Kauppakeskuskuolema – mitä laki sanoo vartijoiden oikeudesta voimankäyttöön
Tapahtuma on sinänsä pöyristyttävä. Seuraamme päivittäin uutisia sotatantereilta joissa kerrotaan siviilien kuolemista, siis naisten ja lapsien jotka jäävät sodan jalkoihin.
Nyt kuolee naisasiakas Espoolaisessa kauppakeskuksessa liiallisen voimankäytön seurauksena.
Näin ei saisi käydä. Lainsäädäntömme ja Poliisin valvonnan pitäisi ehkäistä nämä surulliset tapahtumat.
Pelkkä vilkaisu lakeihin kertoo kaiken oikeudesta voimankäyttöön ja liiallisen voimankäytön seurauksista lain kannalta. En ota tässä kirjoituksessa kantaa siihen olisiko rikosnimikkeen oltava tappo nyt Poliisin ilmoittaman kuolemantuottamuksen sijaan ja miten rikosoikeudelliset prosessit etenisivät molemmissa tapauksissa enkä ota kantaa mahdollisiin rangaistuksiin mikäli syytetyt tuomittaisiin.
Lakien mukaan:
Suomen perustuslaki, 7 § (finlex 731/1999):
”Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen
Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.
Ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.
Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta. Rangaistuksen, joka sisältää vapaudenmenetyksen, määrää tuomioistuin. Muun vapaudenmenetyksen laillisuus voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Vapautensa menettäneen oikeudet turvataan lailla.”
Sisäasiainministeriö (Interim.fi/Poliisiasiat/vartiointi ja järjestyksenvalvonta):
”Toimivaltuudet määritellään lainsäädännössä
Vartija vartioi omaisuutta, suojaa henkilön koskemattomuutta ja/tai paljastaa vartioimiskohteeseen tai toimeksiantajaan kohdistuneita rikoksia. Järjestyksenvalvoja puolestaan ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia toimialueellaan. Järjestyksenvalvoja voidaan Suomessa asettaa vain laissa säädettyihin kohteisiin.
Vartijoiden toimivaltuudet perustuvat yksityisistä turvallisuuspalveluista annettuun lakiin. Toimivaltuuksien käyttö liittyy vartioimistehtävien suorittamiseen. Vartijalla on laissa säädetyin edellytyksin oikeus poistaa henkilö vartioimisalueelta, ottaa kiinni rikoksentekijä ja tehdä kiinniotetulle ns. turvallisuustarkastus, jolla varmistetaan, ettei kiinniotetulla ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla hän voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Vartijalla on myös tietyin edellytyksien oikeus käyttää voimakeinoja näiden toimivaltuuksien yhteydessä.
Järjestyksenvalvojalla on enemmän toimivaltuuksia kuin vartijalla. Toimivaltuudet riippuvat siitä, millä laissa säädetyllä toimialueella järjestyksenvalvoja toimii.”
Laki yksityisistä turvapalveluista, 6 § (finlex 1085/2015):
”Vartioimistehtävissä noudatettavat yleiset periaatteet
Vartioimistehtävissä on toimittava oikein ja tasapuolisesti sekä sovinnollisuutta edistäen.
Vartioimistehtävät on suoritettava aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävien suorittamiseksi. Vartioimistehtävissä ei saa puuttua kenenkään oikeuksiin enempää kuin tehtävien suorittamiseksi on välttämätöntä. Tehtäviin liittyvien toimenpiteiden on oltava perusteltuja suhteessa tehtävien tärkeyteen ja kiireellisyyteen sekä tilanteeseen kokonaisuutena.”
7 §:
”Toimenpiteen perusteen ilmoittaminen
Vartijan on vartioimistehtävässä ilmoitettava henkilöön kohdistuvan toimenpiteen peruste toimenpiteen kohteena olevalle tai tämän edustajalle, jollei se ole mahdotonta tämän tilan tai muiden olojen vuoksi.
Toimenpiteen kohde tai tämän edustaja on tarvittaessa ohjattava ottamaan yhteyttä vastaavaan hoitajaan toimenpiteen oikeellisuuden toteamiseksi. Samalla on yhteydenottoa varten kerrottava vastaavan hoitajan nimi ja yhteystiedot.”
15 § :
”Vartijan oikeus vartioimisalueelle pääsyn estämiseen ja alueelta poistamiseen
Vartijalla on oikeus estää henkilön pääsy vartioimisalueelle tai poistaa hänet sieltä, jos:
1) henkilön voidaan hänen lausumiensa uhkausten tai muun käyttäytymisensä perusteella todennäköisin perustein epäillä syyllistyvän vartioimisalueella olevaan omaisuuteen tai toimeksiantajan tai tämän palveluksessa olevan henkilön henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvaan rikokseen; tai
2) on ilmeistä, ettei henkilöllä toimeksiantajan asettamien ehtojen perusteella ole oikeutta oleskella vartioimisalueella.
Vartijalla ei ole oikeutta estää henkilön pääsyä vartioimisalueelle tai poistaa häntä sieltä, jos vartioimisaluetta on pidettävä järjestyslain (612/2003) 2 §:n 1 a alakohdassa tarkoitettuna paikkana”
Järjestyslaki 612/2003 2 § 1 a alakohta:
”Määritelmät
Tässä laissa tarkoitetaan:
1) yleisellä paikalla:
a) tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä;
b) rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa paikkaa, kuten virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, liikehuoneistoa tai ravintolaa, joka on yleisön käytettävissä joko jonkin tilaisuuden aikana tai muutoin;
2) taajamalla taajaan rakennettua aluetta, joka on osoitettu taajama-liikennemerkillä.”
Myös 3. § on huomionarvoinen:
”Yleisen järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen
Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty:
1) metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla;
2) toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä;
3) ampumalla, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu toiminta on kielletty myös muualla kuin yleisellä paikalla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle.”
Takaisin lakiin yksityisistä turvapalveluista, 16. § (1085/2015):
”Vartijan kiinniotto-oikeus ja oikeus turvallisuustarkastukseen
Vartijalla on vartioimistehtävää suorittaessaan oikeus ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksesta epäilty, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai jos rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Vartija saa ottaa kiinni myös sen, joka on viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan pidätettävä tai vangittava.
Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisille. Jos poliisille luovuttaminen ei kohtuullisessa ajassa ole mahdollista, vartija voi kuitenkin poliisimiehen ja kiinniotetun suostumuksella jättää kiinniotetun luovuttamatta poliisille ja vapauttaa tämän viipymättä, jos rikoksesta voi seurata vain sakkoa ja jos kiinniotetun henkilöllisyys on tunnettu tai kiinniotettu suostuu esittämään vartijalle henkilöllisyytensä selvittämiseksi tarpeelliset tiedot.
Vartijalla on kiinniotto-oikeutta käyttäessään oikeus tarkastaa kiinniotettu ja hänen mukanaan olevat tavarat sen varmistamiseksi, ettei kiinniotetulla ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla hän voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Vartijalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut vaaralliset esineet tai aineet. Pois otetut esineet tai aineet on luovutettava viipymättä poliisille tai, jos kiinniotettua ei luovuteta poliisille, annettava vapauttamisen yhteydessä takaisin kiinniotetulle, jollei siihen ole lain mukaan estettä.
17 § :
”Voimakeinojen käyttö
Jos henkilö koettaa vastarintaa tekemällä välttää pääsyn estämisen, poistamisen, kiinni ottamisen tai turvallisuustarkastuksen suorittamisen taikka pakenee kiinni ottamista, vartijalla on oikeus käyttää sellaisia henkilön pääsyn estämiseksi, poistamiseksi tai kiinni ottamiseksi taikka turvallisuustarkastuksen suorittamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, kun otetaan huomioon henkilön käyttäytyminen, tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus ja muut olosuhteet.
Vastuuvapausperusteesta ja rangaistusvastuun lievennyksestä voimakeinojen käytön liioittelussa säädetään rikoslain 4 luvun 6 §:n 3 momentissa ja 7 §:ssä.”
Rikoslain 4 luku, 6 §, 3. momentti ja 7. §:
”Voimakeinojen käyttö
Oikeudesta käyttää voimakeinoja virkatehtävän hoitamiseksi tai muun siihen rinnastettavan syyn vuoksi sekä oikeudesta avustaa järjestystä ylläpitämään asetettuja henkilöitä säädetään erikseen lailla.
Voimakeinoja käytettäessä saa turvautua vain sellaisiin tehtävän suorittamiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin, joita on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavina, kun otetaan huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus sekä tilanne muutenkin.
Jos voimakeinojen käytössä on ylitetty 2 momentissa säädetyt rajat, tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos on erittäin painavia perusteita katsoa, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hänen asemansa ja koulutuksensa sekä tehtävän tärkeys ja tilanteen yllätyksellisyys.
7 § (13.6.2003/515)
Rangaistusvastuun lievennys
Vaikka tekijää ei tässä luvussa säädettyjen perusteiden nojalla kokonaan vapauteta rangaistusvastuusta, olosuhteet voidaan kuitenkin ottaa huomioon rangaistusvastuuta lieventävinä siten kuin 6 luvun 8 §:n 1 momentin 4 kohdassa sekä 2 ja 4 momentissa säädetään.”
Rikoslaki 6 luku, 8. § 1 momentti:
”Rangaistusasteikon lieventäminen
Rangaistus määrätään noudattaen lievennettyä rangaistusasteikkoa, jos:
1) tekijä on tehnyt rikoksen alle 18-vuotiaana;
2) rikos on jäänyt yritykseen;
3) tekijä tuomitaan avunantajana rikokseen soveltaen, mitä 5 luvun 6 §:ssä säädetään, tai hänen osallisuutensa rikokseen on muutoin muiden osallisuutta selvästi vähäisempi;
4) rikos on tehty olosuhteissa, jotka läheisesti muistuttavat vastuuvapausperusteiden soveltamiseen johtavia olosuhteita; tai
5) siihen on edellä 6 tai 7 §:ssä mainituilla tai muilla poikkeuksellisilla perusteilla tuomiossa mainittavia erityisiä syitä.
Määrättäessä rangaistusta 1 momentin nojalla tekijälle saa tuomita enintään kolme neljännestä rikoksesta säädetyn vankeus- tai sakkorangaistuksen enimmäismäärästä ja vähintään rikoksesta säädetyn rangaistuslajin vähimmäismäärän. Jos rikoksesta voisi seurata elinkautinen vankeus, enimmäisrangaistus sen sijasta on kaksitoista vuotta vankeutta ja vähimmäisrangaistus kaksi vuotta vankeutta.
Mitä 2 momentissa säädetään, sovelletaan myös määrättäessä rangaistusta rikoksen alentuneesti syyntakeisena tehneelle. Alentunut syyntakeisuus ei kuitenkaan vaikuta käytettävissä olevaan enimmäisrangaistukseen.
Jos rikoksesta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vankeutta määräajaksi, tuomioistuin voi tässä pykälässä tarkoitetuissa tapauksissa määrätä rangaistukseksi vankeuden sijasta sakkoa, jos siihen on erityisen painavia syitä.
8 a § (22.8.2014/673)
Palaan mahdollisesti alussa mainitsemiini näkökohtiin rikosnimikkeestä ja mitä rikoslaki sanoo tekojen rangaistavuudesta. Sen voin jo nyt sanoa että työnantajaa on pidettävä myöskin vastuullisena osapuolena ja lisäksi kysyn miksi Poliisi ei ole toiminut lain mukaan:
Esitutkinta on aloitettu kuolemantuottamuksena mutta esitutkinnan tehtävä on selvittää onko syytä epäillä rikosta ja mikä/mitkä tulevat olemaan mahdolliset rikosnimikkeet. Tätä varten olisi rikokseen epäillyt tullut pidättää välittömästi tapahtumapaikalla ja aloittaa kuulustelut pikaisesti jotta syyllisiksi epäillyt eivät voisi keskenään sopia mitä kerrotaan. Ja jos 3 vrk pidätysaikaa ei riitä olisi epäillyt pitänyt vangita ja jatkaa kuulusteluja.
Liiallinen voimankäyttö väkivaltamonopolin toimesta nyt ei ole uusi asia. Siinäkin on aste-eroja. Lievimmillään se on vain sitä, kun poliisissa ja vartijoissa on ”sadistisia” ihmisiä jotka nauttivat kivun tuottamisesta. Muistan jo teininä kun huomasin, että ju -utsu valmentaja toimii ostoskeskuksen vartijana ja huvikseen retuutti teinejä ulos eri lukoissa. Yli 30 vuotta sitten ihan yksinään toisin kuin nykyään.
Paljon pahempaa on jotkut poliisien putkapieksemiset taikka vartijoiden (joukko) pahoinpitelyt. Koska kyseessä on väkivaltamonopoli pitäisi tuomioiden moisesta olla kovia.
Tämän naisen kohdalla viisastellaan sillä, että vartijat toimivat oikein. Varmasti jos oli aseistettu taikka joku 140 kg hormoni-bodari-bandidos ukko. Ensimmäisessä tapauksessa tarvitsee poistaa puukko, astalo ja / tai varautua siihen, että mora jostain vaatteista löytyy ja jälkimmäisessä muutoin tarvitaan 4-5 vartijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pointti tässä on tuo mitä on vuosikymmeniä toistettu. Jokainen tönäisy, lyöminen voi tappaa. Väkivaltamonopolin voimankäyttö tulisi aina olla se viimeinen keino ja oikein mitoitettu. Tässä kohtaa kävin pahin eli nainen kuoli. Muutoin, tähän asti, selviää ruhjeilla ja venähdyksillä tuosta operaatiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Asia ei tietenkään ole mustavalkoinen ja on aina veteen piirretty viiva missä raja voimatoimien tarpeeseen menee. Ja tilanne kun on päälle siihen reagoidaan heti jota sitten viisastellaan nykyään jälkikäteen somessa. Tässä kohtaa vaikuttaa, että viisastellaan syystä, kun ylimitoitetulta näyttää ellei puukkoa tms ollut.
Tatamilla ja treeneissä kaikki osapuolet tietävät mikä on homman nimi. Kaikilla on jonkun asteen vyö, osataan kaatua ja sen sellaista. En nyt vähättelisi edes jotain olkalukkoa kahden ukon toimesta jos sillä kaadetaan joku tavis naamalleen
Ilmoita asiaton viesti
Polttareissani painin nuorten Euroopan mestari Kimmo joku heitteli minua pitkin molskia kravattiotteilla, joista jäi niska kipeäksi. Ehkä olin tuon jatkuvalla uhoamisellani ansainnut.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkopuolisen on jostain videolta aivan mahdoton sanoa yhtään mitään väkivallan tasosta. Joku judoka, jujutsu ukko pystyy laittamaan lattiaan höyhenen kevyesti. Kun taas jos menee ”asiakkaan” asemaan tuossa polvet kolisee betoniin, käsiä väännetään selän taakse sun muuta, raajojen päällä istutaan jne.
Jossain vaiheessa oli trendikästä pippurisumuttaa itsensä jotta tietää miltä se tuntuu joten vitsillä voisi ehdottaa hallintaotekoulutukseen tuntia jossa porukka raudoittaa noin toisensa maahan ja pitää noin 5min paikallaan 4 ukon toimesta jotta osaa asettua kohteen asemaan …
Ilmoita asiaton viesti
”…joten vitsillä voisi ehdottaa hallintaotekoulutukseen tuntia jossa porukka raudoittaa noin toisensa maahan ja pitää noin 5min paikallaan 4 ukon toimesta jotta osaa asettua kohteen asemaan …”
Kokeiltu on. Vaikka minulla ei olekaan painoa kuin se vajaat 80 kiloa, siinä sattui aika lailla niihin raudoittajiinkin, aina siihen saakka kunnes viides hyppäsi painoksi lapaluitten väliin.
Ehdottaisin, että ”epäreiluista” voimasuhteista valittajat pistettäisiin taltuttamaan riehujaa. Tulisi kummasti perspektiiviä siihen, kuinka helppoa se voimankäyttö on.
Yksi aika helkkarin hyvä idea voisi olla myös, että lopetetaan se vastaan sätkiminen, ja lähdetään nätisti pihalle kun käsketään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen toisinto Mr. Flydin taposta, jossa miehen päällä ollut poliisi joutui vastuuseen taposta tukehdutettuaan alla olevan kiinniotetun kuoliaaksi.
Suomessa vain sen sijaan neljän kookkaan vartijan alla oli heikompi nainen tukehtumassa kuoliaaksi silminnäkijöiden mukaan useiden kymmenien minuuttien ajan.
Molempia tapauksia yhdistävät uhrien viimeiset sanat : Apua, minä tukehdun.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmissa tapauksissa uhri valitti, ettei saa puristuksessa henkeä. Floydin tapauksessa poliisi sai 3 vuoden tuomion – secon degree manslaughter. Poliisi puristi uhria otteessaan 9,5 minuutin ajan.
Tässä tapauksessa naisuhria puristettiin tiettävästi n. 7 minuutin ajan uhrin ollen silminnäkijöiden mukaan ollen eloton jo minuuttien ajan. Kai nyt yksinkertaisempikin ymmärtää, että jos hengittäminen käy mahdottomaksi, mitä siitä seuraa.
Oikeus ratkaisee aikanaan teon laadun ja tuomion toivottavasti tässä uhri omaiset huomioiden.
Jos tällaista voimakeinoin hallintaa opetetaan kursseilla, on opetus tällöin pahasti väärillä poluilla.
Ilmoita asiaton viesti
Omaiset liittyvät henkirikoksissa läheisesti oikeuden toteutumiseen länsimaisessa oikeuskulttuurissa. Omaisilla on oikeus henkirikoksen tapahduttua rangaistavuuden totutumisen ja tuomion kautta tekijän vastavuoroiseen hyvitykseen oikeuden kautta.
Sillä, miten uhrien asema sinänsä on pikkurikollisina tms. , ei ole mitään pientäkään merkitystä, vaikka näyt tällä näyt pehmentelevän vastuukysymystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Isossa Omenassa vartijat tekivät työtänsä oikein ajan kanssa. Tukehduttaminen kesti silminnäkijähavaintojen perusteella useita kymmeniä minuutteja.
Miksi yleensä viiden vartijan piti makuuttaa uhriaan näin kauan voimaottein lattiassa, vaikka silminnäkijät kertoivat, ettei uhri tehnyt vastarintaa tai ollut muutoinkaan väkivaltainen ?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kelpaa. Poliisi lähtee tutkinnassa puhtaalta pöydältä eikä oleta, että univormu kertoisi mitään olennaista epäiltyjen motiiveista. Halu nöyryyttää ja alistaa ei ole ammattitaitoon vaan psykologiaan liittyvä asia, sehän tässä näkyi selvästi.
Ilmoita asiaton viesti
Viime vuonna poliisiväkivaltaan USA:ssa kuoli lähes 1200 asiakasta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Floyd-jutun päätekijä Derek Chauvin saanut 22 ja puoli vuotta linnaa? Hän oli se, joka painoi uhria minuuttikaupalla polvellaan.
https://www.npr.org/sections/trial-over-killing-of-george-floyd/2021/06/25/1009524284/derek-chauvin-sentencing-george-floyd-murder
Ilmoita asiaton viesti
”Uskon vakaasti poliisien ja patologien kykyyn löytää totuus ja että jos on toimittu väärin saa siitä syylliset lain mukaisesti rangaistuksen.”
Olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti Kiiskeltä, samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän nyt ei ole ollenkaan kysymys siitä että voimankäyttöä olisi ollut liikaa. Mitä enemmän vartijoita sitä paremmat edelltykset taltuttaa.
Taltuttamisessa voi mennä vaikka luita poikki ja se on ihan okei.
Mutta tässä tapauksessa lienee kyse taitamattomasta taltuttamisesta.
Taltutettava ei saa päästä kuolemaan taltutuksen johdosta.
Kuolema on todennäköisesti johtunut siitä että palleahengitys on estynyt tai siihen ei po. henkilöllä ole ollut kykyä.
Nimittäin mahallaan tai selällään ihminen voi hengittää vain palleallaan.
Palleahengitys voi estyä sillä että vatsaa painetaan siten että pallean liike estyy.
Tai pallea on muuten heikko tai vaurioitunut. Tällainen henkilö olisi käännettävä kyljelleen jolloin hengitys taas toimisi.
Nyt jos henkilöllä on heikko palleahengitys ja hän rimpuilee, ts. tarvitsee kohonneen määrän ilmaa ja jos hänet taltutetaan väärään asentoon, hengitys ei riitä. Tämä saa hänet rimpuilemaan lisää kuolemanhädässä pystyäkseen hengittämään. Tällöin kierre on valmis ja ihminen pyörtyy tai menehtyy tai molempia.
Kyseessä on nähtävästi kuolemantuottamus. Korjausehdotus: Poliiseille ja vartijoille on opetettava miten taltuttaminen tapahtuu ilman että hengitys estyy. Ja miten taltutettavan hengitystä on seurattava taltutuksen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin. Nyt pitää odottaa poliisin tutkimuksia ja syyttäjän päätöstä. Sitten tulee vuoroon tuomioistuin, jos syyttäjä niin päättää.
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin vartijoiden oli tarkoitus poistaa nainen kauppakeskuksesta. Se kiinnostaa, että miksi hän sitten päätyi mahalleen kauppakeskuksen lattialle.
Mutta tavan kansalaisilla ei pitäisi olla mitään kiirettä tässä asiassa. Odotellaan. En kaipaa niitä typeriä kommentteja, mitä joku ukko päästi suustaan telkkarissa, että tilanne ei ollut tasapuolinen, neljä miestä yhtä naista vastassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lahnakoski, toki näinkin. Ei pidä hutkia ennenkuin on tutkittu. Mutta muuten olen sitä mieltä että kansalaiskeskustelu on enemmän kuin tervetullutta, näin ei saisi enää koskaan käydä. Toivottavasti tapahtuma ja keskustelu herättää päättäjiäkin kohentamaan lainsäädäntöä.
Antaisi melko masentavan kuvan kansastamme jos kukaan ei haluaisi edes keskustella asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Haluan kyllä keskustella, kun riittävästi on selvitetty, mitä oikeastaan tapahtui. En toki halua kieltää keskustelua ennen sitäkään. Toivon kuitenkin, että maltti säilyisi, ettei tule vastavuoroisia ylilyöntejä tai lisää niitä mielipiteitä, että yhtä naista ei saa kuljettaa kauppakeskuksesta kuin toinen nainen, jotta voimasuhteet olisivat tasapuoliset.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi sitten nainen päätyi mahalleen lattialle, jos hänet oli tarkoitus taluttaa ulos kauppakeskuksesta?
Kannattaa odottaa ainakin kuolemansyyn selviämistä ennen pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhtään mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä ote Laki Järjestyksenvalvojista (finlex 533/1999):
9 § (osa) Voimakeinojen käyttö
”Järjestyksenvalvojalla on tehtäväänsä suorittaessaan oikeus henkilön pääsyn estämiseksi, paikalta poistamiseksi, kiinniottamisen toimittamiseksi, kiinni otetun tarkastamiseksi tai pakenemisen estämiseksi, esineen tai aineen poisottamiseksi taikka esteen poistamiseksi käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina.
Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat.”
Voimakeinojen käyttö on jokatapauksessa ollut liiallista koska kukaan ei voi arvioida toisen ulkonäön perusteella kuinka paljon hän kestää voimakeinojen käyttöä. Tai henkilön mahdollista sairautta tms. Oliko uhri mahdollisesti raskaana? Näkivätkö vartijat tämän paksujen ulkovaatteiden perusteella?
Ylläolevassa lainkohdassa nimenomaisesti painotetaan että ”on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat.”
Mielestäni vartijoiden tekoa ei voi puolustella mitenkään. Mikäli kuolema johtuu koulutuksesta voidaan koko koulutus kyseenalaistaa ja panna työnantaja(t) vastuuseen.
Ilmoita asiaton viesti
Vartijalla kai ei ole valtuuksia tehdä ruumiintarkastusta, vaikka epäilisi myymälävarkautta, vaan poliisi pitää kutsua paikalle.
Ilmoita asiaton viesti
Finlex 1085/2015 (Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista):
”16. §, Vartijan kiinniotto-oikeus ja oikeus turvallisuustarkastukseen
Vartijalla on vartioimistehtävää suorittaessaan oikeus ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksesta epäilty, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai jos rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Vartija saa ottaa kiinni myös sen, joka on viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan pidätettävä tai vangittava.
Vartijalla on kiinniotto-oikeutta käyttäessään oikeus tarkastaa kiinniotettu ja hänen mukanaan olevat tavarat sen varmistamiseksi, ettei kiinniotetulla ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla hän voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Vartijalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut vaaralliset esineet tai aineet. Pois otetut esineet tai aineet on luovutettava viipymättä poliisille tai, jos kiinniotettua ei luovuteta poliisille, annettava vapauttamisen yhteydessä takaisin kiinniotetulle, jollei siihen ole lain mukaan estettä.”
Ylläoleva on siis lakitekstiä eli myymälävarkaustapauksessa ei ole oikeutta suorittaa tarkastusta varastettujen tavaroiden todentamiseksi mutta muusta syystä tarkastuksen saa suorittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, turvallisuussyistä voi tarkastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kenelläkään tietoa miksi kyseinen nainen otettiin kiinni ja miksi hänet piti poistaa ostoskeskuksesta? Tämä on ainakin minulle jäänyt kysymysmerkiksi, vaikka olenkin uutisointia jonkun verran seurannut.
Mielestäni tämä on perusasia, joka vaikuttaa voimankäyttöönkin. Voimankäytön kohde voi kuolla tai vammautua, vaikka voimaa olisi käytetty ohjeiden mukaisestikin TARPEEN VAATIESSA, jos henkilöllä on vaivoja, joista kukaan ei tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on aivan yksi lysti, yrittikö nainen tehdä jotain pahaa. Vartijoilla ei ole mitään oikeutta rangaista ketään yhtään mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta oliko syytä poistaa kauppakeskuksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Okei meinasin äskeisen kommentin poistaa, koska voihan alueelta poistamisen ymmärtää rangaistuksena. Tässä sitten valittiin alistaminen ja nöyryyttäminen, ja mahdollisesti myös fyysisen kärsimyksen tuottaminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tässä sitten valittiin alistaminen ja nöyryyttäminen, ja mahdollisesti myös fyysisen kärsimyksen tuottaminen…”
Niin kuka sen valinnan teki? Uskallan veikata, että jos olisi uskonut sanaa ja kävellyt nätisti käskettäessä ulos, ei olisi tarvinnut taluttaa. Vaan kun valitsi pistää vastaan. Edelleen, uskallan veikata että ei olisi tarvinnut kaataa maahan ja raudoittaa, jos ei olisi vielä taluttaessakin päännyt pistää ranttaliksi.
Vaan kun taitaa Snellman olla sitä mieltä, että kauppakeskuksissa riehuminen on perusoikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Lue blogi. Oikeus elämään on se tärkein perustuslaissa säädetty perusoikeus. Meillä Espoossa kauppakeskuksissa ei ”riehuta” nimeksikään eikä siitä ole tässä lainkaan kysymys. Kidutus alkoi vasta sen jälkeen, kun puolustuskyvytön nainen oli tehty vaarattomaksi ja se kesti vähintään useita minuutteja.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen sivuilla lukee että joku random mies väitti naisen häiritsevän häntä! Aikamoista.
Ilmoita asiaton viesti
Helstamoa lukuunottamatta porukat eivät tajua sitä, että nainen on saattanut menehtyä sairaskohtaukseen ja vartijat ovat sitä myöten joutuneet sijaiskärsijöiksi. Odottakaa patologin lausuntoa. Se tulee parin vuoden sisällä ja kiirehditysti pyydettynä puolessa vuodessa. Palataan sitten asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen kyllä samaa mieltä. Ensimmäinen asia on selvittää kuoleman syy.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemani mukaan uhri oli palauttamassa jotain tavaraa ja ei ollut tyytyväinen henkilökunnan reaktioon, henkilökunta on ilmeisesti pyytänyt vartijan paikalle?
Ihmisellä sattuu olemaan 4 raajaa joilla voi aiheuttaa vammoja joten turvallisinta riehujalle, taltuttajille ja sivullisille on taltuttaa niin että joka raaja saadaan pois käytöstä.
Mistään videosta ei saa yhtään mitään selvää mitä tossa on tapahtunut jotenka ei kannata paljon vedellä johtopäätöksiäkään miksi henki lähti.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä niin Hesari kuin iltapäivälehdet kertovat, ettei olisi asioinut yhdessäkään liikkeessä, ja että vartijat olisi soittanut paikalle toinen, tähän mennessä tavoittamaton, asiakas.
Ilmoita asiaton viesti
Eli levällään ovat asiat kuin se kuuluisat Jokisen eväät.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä juuri tarkoitin ensimmisellä kysymykselläni. Se on mielestäni ensimmäinen asia, joka tulee tietää. Eli oliko vartijoilla hyväksyttävä missio poistaa nainen kauppakeskuksesta väkisin? Mitä sen jälkeen on tapahtunut, on sitten se seuraava tarkasteltava asia.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Jos liikkenharjoittaja tai myyjä olisi kutsunut niin silloin kai vartijoilla olisi ollut syy.
Nyt,siis kuka tahansa mies voi väittää kenen tahansa inhoamansa naisen häirinneen ja sitten vartijat naisen kimppuun. Ei sen niin pitäisi mennä. Mutta niin se meni.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuossa ole ensin selvitetty mistä on kysymys ja sitten asianhaarat huomioiden on vasta siirrytty poistamiseen. Sekin on aluksi tehty saattaen. Vedät Sini aikamoisia johtopäätöksiä ilman tietoa tosiasioista.
Suosittelen odottamaan virallista selvitystä ennen johtopäätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
En usko että on selvitetty.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ilmeisesti ollut. Oli ilmeisesti vain joku yksittäisen miehen valitus, joka voi olla mitä tahansa. Tässä ilmesesti rikottiin naisen yksilön oikeuksia mielivaltaisesti, jota protestoidessaan nainen päätyi kasan alimmaksi menettäen henkensä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en ymmärrä sinua Juha. Sillä, oliko vartijoilla oikeus poistaa uhri kauppakeskuksesta ei ole mitään yhteyttä siihen, oliko vartijoiden toiminnassa tappoon tai murhaan vaadittavaa tahallisuutta tai kuolemantuottamukseen tarvittavaa huolimattomuutta naisen oltua jo varmasti vaaraton. Muu on uhrin turhaa syyllistämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Erään huhun mukaan vartijoiden käsiin menehtynyt nainen oli kuudennella kuukaudella raskaana.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin raskaus jo näkyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ja saman lähteen mukaan hän oli kahden lapsen äiti, mutta median tuoreiden tietojen mukaan naisella ei ollut lapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Erässä viestimessä kerrotaan että menehtynyt nainen olisi ollut uskonnollisen järjestön jäsen ja olisi kenties ollut kauppakeskuksessa kertomassa uskostaan. Olisi kuulemma häirinnyt kauppakeskuksen asiakasta joka on saanut jollakin tavalla vartijat paikalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskovaisia kommunismin vastustajia” oli kuulemma ollut Brasiliassa vallankaappaustakin yrittäneidenkin joukoissa?
Ilmoita asiaton viesti
Iso kysymys on, että onko vartijoilla oikeus poistaa kauppakeskuksesta yleisistä tiloista henkilöitä vain oman mututuntumansa ja käsityskykynsä puitteissa ?
Tässähän uhri oli täysin harmiton henkilö, joka on jo vuosikymmenen ajan kulkenut julkisilla paikoilla ja kauppakeskuksissa jalkautuneena helluntaiseurakunnan aktiivisena avuntarjoajana. Tämä ei varmasti oikeuta vartijoita toimimaan henkilön poistamiseksi, vaikka yksi henkilö olikin hänestä valittanut omista tarkentamattomista syistään.
Kuopiossa ukrainalaisten mielenosoituksessa poliisi puuttui ja keskeytti mielenosoituksen vaatien tekstibanderollin poistamista erään ja vain yhden venäläisen naisen
valituksen takia ja tämän samaisen venäläisen toimiessa samalla muka tulkkina poliisin ja ukrainalaisten naisten välisesti. Poistetussa banderollissa luki ” Venäjä on terroristivaltio ”.
Älynkäyttö on aina tervetullutta ja sallittua poliisille myös vartijoillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen miettinyt itse samaa. Kirjoituksessani viittaan voimassaolevaan lainsäädäntöön joka suo aivan liian paljon harkinnanvaraa järjestyksenvalvojille ja vartijoille.
YLE:n uutisen mukaan ” Turvallisuusalan opettaja kommentoi Ison Omenan kuolintapausta: Kuvamateriaalin mukaan vartijat toimivat koulutuksen mukaisesti”
Jos tämä on turvallisuusalan virallinen mielipide niin sitten on alan koulutuksessa ja lainsäädännössä asiat pahasti pielessä.
Taustalla on tietysti se että yhteiskuntamme on ulkoistanut osan sivistysvaltioissa Poliisille kuuluvia tehtäviä yksityisille yrityksille jotka näemmä ovat ymmärtäneet joko tahallaan tai tahattomasti tehtävänsä myös väärin: Turva-alan tulisi suojella eikä vahingoittaa tai jopa tappaa kansalaisia.
Mietin myös vastuukysymyksiä: Kauppakeskus on palkannut k.o yrityksen suorittamaan järjestyksenvalvontaa. Tällöin turva-alan yritys on Kauppakeskuksen alihankkija joka tarkoittaa sitä että myös itse Kauppakeskus on ainakin osittain vastuussa tapahtuneesta.
Yleisön turvallisuuden kannalta Kauppakeskuksissa pitäisi olla nähtävillä kylttejä joissa selkeästi ilmoitettaisiin mahdolliset seuraamukset ja vastuut.
Esimerkiksi jotenkin tähän tapaan:
”Arvoisa asiakkaamme, Hengenvaara!
Tässä Kauppakeskuksessa vastuullisena järjestyksenvalvojana toimii yritys X. Mikäli asiakas joko tahallisesti tai tahtomattaan joutuu tilanteeseen jossa järjestyksenvalvojat kutsutaan paikalle on asiakkaalla mahdollisuus joutua vakavaan vaaraan josta saattaa aiheutua ruumiillisia vammoja tai pahimmassa tapauksessa jopa kuolema. Tilanteet saattavat eskaloitua hyvinkin nopeasti, esimerkiksi asiakkaan reklamoidessa ostamaansa tuotetta myyjäliikkeessä.
Suosittelemmekin asiakkaitamme käyttäytymään mahdollisimman sävyisästi ja pyrkimään olematta eri mieltä kenenkään kanssa.
Jos kaikesta huolimatta tilanne eskaloituu kiinniottotilanteeksi emme voi auttaa ja toivomme että asiakkaamme selviää mahdollisimman pienin vammoin ja säilyy hengissä.
Kauppakeskus ei vastaa alihankkijoiden työsuorituksista.
Mukavia ostoshetkiä! ”
Ilmoita asiaton viesti