Kokoomuksen työllisyyspolitiikan vinksahtaneisuudet

Minulla ei ole palstatilaa iltapäivälehdissä, mutta onneksi työttömälläkin on näitä mahdollisuuksia sananvapauteen ja puolustautumiseen epäoikeudenmukaista politiikkaa vastaan.
Siitä on myös kerrottava. Seuraavat eduskuntavaalit lähestyvät ja media julistaa vuoroin Kokoomuksen, vuoroin Perussuomalaisten voittoa. Se vain, että kukaan ei ole vielä äänestänyt.
Gallupeissa kysellään mielipidettä 1000-2000 suomalaiselta ja sitten julistetaan, että se on koko kansan näkemys, mutta kun ei ole. Äänestysaktiivisuutemme on ollut surkea jo pitkään, siksi kansalaiselle heikentävää politiikkaa ajavat pääsevät liian paljon valtamedioissa esille. Työttömänkin ääni peittyy piipitykseen somessa, ne, jotka jaksavat vielä olla huolissaan tulevaisuudestaan, kuten minä. Meillä ei ole omaa valtuutettua, ei asiamiestä eikä -naista. Lapsilla on, vanhuksilla on. Meitä murjotaan ja syyllistetään käytöksestämme lähes taukoamatta
mediassa. Sossu-Tatuja kaivellaan varoittaviksi esimerkeiksi, miten työttömät toimivat, tai niinkuin esim. Kokoomus haluaa esittää meidän toimivan.

Korjataanpa pari asiaa.

Kun Petteri Orpo(kok.) kertoo mm. tämän päivän Iltasanomissa huolestaan kannustavuudesta ja perustelee työttömyysturvan heikennyksiä kannustavuuden puutteella, hän jättää kertomatta äänestäjilleen, että 1.5.2022 työttömille astui voimaan ns. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli, joka velvoittaa jokaisen työkuntoisen hakemaan kokoaikaista työtä 4 työpaikkaa/kk. Niistä raportoidaan joka kuukausi te-toimiston järjestelmään. Jos hakuja ei ole esittää, tulee huomautus ensimmäisellä kerralla ja sitten alkaa rangaistava karenssi paukkumaan. Tätä velvoittavuutta ja taustaa vasten on suorastaan järkyttävää, että ko. puolue hakee kovia heikennyksiä edelleen työttömyysturvaan, vaikka nykyinen hallitus on jo rangaistukset määritellyt, turvan taso laskee, jos et työtä hyväksytysti hae, siihen ei nyt tarvita enää Kokoomuksen ansioturvan eikä sosiaaliturvan heikennyksiä. Työtä ei taikaseinästä tule monillekaan, vaikka nälkään näännytettäisiin. Meillä on kohtaanto-ongelma, ikäsyrjintä ja liikaa paikkoja, joilla kansalainen ei enää elä. Myös työnantajien vaatimukset ovat koventuneet järkyttävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Niihin työpaikkoihin, joihin vielä 10 vuotta sitten pääsi keskiasteen tutkinnoilla ja hyvällä kokemuksella, ei ole enää asiaa, pitäisi olla korkeakoulutus. Ja sen opiskeleminen on aivan turhaa varttuneelle työttömälle, jolla taidot jo ovat.

Duunaria ja työtöntä duunaria myös yritetään höynäyttää Kokoomuksen taholta aivan oudolla tavalla. Jopa alemman koulutuksen omaava huomaa ristiriidan politiikan päämäärissä.
Kokoomus ”anteliaasti” kertoo, että haluavat kaikille ansioturvan, mutta samaan aikaan toitottavat, että haluavat laskea turvan tasoa VAIN 200 päivään! Tehdään siis kaikille ansioturva ja lasketaan sen tasoa vain yhdeksään kuukauteen ja sen jälkeen tiputetaan työtön duunari tai korkeakoulutettu Kelan työmarkkinatuelle, joka tällä hetkellä on 744,20/kk, josta maksetaan vielä veroja riippuen henk.koht. vähennyksistä 17-20%. Nettotuloksi siis jää 595,36-617,70 eur/kk. No, kaikkihan ymmärtävät, ettei tällä makseta asuntolainoja, ei oikein nykyisiä vuokriakaan, saati, että elämiseen, ruokaan, lämpöön jäisi mitään.

Esimerkki ansioturvalla olevasta osa-aikaisen työn perusteella maksettavasta päivärahasta sillä liiton/työttömyyskassan hulppealla tuella:
Brutto n. 860,-/kk – 17% vero, jää 713,80, jäsenmaksu n. 13 eur, jää jopa 700,-/kk, tämän eteen siis haetaan jo 4 työpaikkaa/kk. Petteri Orpo ei ole vastannut paljonko tästä tiputtaisi näennäisen 3 kuukauden porrastuksen jälkeen, eli ko. esimerkissä hlö saisi työttömyyden alussa 3 kk tukea 903 eur/kk, sen jälkeen se tippuisi, jollei työtön olisi työtä saanut, ja yhdeksän kuukauden jälkeen työtön olisi työmarkkinatuella, se 744,20 brutto. Tämä esimerkki siis monen kohtalo, jotka osa-aikatyötä tekevät jäädessään työttömäksi.

Ansiosidonnaisen heikennystavoitteillaan Kokoomus ehkä ”säästäisi” taas kansalaisiaan huonompikuntoisiksi työnhakijoiksi, saadakseen näytettyä, että valtion velkaa on lyhennetty, mutta millä kustannuksella, inhimillisellä kärsimyksellä, vain sen vuoksi, etteivät kaikki saa työtä. Meillä on 83 000 pitkäaikaistyötöntä, jotka eivät huvin vuoksi niitä työpaikkoja hae joka kuukausi. Jokainen kansalainen on oikeutettu turvaan, joista monet meistä olemme maksaneet vuosikymmeniä, niin työttömyysvakuutusmaksuina, kuin jäsenmaksuina liitoillemme. Olemme osallistuneet aikoinamme ennen työttömyyttä muiden tukien maksuihin, myös niihin lapsilisiin. Jotain järkeä pitäisi olla, kenet syyllistetään sohvan pohjalla lojuvaksi Sossu-Tatuksi tai Sossu- Kaijaksi, ilman mitään perusteluita. Me työttömät emme suostu yksipuoliseen syyllistämiseen ja turvamme heikentämiseen, meillä on osoittaa työpaikkahaut konkreettisesti, emme ole rikollisia, jotka pitää tuomita pieneen selliin hakemaan työpaikkoja, varsinkin, kun se monen kohdalla on turhaa. On aika suunnata katseet myös rekryäviin tahoihin ja kysyä, miksi työtön ei kelpaa?

Sinä korkeakoulutettu ja muutenkin varakkaampaan kansanryhmään vielä itsesi kokeva äänestäjä, mieti, mikä olisi naapurisi, ystäväsi, työkaverisi kohtalo, jos ansioturvamme viedään onnettomalle tasolle, ilman kunnon perusteita? Millä maksat asuntolainasi työttömyyden kohdattua? Pankki ai kauaa katsele, kun asunto menee myyntiin, jos et muutamassa kuukaudessa työtä onnistu saamaan. Millä elätät perheesi? Siksi me maksamme mm. työttömyysvakuutusmaksuja, että meillä on turva, jota muuten heikennettiin jo sata päivää edellisen hallituksen toimesta. En näe, että Kokoomus tai ne muutkaan puolueet ovat duunarin asialla, jotka ansioturvaa haluavat leikata, säästökohteita löytyy kyllä muualtakin, kuin aina työttömän kukkarolla käymällä.

Ja tässä yhteydessä en viitsi edes kirjoittaa Kokoomuksen haaveista heikentää asumistukia ja viimesijaista toimeentulotukea. Kun sydän on jäässä, se näemmä on jäässä.
Tämä puolue kyllä vie meidät työttömät ja pienituloisimmat sinne jäävuoreen Titanicin törmäyksessä, mutta he eivät tule pelastamaan.

MaaritKorhonen
Sitoutumaton Hyvinkää

Rakastan kirjoittamista ja erilaisien asioiden pohtimista.
En pidä epäoikeudenmukaisuudesta. Työtä senioreille!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu