Ylen vaalikonedata – Eduskuntavaalit 2023 osa 1: Päihdepolitiikka

Yle on jälleen toiminut erinomaisesti ja laittanut eduskuntavaalien vaalikonedatan avoimesti jakoon (CC-BY lisenssillä): https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/18/avoin-data-tarjolla-ylen-sisaltoja-ja-metatietoa. Tästä Ylelle iso kiitos! Ylipäätänsä tällainen datan avoin jakaminen on kyllä hieno periaate.

Olen harrastusmielessä tehnyt datan pohjalta visualisointeja ja päätin jakaa niitä myös tänne. Data kattaa hieman laajemmin kysymyksiä kuin mitä lopulta päätyi vaalikoneeseen. Kaikkia kysymyksiä ei kannattane laittaa kerralla tänne. Siitä syystä laitan tänne muutamia vaalikonekysymyksiä jonkun tietyn aihealueen ympäriltä tässä lähipäivinä.

Muutamia huomioita kuvista:

  • En lupaa niiden olevan täysin oikein
  • Joillain puolueilla oli joissain vaalipiireissä vain vähän ehdokkaita. Tämä näkyy suurina eroina vaalipiirien välillä (yleensä RKP).
  • Minulla oli kuvien tekemiseen vain maakuntien shapefilet. Tästä syystä esimerkiksi Savo-Karjalan vaalipiiri on kuvissa jaettu kahteen erilliseen alueeseen (joilla on sama arvo) ja Uusimaa koostuu sekä Uudenmaan, että Helsingin vaalipiiristä.

Koska ”Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle” -kansalaisaloite keräsi viime viikolla tarvittavat 50 000 allekirjoitusta,  ja on siten ajankohtainen, aloitan vaalikonekysymyksistä, jotka käsittelivät päihdepolitiikkaa. Tokihan tässä on hallitusneuvottelut menossa ja niiden kannalta varmasti mitkä tahansa muut kysymykset ovat tärkeämpiä. Laitellaan niitä kuitenkin myöhemmin.

Kannabiksen käyttö pitää laillistaa.

Kuten oletettavaa kannabiksen laillistamiseen suhtautuivat myönteisimmin Vihreiden ja Vasemmistoliiton ehdokkaat ja eniten vastustusta ajatus herätti Perussuomalaisissa ja Kristillisdemokraateissa. Kaikki ehdokkaat huomioiden, vastustus on keskimäärin suurempaa. Itseäni hieman yllätti Vihreiden ja Vasemmistoliiton positiivinen kanta. Vihreiden puoluekokouksessa 2021 asiaa käsittelevä puoluekokousaloite meni vain täpärästi läpi. Toki se osaltaan  määrittää puolueen linjaa, johon sitten monet sitoutuvat. Alueellisesti kannoissa ei ole kovin suuria eroja, joskin asiaan suhtauduttiin myönteisemmin Uudellamaalla ja eniten vastustusta oli Vaasan vaalipiirissä. Vasemmistoliiton ehdokkaiden kannatuksessa näkyy eroja etelän ja pohjoisen välillä.

 

Suomeen ei pidä avata huumeiden käyttöhuoneita.

Vastaava kysymys oli esitetty myös aluevaaleissa ja sitä käsittelinkin jo täällä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/luakso/aluevaaliehdokkaiden-suhtautuminen-huumeiden-kayttohuoneisiin-ylen-vaalikone/. Nyt kysymys oli käännetty toisin päin. Kuten edellisessä kannabiksen laillistamiskysymyksessä, myös tässä huumeiden käyttöhuoneisiin suhtaudutaan myönteisimmin Vihreissä ja Vasemmistoliitossa ja vastustusta on eniten Perussuomalaisten ja KD:n ehdokkaissa. Samoin Uusimaa ja Vaasan vaalipiiri erottuvat myös tässä. Kokoomuksessa kannoissa on alueellista eroa: Idässä käyttöhuoneisiin suhtaudutaan positiivisemmin kuin lännessä. Keskustassa eroja on etelän ja pohjoisen välillä, mutta joka vaalipiirissä on keskimäärin vähintään hienoista vastustusta.

Viinin myynti pitää sallia jatkossakin vain Alkossa.

Viinin myynin vapauttamista kauppoihin kannatetaan Kokomuksen, Perussuomalaisten, RKP:n ja Vihreiden ehdokkaiden keskuudessa ja muissa on keskimäärin enemmän ehdokkaita, jotka asiaa vastustavat. KD on vastustamisessa kaikista yksimielisin, mutta hajontaa löytyy kaikissa puolueissa. Keski-Suomen vaalipiirissä halutaan viinit pitää edelleen vain Alkossa hieman enemmän kuin muissa vaalipiireissä.

Luakso
Vihreät Kuopio

Tutkimusprofessori (tenure track), ilmastotutkija ja varavaltuutettu Kuopiossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu