Suomi tarvitsee menestyvää oikeistoliberaalia puoluetta – muttei halua

Lähes kaikkia tämän hetken poliittisia puolueita ja ennen kaikkea lähes kaikkia poliitikoja yhdistää ainakin yksi asia, niin Suomessa kuin hyvin pitkälti muuallakin maailmassa: liian suuret luulot omasta tietämyksestä, joka perustuu ainoastaan omiin tunteisiin.

Maailma on täynnä eri alan tutkijoita ja asiantuntijoita, jotka viettävät suuren osan elämästään tutkien omaan erikoisalaansa sisältyviä ilmiöitä. Suurilta osin nämä asiantuntijat ovat päteviä, sillä he tutkivat maailmaa sellaisena kuin se on, ei sellaisena kuin he sen haluavat nähdä. Tällaisesta lähtökohdasta syntyy usein aidosti luotettavaa ja objektiivista tutkimustietoa. Voisi kuvitella, että näin syntynyttä asiantuntijoilta peräisin olevaa faktatietoa käytettäisiin parhaan kyvyn mukaan hydyksi muutettaessa maailmaa tai edes Suomea mahdollisimman monelle parempaan suuntaan. Näin valitettavasti ei ole, vieläkään.

Talouspoliittisissa asioissa sekä asiantuntijat että historia kertovat saman asian uudestaan ja uudestaan: sosialismi ei toimi. Kapitalismi toimii. Siitä huolimatta uskomattoman moni ihminen säännöllisin väliajoin nostaa pöydälle ajatuksen siitä, kuinka Suomen tulisi siirtyä sosialistisempaan suuntaan. Perusteltaessa tätä näkökulmaa sekoitetaan vaivatta keskenään Suomen ja Yhdysvaltojen talousjärjestelmä ymmärtämättä että ne ovat keskenään älyttömän erilaisia. Suomen kapitalismi on Yhdysvalloissa lähempänä sosialismia. Asiantuntijat tietävät, millä ratkaisuilla taloustilanne todennäköisesti saadaan kulkemaan hyvään suuntaan, silti vain osa puolueista suostuu kuuntelemaan, sillä se sopii heidän valmiiseen agendaansa.

Arvopohjaisiin asioihin löytyy myös asiantuntijuutta sekä objektiivista faktatietoa, puhuttaessa esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolista ym. On faktaa, että pieni osuus ihmisistä on aidosti transsukupuolisia. On myös faktaa, että homoseksuaalisuutta on olemassa. Muun muassa nämä ovat asioita, jotka voidaan tieteellisesti todistaa. Mutta kuinka ollakkaan, pelkästään arvoliberaalit puolueet kuuntelevat tässä asiassa asiantuntijoita, sillä se sopii heidän valmiiseen agendaansa.

On valitettavaa huomata, että ilmiselvät faktat eivät kiinnosta ihmisiä. Siitä kertovat jo pelkästään gallupit. En usko että yksikään puolue Suomessa on aikoihin suoltanut suustaan yhtä mieletöntä määrää sontaa, kuin Perussuomalaiset. Harvat heidän mielipiteistään perustuvat faktoihin tai mihinkään tutkimusaineistoon, mihinkään mikä kertoisi todellisuudesta jotain. He tekevät politiikkaa pelkällä tunteella ja valitettavan moneen kansalaiseen tämä vetoaa.

Jos Suomi haluaisi maana mennä aidosti eteenpäin, täältä löytyisi oikeistoliberaali puolue huomattavalla kannatuksella. Tällaisessa puolueessa yhdistyy niin talouspoliittiset kuin arvopohjaiset faktat. Toisin sanoen sen politiikka perustuisi todellisuuteen jossa elämme.

Selkeästi tällaiselle puolueelle ei tunnu jostakin käsittämättömästä syystä olevan kysyntää, olettaakseni siksi että ihmiset äänestävät täysin tunnepohjaisesti. Mutta toivon että tulevaisuudessa sellaista kysyntää on. Ehkä tulevaisuuden nuoret päättävät tehdä asioita vihdoin toisin.

 

 

Lucas Mäki

Olen politiikasta ja muutenkin yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut 21-vuotias nuori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu