Turkki käy sotaa Kurdeja vastaan, Suomen NATO-jäsenyys on vain keino vaikuttaa Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltain tukema ja kurdien johtama Syrian Democratic Forces, eli SDF on ilmoittanut kääntyvänsä Damaskoksen eli Bashar al-Assadin hallituksen puoleen mikäli Turkki toteuttaa uhkauksensa  käynnistää uusi hyökkäys Syyriaan.

Ilmoitus on ilmeisesti Yhdysvalloille suunnattu viesti jonka tarkoitus on saada Erdogan luopumaan hyökkäyssuunnitelmasta.

Erdogan on kiihtyvään tahtiin uhannut aloittaa hyökkäyksen luodakseen 30 km syvän puskurivyöhykkeen Syyrian rajojen sisäpuolelle estääkseen USA:n tukemien kurditaistelijoiden maahantunkeutumisen.

Syyrian ja Turkin rajalla käydään päivittäin tulitaisteluita ja alueita pommitetaan molemmin puolin rajaa. Vastakkain ovat siis  USA:n tukemat Syyrian kurditaistelijat ja heitä vastaan taistelevat Turkin asevoimat sekä Turkin tukemat Syyrian opposition aseistetut joukot.

Pohjois- ja Itä-Syyriaa hallitsevat kurdijohtoiset joukot ovat olleet perinteisesti huonoissa väleissä Bashar al-Assadin hallinnon kanssa mutta tähän saattaa tulla pikaisestikin muutos mikäli Turkki toteuttaa uhkauksensa. Turkin tukemat Syyrian oppositiojoukot odottavat malttamattomina Turkin hyökkäystä kaataakseen al-Assadin ja hänen hallintonsa.

Turkki on jo vuodesta 2016 lähtien käynnistänyt kolme suurta sotilasoperaatiota Syyriassa jotka on suunnattu Syyrian tärkeimpää kurdijoukkoa vastaan. Kyseessä on People’s Protection Units eli YPG ja sen jatkeena Turkissa laittomasti toimiva Kurdistan Workers Party eli PKK.

YPG joka on SDF:n selkäranka on johtanut taistelua ääri-islamilaisia militantteja vastaan. Se on myös todistetusti ja tunnustetusti USA:n tärkein liittolainen alueella.

Sodassa kaikki keinot ovat käytössä ja Turkin Erdogan käyttääkin hyväkseen Ukrainan sotaa ajaakseen omia tavoitteitaan Syyriassa ja muualla. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien vastustaminen on osa tätä sodankäyntiä eli pyrkimystä vaikuttaa Yhdysvaltoihin.

Naton Pääsihteerin Jens Stoltenbergin kädet ovat sidotut. Ainoa maa joka voi vaikuttaa asiaan on Yhdysvallat. Antaisiko USA vapaat kädet Erdoganille Syyriassa jos Erdogan hyväksyisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden? Jos näin utopistisesti kävisi niin miten muut Nato-maat suhtautuisivat asiaan?

Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys on ilmeisesti jäissä, asia ei etene millään tasolla. Ehkä tulevat vaalit Turkissa voivat avata solmua mutta yhtälailla Erdogan voi tulla valituksi uudelleen, diktattoreilla on oivat keinot järjestää vaalitulokset mieleisekseen.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu