintää tutkiessaankaan. Zyskowicz on antanut suomalaiselle politiikalle enemmän kuin monet muut poliitikot itsenäisen Suomen historiassa.

Väitän Zyskowiczin ja muiden Teiniliiton toimijoiden myös tuoneen meille sen poliittisen toimintaympäristön joka meillä tänä päivänä on. He olivat toimineet Teiniliitossa ja he toivat sen perintöä ehkä tiedostamattaankaan Arkadianmäen politiikkojen pyöreisiin pöytiin. He eivät vaikuttaneet vain omiin puolueisiinsa, vaan pysyvästi myös edustuksellisen demokratiamme rakenteisiin. He vaikuttivat siihen millaiselle pohjalle meidän milleniaalien maailma sai rakentua.

Milleniaalien vallatessa politiikan tanteretta on konkarikansanedustajalla menossa viimeinen kausi eduskunnassa. Väitän että Zyskowiczin perintönä eduskuntaan saapuvilla on kovat paineet toteuttaa samaa, harkiten toteutetun, ja faktatarkistettujen puheiden metodia jos he aikovat pärjätä yhtä kautta pidempään. Voi toki olla, että sukupolveni muovaa edustuksellista demokratiaa taas vahvemmin omaan suuntaansa. Se on kuitenkin varmaa ettei Zyskowiczin onnistu jättämään eduskuntaa, jättämättä kokoomukselle isoa kysymystä jälkeensä. Kuka voisi korvata Benkun/Zyssen?

Vastaus lienee ettei kukaan. Politiikan rokkitähden hakiessa ansaittua rauhallista arkea hektisen, ja eduskunnan täyteisen työaikojen jälkeen joutuu Kokoomus miettimään miten se sijoittelee poliittisia pelaajiaan ja millaisiin rooleihin. Fakta on se että toista Zysseä tuskin tulee. Puolueelle Ben on ollut korvaamaton pelaaja, joka on aina pelannut vähintään omaa paikkaansa, tarvittaessa useampaakin. Ben on todellakin niitä jotka ovat antaneet puolueelleen kaiken, mutta ennen kaikkea hän on kansanedustaja suurella sydämellä ja karismalla.

 

LottaLiedes

Kokoomuslainen. Esikuvana eritoten Anders Chydenius. Ei kiitos, en juo kahvia, mutta mieluusti istun alas ja kuuntelen!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu