Turkki käy sotaa Kurdeja vastaan, Suomen NATO-jäsenyys on vain keino vaikuttaa Yhdysvaltoihin
Yhdysvaltain tukema ja kurdien johtama Syrian Democratic Forces, eli SDF on ilmoittanut kääntyvänsä Damaskoksen eli Bashar al-Assadin hallituksen puoleen mikäli Turkki toteuttaa uhkauksensa käynnistää uusi hyökkäys Syyriaan.
Ilmoitus on ilmeisesti Yhdysvalloille suunnattu viesti jonka tarkoitus on saada Erdogan luopumaan hyökkäyssuunnitelmasta.
Erdogan on kiihtyvään tahtiin uhannut aloittaa hyökkäyksen luodakseen 30 km syvän puskurivyöhykkeen Syyrian rajojen sisäpuolelle estääkseen USA:n tukemien kurditaistelijoiden maahantunkeutumisen.
Syyrian ja Turkin rajalla käydään päivittäin tulitaisteluita ja alueita pommitetaan molemmin puolin rajaa. Vastakkain ovat siis USA:n tukemat Syyrian kurditaistelijat ja heitä vastaan taistelevat Turkin asevoimat sekä Turkin tukemat Syyrian opposition aseistetut joukot.
Pohjois- ja Itä-Syyriaa hallitsevat kurdijohtoiset joukot ovat olleet perinteisesti huonoissa väleissä Bashar al-Assadin hallinnon kanssa mutta tähän saattaa tulla pikaisestikin muutos mikäli Turkki toteuttaa uhkauksensa. Turkin tukemat Syyrian oppositiojoukot odottavat malttamattomina Turkin hyökkäystä kaataakseen al-Assadin ja hänen hallintonsa.
Turkki on jo vuodesta 2016 lähtien käynnistänyt kolme suurta sotilasoperaatiota Syyriassa jotka on suunnattu Syyrian tärkeimpää kurdijoukkoa vastaan. Kyseessä on People’s Protection Units eli YPG ja sen jatkeena Turkissa laittomasti toimiva Kurdistan Workers Party eli PKK.
YPG joka on SDF:n selkäranka on johtanut taistelua ääri-islamilaisia militantteja vastaan. Se on myös todistetusti ja tunnustetusti USA:n tärkein liittolainen alueella.
Sodassa kaikki keinot ovat käytössä ja Turkin Erdogan käyttääkin hyväkseen Ukrainan sotaa ajaakseen omia tavoitteitaan Syyriassa ja muualla. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien vastustaminen on osa tätä sodankäyntiä eli pyrkimystä vaikuttaa Yhdysvaltoihin.
Naton Pääsihteerin Jens Stoltenbergin kädet ovat sidotut. Ainoa maa joka voi vaikuttaa asiaan on Yhdysvallat. Antaisiko USA vapaat kädet Erdoganille Syyriassa jos Erdogan hyväksyisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden? Jos näin utopistisesti kävisi niin miten muut Nato-maat suhtautuisivat asiaan?
Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys on ilmeisesti jäissä, asia ei etene millään tasolla. Ehkä tulevat vaalit Turkissa voivat avata solmua mutta yhtälailla Erdogan voi tulla valituksi uudelleen, diktattoreilla on oivat keinot järjestää vaalitulokset mieleisekseen.
Yhdysvallat käyttöä kurdeja hallituksen vaihtamiseksi Turkissa.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.al-monitor.com/originals/2021/06/john-bolton-joins-newly-launched-turkish-democracy-project&ved=2ahUKEwjH9ZLzzaz4AhXA1zgGHflvA78QFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw0Xim5oSLnqi90mNJ7b8h1U
Vuosi sitten Turkin kaatamisessa taas uusi vaihde.
Jos John Bolton on erilaisten veijareiden kanssa ”ajamassa demokratiaa Turkkiin”. Kurdit ovat USA:n työkalu Erdoganin kaatamiseksi. Turkilla ja Erdoganilla ei ole epäselvyyksiä sen suhteen, että se potkaisee kurdikysymyksellä Syyriassa USA:ta. Se laskee, että se saa työrauhaa tämän Naton pyrkyrijoukon ansiosta.
Naton oma pesä on pahasti sekaisin. Jos USA ei muuta mitään suhteessa Turkkiin, vaan jatkaa linjallaan, niin onko se enää sellainen tekijä, että se omalla painollaan vie Suomen ja Ruotsin Natoon?
Suomen erillinen Nato tie ei välttämättä olisi ongelmaton. Kuten hyvin totesit:
”Naton Pääsihteerin Jens Stoltenbergin kädet ovat sidotut. Ainoa maa joka voi vaikuttaa asiaan on Yhdysvallat. Antaisiko USA vapaat kädet Erdoganille Syyriassa jos Erdogan hyväksyisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden?”
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin että sekä Valtioneuvoston jäsenet että Tasavallan Presidentti ovat perillä Turkin ja USA:n välisistä ristriidoista. Voisi siis olettaa että Turkin väliintulo on ollut täysin ennakoitavissa.
Lausuntojen perusteella Turkin negatiivinen kanta tuli täysin puskista. Tämä ei ole kovin uskottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustaako NATO, jos jokin NATO-maa käy toisen NATO-maan kimppuun, vai estääkö tässä NATO-sitovuus toimimasta täysin, jolloin NATO mahdollistaisi sisähyökkäykset, joita ei voi oikein tukea, puolustuksellisesti. ?
Ilmoita asiaton viesti
Oletan että USA viheltää pelin poikki jos näin olisi käymässä.
Turkin tapauksessa tilanne on ns. jakomielitautinen: USA ja Turkki ovat samassa sotilasliitossa, siis Natossa jonka jäsenet ovat sitoutuneet puolustamaan toisiaan mikäli jonkun jäsenen kimppuun hyökätään.
Samaan aikaan Turkki käy sotaa USA:n tukemia joukkoja vastaan.. ei taida päättyä hyvin tämä tarina.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin tapauksessa tilanne on ns. jakomielitautinen
Toisaalta, tämä on helposti myös, tätä arkielämäksi tuotua.
Monissa yhteyksissä, olemme ulkoistaneet joitain asioita tietyllä tapaa, ts sitoneet toimet tavalla, että erillisempää toimijuutta tiettyihin asioihin ei voi enää toteutua. Mennään ns yhdellä.
Suosikiksi noussutta mallia, kannattaa ajatella myös vaarallisena.
Puhuin tästä NATOn ongelmasta välittömästi, ja korostan jälkiviisaana, etuviisauttani, sen verran kun tyhmä olen, että luontuu, hah.
Oikeasti, tuossa on se verkottumisen ongelma. Suuruus on helposti joustamattomuutta, ts etuja haetaan joustamisvalmiuden kustannuksella.
Kyse on pitkällisyydestä, ja näitä on tosiaan tapana tavoitella myös lännessä. Sovellutuksia tällaisina, on paljon. Systeemaatikkona, vaikkakin maallikkosellaisena, olisin näissä paljon tarkempi.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmänhän Nato hyötyisi Suomen jäsenyydestä kuin Suomi. Toki Suomikin hyötyisi, ensisijaisesti ystävällismielisen naapurimaamme hyökkäyskynnyksen korotuksena. Vaan jos joudumme totemaan, että pitäkää Turkkinne, niin emme siltikään jää puille paljaille. Joulupukin luolistakin löytyy yllätyksiä tuhmille. Ulkopoliittisesti toki nolo keikka.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, Turkki on strategisesti erittäin merkittävä maa lähi-idän porttina. Jäämme odottamaan miten Suomen Nato-hakemus etenee mikäli henki vielä pihisee pitkällä juoksulla.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki kiristää Naton sisällä saadakseen lähinnä Ruotsin kurdit vankilaan Turkkiin kuolemaan.
Lammasmainen Nato on alistunut Turkin kiristyksen kohteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni Turkki yrittää kiristää USA:ta saadakseen sen tuen Kurdeille loppumaan ja sitten Turkilla olisi vapaat kädet Syyriassa. Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset tulivat Erdoganille kuin taivaan lahjana, lisää pelivälineitä kiristykseen.
Ilmoita asiaton viesti