Koronarokotteella palataan normaaliin elämään

Parin kuluneen viikon aikana on ollut havaittavissa paljon keskustelua siitä, aikovatko ihmiset ottaa vai jättää ottamatta koronarokotteen. Osasyy keskusteluun ovat erilaiset netissä leviävät rokotteita koskevat salaliittoteoriat. Kuitenkin varmasti suurempi, joskin maltillisemmin esillä oleva syy lienevät muistot H1N1-rokotteen aiheuttamasta ”narkolepsiaepidemiasta” ja niiden tähän päivään kantamat pelot. Haluankin tässä tekstissä osoittaa hieman valoa siihen, mikä pian Suomessakin saataville tuleva koronarokote on ja mitä se ei ole. Lopussa äärimmäisen lyhyt ote jossain määrin valloillaan oleviin salaliittoteorioihin.

Tuleva koronarokote ei ole perinteinen rokote. Perinteinen rokote toimii yksinkertaistetusti seuraavasti: Rokote sisältää tiettyä taudinaiheuttajaa (virusta), tyypillisesti jollain tapaa heikennetyssä tai pilkotussa muodossa. Elimistön puolustusjärjestelmä suhtautuu heikennettyyn taudinaiheuttajaan kuten normaaliin taudinaiheuttajaan, tunnistamalla viruksen sen pintaproteiinien avulla, tuhoamalla sen ja luoden vasta-ainetta virusta vastaan. Puolustusreaktiosta jää elimistöön eräänlainen muistijälki, mikä auttaa puolustusjärjestelmää reagoimaan nopeammin ensi kerralla saman viruksen kohdatessaan. Koska rokotteessa virus on heikennetty, ei käytännössä ole vaaraa viruksen leviämisestä elimistössä ja tämän aiheuttamasta sairastumisesta, joten immuunivaste virukselle luodaan hallitusti ja turvallisesti.

Kehitetyt koronarokotteet ovat mRNA-rokotteita (messenger-RNA), ja toimivat eri tavoin kuin tähänastiset rokotteet. mRNA on molekyyli, joka toimii geenin ja geenistä valmistettavan lopputuotteen välikappaleena. mRNA-molekyyli pitää siis sisällään tietyn geenin sisältämän informaation, ja tästä molekyylistä valmistetaan esimerkiksi tiettyä proteiinia tai muuta toiminnallista molekyyliä.

Koronarokotteessa ihmisen lihassoluihin injektoidaan siis heikennetyn viruksen sijasta mRNA-molekyyliä. Tämä mRNA-molekyyli pitää sisällään ”reseptin” koronaviruksessa esiintyvien pintaproteiinien valmistukseen. Sen sijaan, että rokotettavaan injektoidaan itse taudinaiheuttajaa, saadaan ihmisen omat solut tuottamaan koronaviruksen pintaproteiineja -siis proteiineja, joiden avulla puolustusjärjestelmä tunnistaa viruksen. Tämän jälkeen ihmisen puolustusjärjestelmä hoitaa hommansa, eli tunnistaa proteiinin ja oppii tuhoamaan sen, ja täten oppii tuhoamaan koronaviruksen.

Tästä saattaa herätä ajatus: kuulostaa vaaralliselta valjastaa oma keho tuottamaan virusta. Rokotettavan solut eivät kuitenkaan tuota virusta, vaan osia siitä. Täten ihminen ei voi rokotteen myötä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tämän lisäksi mRNA-molekyylit ovat hyvin lyhytikäisiä, toisin sanoen niiden vaikutus ei kestä pitkään, eikä koronaviruksen pintaproteiinien tuottaminen ole pitkäaikainen olotila.

Toisin kuin joissain epäluotettavissa tiedonlähteissä väitetään, koronarokote ei vaikuta ihmisen DNA:han. Injektoitu mRNA-molekyyli ei kulje solun tumaan, jossa DNA sijaitsee, vaan ainoastaan hyödyntää samaa koneistoa, jonka avulla DNA:n sisältämät geenit ilmentyvät.

Moni rokotteen ottamista epäröivistä epäilee rokotuksen haittavaikutuksia, usein peilaten sikainfluenssarokotteiden aiheuttamiin narkolepsiatapauksiin. Koronarokote ei kuitenkaan sisällä elementtejä, joiden nyt tiedetään vaikuttaneen narkolepsiatapausten esiintymiseen. Tämän lisäksi narkolepsiatapauksista päätyi julkisuuteen jokseenkin puutteellista tietoa. Narkolepsian syntyyn tarvittiin jo valmiiksi perinnöllinen alttius, toisin sanoen rokotteen laukaisemat narkolepsiatapaukset olisivat voineet syntyä ilman rokotettakin, joskin myöhemmin eikä kaikissa tapauksissa lainkaan. Sikainfluenssarokote ei siis synnyttänyt narkolepsiatapauksia, vaan pikemminkin auttoi jo orastavia tapauksia ilmenemään todennäköisemmin. Toisaalta myös ilman sikainfluenssarokotetta, epidemian aiheuttamia sairas- ja kuolintapauksia olisi ollut merkittävästi enemmän kuin todettuja narkolepsiatapauksia

Monia huolestuttaa myös rokotteiden kehityksen nopea aikataulu, ja tehtävien testien riittävyys. Pitää paikkansa, että koronarokotteita on kehitetty täysin poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Yhdessä tämän tiedon kanssa on kuitenkin myös huomioitava, että rokotteiden kehitykseen käytettävät resurssit ovat olleet täysin toista luokkaa kuin aikaisemmin, joten tuloksia sietääkin syntyä poikkeuksellisella aikataululla.

Poikkeuksellisesta aikataulusta huolimatta koronarokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokriteereillä kuin kaikkia muitakin lääkevalmisteita. Turvallisuusarvioinneista ei siis tingitä, vaikka ajankäyttöä on tehostettu. Muutamissa maissa rokotteita on jo annettu ja annetaan koko ajan runsain määrin, joten dataa mahdollisista sivuvaikutuksista, joita kaikissa rokotteissa on jonkin verran, ehtii tulla runsaasti ennen kuin Suomessa ehditään aloittaa laaja rokottaminen.

Voin siis vain suositella, että kaikki kynnelle kykenevät ottavat rokotteen, kun se tulee saataville. On kaikkien yhteisellä vastuulla, että pandemia saadaan vihdoin selätettyä ja voimme palata normaaliin elämään.

 Lisätietoa koronasta ja rokotteesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Loppuun vielä: rokotekriittisissä (ja toivon mukaan äärettömän pieninä pysyvissä) piireissä leviää kohtalaisen hulluilta kuulostavia salaliittoteorioita mm. siitä, miten rokotteiden avulla ihmisiin injektoidaan mikrosiru, jonka avulla kaikkea tekemistämme voidaan seurata. Tämän voin massiivisella itsevarmuudella sanoa olevan mieletön ajatus. Pystyn kertomaan tutkimustietoon vedoten, että jos olet painanut Facebookissa tykkää-nappia yli 300 kertaa, Facebook tuntee sinut suurella todennäköisyydellä paremmin kuin oma aviopuolisosi. Ihmiset kantavat puhelintaan mukana jatkuvasti, ja luovuttavat jopa vapaaehtoisesti yksityistietojaan joka suuntaan. Ihmisten yksityiselämän seuraamiseen ja manipulointiin ei toisin sanoen mitään ihonalaisia mikrosiruja edes tarvittaisi, sillä se hoituu ilmankin ja paljon helpommin koko ajan, puhelinten avulla. Ja täsmennän vielä, että ei liene olemassa yhtäkään perusteltua ja selväjärkistä syytä siihen, miksi rokotteissa olisi mitään sellaista, mitä päättömät salaliittoteoriat epäilevät niissä olevan.

 

Lucas Mäki

Politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut 21-vuotias hammaslääketieteen opiskelija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu