Itseaiheutetusta sotesotkusta….

Lopulta me olemme vain pieniä tekijöitä luonnon edessä.

Johtamista 1900-luvulta vai hyppy suoraan 2030- luvulle?

Sosiaaliala jää sotesta puhuttaessa aina vääjäämättä paitsioon. Syitä tähän on monia enkä ajatellut niistä nyt kirjoittaa. Yleistää ajattelin, koska muutoin tätä systeemiä ei horjuteta.

Sosiaalipuolen ongelmia olen seurannut työskennellessäni yksityisen lastensuojelun sijaishuollon johtavassa asemassa. Se missä yksityisessä laitoksessa yksi ihminen vastasi suoraan toimitusjohtajalle, kunnallisessa samassa tilanteessa johtajia oli jo kolme.

Miten on ylipäänsä mahdollista, että yksi ihminen kykenee tekemään saman työn toisessa paikassa mihin muualla tarvitaan kolme? Helposti. Yksityisellä puolella yksi ihminen on kokonaisessa vastuussa koko työstään –  ja saa siitä myös asianmukaisen palkan. Hän ei tarvitse yläpuolelleen omaa johtavaa esihenkilöä kertomaan mitä kuuluu tehdä ja vielä tulosaluejohtajaa kertomaan yleisistä linjoista, koska nykyajan johtaja vastaa asiakokonaisuuksista.

Nyt kokoonparsituilla hyvinvointialueilla on yhdistetty tiettyjen alueiden johtajat ja tekijät, vaikka hieno, ehkä naiivi ajatus itselläkin oli, että turhat johtajat olisi karsittu. Jokaiselle entisen kunnan/kaupungin alueen johtajalle on pitänyt keksiä oma tehtävänsä, eläkevirka eikä palkkaakaan voitu ainakaan laskea. Tässä jaossa on pidetty huolta jokaisen johtohenkilön tehtävistä sekä ansiotuloista verrattain tasaisesti. Nyt rahat ei riitä tekijätasolle, ilman tekijöitä taas ei oikein ole sotea.

MTV uutiset kirjoitti samasta aiheesta mutta terveysalan puolelta 23.10.2023.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vuokralaakari-kallelta-jyrkkaa-arvostelua-julkiselle-terveydenhuollolle-suomessa-ei-ole-laakaripulaa/8803172?utm_source=native_share&utm_medium=native_share&utm_campaign=pwa_share&utm_term=production,pwa

Päädymme ”Kallen” kanssa samaan johtopäätökseen; johtajia on liikaa julkisella puolella ja heidän johtamistaitonsa – sekä -tahtonsa tulevat 1900-luvulta. Mitään ei saa muuttaa vaan kaikki on tehtävä ”kuten se on aina tehty”. Johtaminen on vanhanaikaista – ajatuksella, että työntekijää tulee valvoa eikä hän tee mitään jollei joku koko ajan ole vahtaamassa mitä hän tekee ja kertomassa mitä seuraavaksi tehdään. Lisäksi muutosten tekemiseen tarvitaan lähes koko organisaation kokoinen muutos ennen kuin pieni asia voidaan muuttaa ruohonjuuritasolla. Eikä kukaan halua muutosta – se on ehkä se ongelma. Tässä kohdin voisin lisätä pari sanaa erilaisista ihmiskäsityksistä mutta jätän sosiaalipuolen perustelun nyt pois.

Oma vahva kokemukseni on sosiaalialalta – Kallen terveysalalta. Sosiaalialalla hyvinvointialueiden perhe- ja sosiaalipalveluissa on sosiaalitoimessa toimialajohtaja – tulosaluejohtaja – palvelujohtaja – johtava sosiaalityöntekijä ja vasta tämän jälkeen tulee tekijät. Nämä kaikki johtajat kätkevät vielä alleen mm. avohuollon tiimit, sijaishuollon tiimit, palvelutarpeen tiimit sekä jälkihuollon tiimit sekä alaikäisiin että täysi-ikäisiin, joissa jokaisessa on vielä oma lähijohtaja. Siinä on johtajia – kerrassaan. Tosiaan, tämä vain perhe- ja sosiaalipalveluiden osalta 😉 näitähän on sitten vielä työikäisten palvelut, vammaispalvelut ym. Lisäksi jokaiselle johtajalle löytyy perustelut miksi juuri häntä tarvitaan organisaatiossa.

Piiri pieni pyörii – sanoisin.

Kuka uskaltaa Suomessa puhua asioista omalla nimellään?

Kalle kertoo asiat hyvin ja suoraan mutta ei omalla nimellään… koska tietää, että jäisi alalta ulkopuolelle välittömästi sikäli jos uskaltaisi kritisoida tilannetta omalla nimellään. Työt ns. loppuisivat tai keksittäisiin joku syy, miksi hän menettäisi jopa lääkärilupansa. Itselleni kävi näin mutta sosiaalipuolella. Lupaa työskennellä minulta ei viety mutta työn harjoittaminen tällä alueella tehtiin äärimmäisen vaikeaksi jollei mahdottomaksi. Niin kauan kuin samat johtohenkilöt nimeni muistavat alaisilleen mustamaalata ja blokata pois listoilta vallassa ollessaan heidän systeeminsä toimii eikä minusta ole heille uhkaa. Suomessa viranomaisia on niin vaikea saada vastuuseen tekemisistään.

Miksi luopua jostain, jota on saanut vuosikymmenet rauhassa rakentaa?

Ei tarvitse kantaa vastuuta – tapahtuu mitä tahansa. Sikäli jos joku kavaltaa kymmeniä tuhansia euroja tililtä – laitetaan joku vain pois, organisaatio tai tavat ei muutu. Sikäli jos tämä tapahtuu useammin kuin kerran – sekään ei horjuta tornia. Mikä sitten horjuttaisi? Ei varmasti mikään sillä organisaatiossa on niin paljon esimiehiä ja välijohtajia, että aina voi jonkun ”uhrata tai laittaa toisiin töihin mahdollisesti toiseen organisaatioon” niin ei näytä niin pahalta. Itse ei tarvitse kuin osata selitellä ja suoranaisesti valehdella. Olen ollut itse paikalla kun alueen tulosaluejohtaja suoranaisesti puhui muunneltua totuutta aluetta valvovalle taholle. Valvovalla taholla taas ei ollut kiinnostusta puuttua asiaan, jonka 99%:sti tiesi muunnelluksi totuudeksi. Miksi? Ei häntä kiinnosta. Hän saa palkkansa kunhan vain näyttää siltä, että puuttuu asioihin – uhraa tiettyjä tahoja, kuten organisaatiotkin.

Vaihtoehdoiksi jää?

Mikään ei auta. Virkahenkilöverkosto on toisaalta niin pieni mutta samalla laaja ja kollegoja ei boostata. Asianajajat eivät halua ajaa valtiota nurin – koska pelko on myös siellä, että hekin joutuvat ”mustalle listalle” ja menettävät työnsä. Tämä on niin pieni maa lopulta ja raha ratkaisee lopulta kaiken – ihan kaiken. Mustia listoja on – olen itse nähnyt.

Syyllinen löytyy aina

Nyt esille nousseessa asiassa käy melko varmasti niin, että seuraavaksi kielletään vuokralääkärit. Siitä syystä, että kukaan ei kiinnittäisi johtoon tai johtamiskulttuuriin huomiota. Kallen avautuminen MTV uutisille jää vain yksittäiseksi esiin tuloksi sekä nostoksi ja se kuitataan ”nimettömänä” turhaksi. Syytetään yksityisiä isoja, ulkomaille rahansa vieviä yrityksiä, jotta saadaan pieni suomalainen haluamaan sitä lähiseudun turvallista terveyskeskusta toimivaksi virkalääkärin johdolla. Oravanpyörä pyörii ja yksi ”Kalle” joko lähtee muualle töihin tai vaihtaa alaa. Perustaa oman lääkäriaseman ja hoitaa niitä jotka sinne tulevat ja itse maksavat. Tulee toimeen pienemmällä eikä pyri korjaamaan yhteiskunnan mätäpaiseita eli sitä isoa ongelmaa…

Terveysalan johtamistasot ovat moninkertaiset verrattuna sosiaalialalle. Onnea sille, joka tämän vyyhdin saa auki. Ihmetellä täytyy meitä suomalaisia kuinka me vain uskomme hyvään. Vuodesta toiseen. Maksamme verot ja valitamme mutta mitään emme tee jotta touhu muuttuisi.

Onko muutoshaluja?

Medialla on valtaa mutta onko Suomen media valmis horjuttamaan koko yhteiskuntaa? Halutaanko sitä, mihin asti rahan/hyvävelijärjestöjen lonkerot ylettyvät lopulta? Tämä valtaapitävä konklaatio nimittäin käyttää myös sitä valtaa että rahaa siihen, että todelliset uhat saadaan näyttämään ”hölmöiltä”, ”vääräuskoisilta” tai ”huonomaineisilta”. Miksi? Koska ihminen lopulta puolustaa vain itseään – ainoastaan itseään. Sikäli jos sinä olisit ollut vallassa ja saanut kaiken tämän sotesotkun aikaiseksi mitä vaihtoehtoja itselläsi olisi? Puolustaa itseäsi? Kyllä – siksi he toimivat niin. Valitettavasti.

Lopuksi

Olen ”Kallen” kanssa samaa mieltä.

Eikä Suomessa ole korruptiota, eihän?

Maarika Karjalainen
Liike Nyt Asikkala

Olen Maarika Karjalainen, 52-vuotias aikuinen nainen.
Ratkaisukeskeinen koulutuksen saaneena löydän asioista enemmän ratkaisuja ongelmien hakemisen sijasta. Koulutukseltani olen sosionomi AMK ja yrittäjänä olen ollut vuodesta 2007 alkaen.
Tee se muille minkä toivoisit itsellesi tehtävän on mottoni ja tutkin ennen kuin hutkin eli myös kirjoitukseni perustuvat joko omaan kokemukseeni tai vaihtoehtoisesti faktaan, joka yleensä näkyy tekstissä suoraan.

Sosiaalialan ammattilaisena ja lastensuojelutyön sekä koulutuspuolen erityisosaajaksi olen tehnyt töitä koko 2000-luvun. Erityisoppilaat ja heidän tukeminen kuuluvat sydämeni asioihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu