Katsomusaineen valinta vapaaksi

Suomessa on uskonnonvapaus ja hyvä niin. On myös oppivelvollisuus, joka sekin on hyvä.
Peruskoululaissa on kuitenkin hassu poikkeus uskonnonvapaudesta: kun muut koululaiset voivat vapaasti valita, mitä uskontoa tai katsomusainetta he haluavat opiskella, ev.lut kirkon jäsenet eivät voi: heidän on opiskeltava ev.lut uskontoa, elämänkatsomustiedon valitseminen on heiltä kielletty. ETn valinta ei ole mahdollista edes vanhempien pyynnöstä.
Koululaista pidetään ev.lut kirkon jäsenenä, jos hänet on joskus kastettu, eikä häntä ole erikseen erotettu kirkosta.  Kirkosta erottaminen on puolestaan hankalaa: se vaatii vanhempien yksimielisyyttä, jota ei aina ole. Joku voi ajatella, että kirkosta erottaminen on turhan radikaalia vain muutaman  oppitunnin takia, vaikka koululainen itse haluaisi opiskella elämänkatsomustietoa saadakseen ikäänkuin puoluettomampaa tietoa.
Niinpä nyt on liikkeellä kansalaisaloite ET::n vapaasta valintaoikeudesta. Asiaa joudutaan viemään eteenpäin kansalaisaloitteella, koska yksi hallituspuolue ei tätä valinnanvapautta halua edistää.
Lapsiasianvaltuutetun mielestä koululaisen oman mielipiteen parempi kunnioittaminen olisi paikallaan, ja moni rehtori olisi luultavasti vain iloinen, jos ei tarvitsisi tutkia perheiden  katsomuksia ja niiden taustaa, vaan vanhempien ilmoitus riittäisi. Mielipidetutkimusten mukaan myös valtaosa suomalaisista kannattaisi ET:n vapaata valintaoikeutta, mutta hallitusongelmien takia, korjausta joudutaan hakemaan kansalaisaloitteella.
Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa : https://www.kansalaisaloite.fi/   .

+1
loukoke
Sitoutumaton Helsinki

Olen kypsässä iässä oleva akateemisesti koulutettu kolmen lapsen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu