Keskustelu työttömyysturvasta junnaa paikallaan ja ikäsyrjinnästä ei puhuta

Katsoin A-talkin nauhalta. Ei olisi pitänyt. Karvat nousivat pystyyn jo kolmannen kerran saman viikon aikana. Siellä se Etlan ja oikeiston äänitorvi Aki Kangasharju oli taas syyttelemässä työttömiä piilotetuilla ”laiskuuskommenteillaan”. Se mikä eniten ihmetyttää, on YLEn toimittajien kyvyttömyys kyseenalaistaa näiden kaiken maailman elinkeinoelämän asiantuntijoiden puheita, vaikka he eivät ole kokemusasiantuntijoita, eivätkä edes näytä läheskään tietävän työttömyyden juurisyistä juurikaan mitään, tai sitten ovat tietämättömiä muista syistään.

Mutta Kangasharjuun takaisin. Silmät innostuksesta kiiluen hän on jo kolme kertaa tällä viikolla käynyt toistamassa saman teesin, ansioturvan leikkaushalunsa, suoraan Kokoomuksen puoluetoimistolta tilattuna. Kun hän on studiossa vuoron perään Petteri Orpon tai Kai Mykkäsen kanssa, kertoja toistoon tulee jo aikamoinen määrä. Miksi työttömien edustajia, esimerkiksi Työttömien keskusliiton toiminnanjohtajaa ei koskaan kutsuta yhtä aikaa studioon? Miksi työttömiä tai pitkäaikaistyöttömiä ei kutsuta kertomaan ovatko he huvikseen työttömiä vai olisiko siihen syynä esimerkiksi kohtaanto-ongelma, sairastelu, ikäsyrjintä, työnantajien vaatimusten lisääntyminen, rekrytointiongelmat yrityksissä, tiettyjen ammattialojen työpaikkojen liian pieni lukumäärä verrattuna työnhakijoiden määrään? Minulla on paljon kysymyksiä, mutta vastauksia vaille olen jäänyt jo pitkään, vaikka niitä olen kysellyt kaikkien suomalaisten työttömien puolesta.

Faktat, mistä ei puhuta: Ansiosidonnaisesta työttömyysturvan määrästä ei koskaan puhuta studiossa, vain sen leikkaamisesta, ikäänkuin se olisi joku palkkaan verrattava tulo, josta voisi ottaa tarvittaessa pois 10-15%, kun yrityksellä menee huonosti. Niin, siitäkään ei muuten puhuta, mikä olisi se porrastussumma, jolla rangaistaisiin työtöntä, kun et saa työtä tarpeeksi nopeasti. Olen kerran löytänyt prosentit Kokoomuksen sivuilta, se oli -15%, se otettaisiin joka kuukausi aivan niinkuin aktiivimalli ykkösessäkin, kun et onnistu saamaan työtä. Samalla turvastasi on jo viety 200 päivää pois. Kun olet jäänyt työttömäksi ja alat saamaan 3 kuukauden jälkeen ansioturvaa, on se -50% edeltävästä palkastasi, olet sitten asuntovelallinen tai et, on sinulla elätettäviä tai ei. Koko elämäsi menee mullin mallin, kun työ lopetetaan. Suomalainen työttömyysturva siis vain -50% edeltävästä palkasta ja siitä nämä Kangasharjut ja kumppanit vielä haluavat -15% alaspäin lisää rankaisuna siitä, ettet saa uudelleen töitä heti seuraavana päivänä potkuistasi. Oikeudenmukaistako?

Elli Aaltonen puhui studiossa lapsilisien määräaikaisesta leikkaamisesta varakkaimpien perheiden kohdalla, tulorekisteristä sen näkisi, keneltä otettaisiin. Sopii minulle, olen niitä muiden lapsilisiä maksellut veroissa muutaman vuosikymmenen, mutta nyt kun itse tarvitsen turvaa työttömyydessäni, sitä ollaankin leikkaamassa? Yhteiskunnassamme on ollut kuulema ajatus, että jokainen vuorollaan antaa ja tarvittaessa saa, eikö näin enää olekaan? Mitäpä, jos samalla Ellin ajattelumallilla myös tutkittaisiin, ketkä ovat niitä ”varakkaimpia” ansiosidonnaisen työttömyysturvan saajia ja porrastellaan ja leikataan heiltä, ei kaikilta, koska kaikilla ei ole samansuuruista ansioturvaakaan. Sieltä tulorekisteristä löytyy myös työttömyysturvan saajien tulotiedot. Elli saattaa yllättyä, kun kerron, että ansiosidonnaisella työttömyysturvalla on myös osa-aikaisesta työstä irtisanottuja, joiden turva ei juurikaan ole suurempi kuin Kelan työmarkkinatuki, josta hän ei haluaisi leikata. Ansioturva on vain 300 tai 400 päivää. Patrizio Laina puhui ajasta, mikä pitäisi olla työpaikkojen etsimiseen, on kuitenkin olemassa mm. ikäsyrjitty joukko työelämässä, jotka ovat hakeneet vuosia työtä, laittaneet satoja hakemuksia, saamatta työtä, tämä tosiasia, jota ei myönnetä. Väitetään, että pitkäaikaistyöttömien työnsaannin esteinä olisivat vain liian vähäinen kouluttamattomuus, päihteet, terveystilanne yms. seikat. On muitakin SAK:n kyselyn mukaan, mm. tämä ikäsyrjintä, työnantajien ennakkoluulot, jolle on työnhakijana suht mahdottomuus mitään tehdä. Viiskuuskymppinen ei muutu kolmekymppiseksi. Onko oikeudenmukaista leikata työttömyysturvaa henkilöiltä, joita jo ennestään syrjitään työelämässä vain iän perusteella?

Olisiko helpointa meille kaikille, että, kun mm. Kokoomus väittää, että meillä on 200 000 avointa työpaikkaa, niin järjestetään KANSALLISET TALKOOT, missä ovat mukana Kokoomus ja työnantajat yhdessä koko maan kattavasti, otetaan kerralla pois koko työttömyysturva työttömiltä ja laitetaan heidät kaikki näihin avoinna oleviin 200 000 tuhanteen työpaikkaan, eikös tämä olisi helpointa? Työmarkkinatorilta löytyvät kaikki työttömyysturvaa saavat, sinne pääsevät työnantajat valitsemaan mieleisensä työttömät, muistakaa, että nopeat syövät hitaat. Näin saamme työllisyyden uuteen huimaan nousuun ja työllisyysasteen, josta voimme kehuskella jopa ruotsalaisille. Lähdettekö yritykset, työnantajat mukaan talkoisiin? Me työttömät olemme valmiina. Minulla ei toki ole kaikkien alojen osaamista, mutta hällä väliä, jos annatte perehdytykseen muutaman kuukauden aikaa, eiköhän me homma saada toimimaan. Unohdetaan tässä yhteydessä ne kohtuuttomat vaatimukset kielitaitovaatimuksineen, vuorovaikutusvaatimuksineen, it-osaamisineen, oliko se ainakin täydellinen excelin, powerpointin ja wordin hallinta, muutama kuntapuolen oman järjestelmän hallinta, Apotin hallinta jne. Tai, jos sattuu niin, että joku haluaisikin kokeilla vaikka maisterityötöntä bussikuskina, sinne sitten vain lähdetään ajelemaan, koska kaikille on töitä. Minä voisin kokeilla ja haluta toimitusjohtajaksi, koska eläkekertymää on jäänyt saamatta pitkäaikaistyöttömänä ja ikäsyrjittynä, siksi mieluummin hyväpalkkainen työ tällä kertaa.

Anteeksi, jos ihmettelen, miten meistä lähes sadastatuhannesta yli viiskymppisestä on pitkän työuran jälkeenkin tullut yhtäkkiä laiskoja haluamaan enää kartuttaa eläkettämme, sillä me ymmärrämme, kuinka tärkeää se on tulevaisuudessa. Josko joku kertoisi, milloin meistä kasvoi laiskoja, minustakin, joka olen koko elämäni tehnyt paljon pitkää työpäivää tunteja katsomatta?
Työuran päätös näyttääkin olevan katkeraan loppuun päätyvä eläkeläisköyhyys ja ansioturvan leikkaus, minunko hyvinvointi-Suomeni? Ei. Tällaista sen ei pitänyt olla. Työttömällä ei ole näemmä minkäänlaista oikeusturvaa tässä maassa. Meitä saa rauhassa kepittää, ja vain sen vuoksi, etteivät kaikki tule palkatuiksi. Työnantajille ei tule sanktioita, vain työnhakijoille, on tämä perin kummallinen maa, tämä rakas Suomeni.

MaaritKorhonen
Sitoutumaton Hyvinkää

Rakastan kirjoittamista ja erilaisien asioiden pohtimista.
En pidä epäoikeudenmukaisuudesta. Työtä senioreille!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu