Teesini Kokoomukselle

 

Toisin kuin Martin Luther en tule listaamaan 95 teesiäni ja naulaamaan sitä (tässä tapauksessa) Kokoomuksen puoluetoimiston oveen. Tämä on pikemminkin Martin Luther Kingin(Jr.) tapainen ”I have a dream” puhetta. Olen ollut Kokoomuksessa noin neljätoista kesäisestä näihin päiviin asti. 

Kokoomus on edustanut minulle tärkeitä arvoja ja maltillista arvoperustaista politiikkaa. Puolue ja puolueen jäsenet ovat tulleet minulle tutuiksi näiden vuosien aikana. Puolueeseen on aina tervetullut, ja ovet ovat avoinna kaikille. Kaikkien ideoita kuunnellaan ja puolueaktiivien panosta puolueen eteen arvostetaan.

Silti. Kokoomus on hallituksissa elementissään. Kokoomus on vastuunkantaja, ei räksyttäjä. Oppositio aikaa emme ainakaan toistaiseksi ole osanneet hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Osa todellisuutta lienee se että olemme jämähtäneet hallituspuolueen kankeuteen. Kokoomuksen dynaamisuus ei toimi opposition penkeillä ja puolueen vahva mediakuva haalistuu.

Kokoomus asettuu arvokyselyissä todellakin tasan oikeiston keskelle oikeiston nelinkentässä. Emme ole liberaaleja, emme konservatiiveja. Kokoomuslaisia kuvannee maltillinen oikeistopolitiikka, jossa halutaan haastaa joka kulmalta vahvimman uskollisen äänestäjäkuntansa takia. Meitä haastetaan myös kysymyksissä jotka eivät suoranaisesti osu oikeisto-vasemmisto akselille.

Kokoomuksen on pyrittävä nuorekkaampaan ja dynaamisempaan kokonaiskuvaan. Jos kuvamme vanhentuu, myös kokoomuksen edessä on kysymys onko puolueen kuva kestävä? On myös mietittävä miten puolueemme identifioituu ilmastopolitiikassa, mikä on suhteemme federalismiin, asepalvelukseen ja sen mahdolliseen uudistamiseen, sekä translain uudistamiseen. On myös mietittävä mikä on Kokoomuksen suhde identiteettipolitiikaan sillä korostaahan puolueemme yksilön vapauksia, ja mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Jokainen tietää, ja tuntee Kokoomuksen maltillisena kirstunvartijana. Muut Kokoomuksen politiikot ovat jääneet hatariksi ja talouden varjoon. Vaikka kaikki puolueen toiminnassa perustuisi tolkun talousratkaisuihin se ei voi olla ainut voimavara tai näkyvä keskustelun osa. Sosiaalinen media haastaa puolueita ja pakottaa suunnitellun viestinnän lisäksi nopeaan ja reaktiiviseen viestintään.

Kun Kokoomusta haastetaan joka suunnalta on puolueen kirkastettava tavoitteitaan ja vahvistettava omaa politiikkaansa kokonaisuutena. Toivon että Kokoomus vahvistaa omaa monialaista toimijuuttaan ja panostaa myös vaalien välissä tapahtuvaan kansalaisten, ja puolueaktiivien tapaamiseen sekä aktiiviseen viestintään. On uskallettava seistä selkä suorassa ja kokoomuslaisuuden pitää olla kansanliike jolla on juuret, ja jolla on tulevaisuus.

Vaikka juuret olisi tiukassa, ne eivät takaa hyvää kasvua ilman ravinteikasta maata. Ravinteikas maa on arvokeskustelu ja jatkuva uudistuminen jota puolueet nykymaailmassa vaativat. Meidän on uskallettava uudistua sillä haluammehan olla suurin puolue 2020-luvulla!

Lotta Liedes

19.9.2019

 

 

 

 

LottaLiedes

Mielipiteet omia. Kiusaamisen vastustamista ja politiikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu