Kokoomuksen työllisyyspolitiikan vinksahtaneisuudet
Minulla ei ole palstatilaa iltapäivälehdissä, mutta onneksi työttömälläkin on näitä mahdollisuuksia sananvapauteen ja puolustautumiseen epäoikeudenmukaista politiikkaa vastaan.
Siitä on myös kerrottava. Seuraavat eduskuntavaalit lähestyvät ja media julistaa vuoroin Kokoomuksen, vuoroin Perussuomalaisten voittoa. Se vain, että kukaan ei ole vielä äänestänyt.
Gallupeissa kysellään mielipidettä 1000-2000 suomalaiselta ja sitten julistetaan, että se on koko kansan näkemys, mutta kun ei ole. Äänestysaktiivisuutemme on ollut surkea jo pitkään, siksi kansalaiselle heikentävää politiikkaa ajavat pääsevät liian paljon valtamedioissa esille. Työttömänkin ääni peittyy piipitykseen somessa, ne, jotka jaksavat vielä olla huolissaan tulevaisuudestaan, kuten minä. Meillä ei ole omaa valtuutettua, ei asiamiestä eikä -naista. Lapsilla on, vanhuksilla on. Meitä murjotaan ja syyllistetään käytöksestämme lähes taukoamatta
mediassa. Sossu-Tatuja kaivellaan varoittaviksi esimerkeiksi, miten työttömät toimivat, tai niinkuin esim. Kokoomus haluaa esittää meidän toimivan.
Korjataanpa pari asiaa.
Kun Petteri Orpo(kok.) kertoo mm. tämän päivän Iltasanomissa huolestaan kannustavuudesta ja perustelee työttömyysturvan heikennyksiä kannustavuuden puutteella, hän jättää kertomatta äänestäjilleen, että 1.5.2022 työttömille astui voimaan ns. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli, joka velvoittaa jokaisen työkuntoisen hakemaan kokoaikaista työtä 4 työpaikkaa/kk. Niistä raportoidaan joka kuukausi te-toimiston järjestelmään. Jos hakuja ei ole esittää, tulee huomautus ensimmäisellä kerralla ja sitten alkaa rangaistava karenssi paukkumaan. Tätä velvoittavuutta ja taustaa vasten on suorastaan järkyttävää, että ko. puolue hakee kovia heikennyksiä edelleen työttömyysturvaan, vaikka nykyinen hallitus on jo rangaistukset määritellyt, turvan taso laskee, jos et työtä hyväksytysti hae, siihen ei nyt tarvita enää Kokoomuksen ansioturvan eikä sosiaaliturvan heikennyksiä. Työtä ei taikaseinästä tule monillekaan, vaikka nälkään näännytettäisiin. Meillä on kohtaanto-ongelma, ikäsyrjintä ja liikaa paikkoja, joilla kansalainen ei enää elä. Myös työnantajien vaatimukset ovat koventuneet järkyttävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Niihin työpaikkoihin, joihin vielä 10 vuotta sitten pääsi keskiasteen tutkinnoilla ja hyvällä kokemuksella, ei ole enää asiaa, pitäisi olla korkeakoulutus. Ja sen opiskeleminen on aivan turhaa varttuneelle työttömälle, jolla taidot jo ovat.
Duunaria ja työtöntä duunaria myös yritetään höynäyttää Kokoomuksen taholta aivan oudolla tavalla. Jopa alemman koulutuksen omaava huomaa ristiriidan politiikan päämäärissä.
Kokoomus ”anteliaasti” kertoo, että haluavat kaikille ansioturvan, mutta samaan aikaan toitottavat, että haluavat laskea turvan tasoa VAIN 200 päivään! Tehdään siis kaikille ansioturva ja lasketaan sen tasoa vain yhdeksään kuukauteen ja sen jälkeen tiputetaan työtön duunari tai korkeakoulutettu Kelan työmarkkinatuelle, joka tällä hetkellä on 744,20/kk, josta maksetaan vielä veroja riippuen henk.koht. vähennyksistä 17-20%. Nettotuloksi siis jää 595,36-617,70 eur/kk. No, kaikkihan ymmärtävät, ettei tällä makseta asuntolainoja, ei oikein nykyisiä vuokriakaan, saati, että elämiseen, ruokaan, lämpöön jäisi mitään.
Esimerkki ansioturvalla olevasta osa-aikaisen työn perusteella maksettavasta päivärahasta sillä liiton/työttömyyskassan hulppealla tuella:
Brutto n. 860,-/kk – 17% vero, jää 713,80, jäsenmaksu n. 13 eur, jää jopa 700,-/kk, tämän eteen siis haetaan jo 4 työpaikkaa/kk. Petteri Orpo ei ole vastannut paljonko tästä tiputtaisi näennäisen 3 kuukauden porrastuksen jälkeen, eli ko. esimerkissä hlö saisi työttömyyden alussa 3 kk tukea 903 eur/kk, sen jälkeen se tippuisi, jollei työtön olisi työtä saanut, ja yhdeksän kuukauden jälkeen työtön olisi työmarkkinatuella, se 744,20 brutto. Tämä esimerkki siis monen kohtalo, jotka osa-aikatyötä tekevät jäädessään työttömäksi.
Ansiosidonnaisen heikennystavoitteillaan Kokoomus ehkä ”säästäisi” taas kansalaisiaan huonompikuntoisiksi työnhakijoiksi, saadakseen näytettyä, että valtion velkaa on lyhennetty, mutta millä kustannuksella, inhimillisellä kärsimyksellä, vain sen vuoksi, etteivät kaikki saa työtä. Meillä on 83 000 pitkäaikaistyötöntä, jotka eivät huvin vuoksi niitä työpaikkoja hae joka kuukausi. Jokainen kansalainen on oikeutettu turvaan, joista monet meistä olemme maksaneet vuosikymmeniä, niin työttömyysvakuutusmaksuina, kuin jäsenmaksuina liitoillemme. Olemme osallistuneet aikoinamme ennen työttömyyttä muiden tukien maksuihin, myös niihin lapsilisiin. Jotain järkeä pitäisi olla, kenet syyllistetään sohvan pohjalla lojuvaksi Sossu-Tatuksi tai Sossu- Kaijaksi, ilman mitään perusteluita. Me työttömät emme suostu yksipuoliseen syyllistämiseen ja turvamme heikentämiseen, meillä on osoittaa työpaikkahaut konkreettisesti, emme ole rikollisia, jotka pitää tuomita pieneen selliin hakemaan työpaikkoja, varsinkin, kun se monen kohdalla on turhaa. On aika suunnata katseet myös rekryäviin tahoihin ja kysyä, miksi työtön ei kelpaa?
Sinä korkeakoulutettu ja muutenkin varakkaampaan kansanryhmään vielä itsesi kokeva äänestäjä, mieti, mikä olisi naapurisi, ystäväsi, työkaverisi kohtalo, jos ansioturvamme viedään onnettomalle tasolle, ilman kunnon perusteita? Millä maksat asuntolainasi työttömyyden kohdattua? Pankki ai kauaa katsele, kun asunto menee myyntiin, jos et muutamassa kuukaudessa työtä onnistu saamaan. Millä elätät perheesi? Siksi me maksamme mm. työttömyysvakuutusmaksuja, että meillä on turva, jota muuten heikennettiin jo sata päivää edellisen hallituksen toimesta. En näe, että Kokoomus tai ne muutkaan puolueet ovat duunarin asialla, jotka ansioturvaa haluavat leikata, säästökohteita löytyy kyllä muualtakin, kuin aina työttömän kukkarolla käymällä.
Ja tässä yhteydessä en viitsi edes kirjoittaa Kokoomuksen haaveista heikentää asumistukia ja viimesijaista toimeentulotukea. Kun sydän on jäässä, se näemmä on jäässä.
Tämä puolue kyllä vie meidät työttömät ja pienituloisimmat sinne jäävuoreen Titanicin törmäyksessä, mutta he eivät tule pelastamaan.
Minne Orpo hukkasi n.30000 tuhatta työntejää jotka tuli rajan yli
Ruotsin puolelta hänen sisäministerikaudella?.-
Pitääkö unohtaa? .
Vaimo sai töitä ect…..
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syy miksi työnantajat ja työnhakijat eivät kohtaa, on siinä, että työnantajilla vaatimustaso on noussut, aivan kuten kirjoittaja kirjoituksessaan toteaa.
Ihanteellinen työntekijä olisi heidän mielestään 20 vuotias, jolla 30 vuoden työkokemus, näin karrikoiden.
Eikö siis olisi syytä myös patistella työnantajia, eikä ainoastaan työnhakijoita….
Ilmoita asiaton viesti
Koko suuri keskustelu yhteiskunnassa pyöriikin vain työttömien patistelussa, vähemmälle keskustelulle on jäänyt, miksi työnhakija ei kelpaa rekryäjälle, sitä kun ei yleensä millään tavalla selitellä, tulee vain se korni ”valitettavasti valintamme ei osunut tällä kertaa sinuun” viesti sähköpostiin. Enää et edes pääse henkilökohtaiseen haastatteluun, vaan se tehdään etänä jossain teamsissä, edellyttää toki, että työnhakijalla on edes tietokone, kaikilla ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tämä työttömyysturvan taso sinällään ei ole edes se suurin ongelma, vaan kun näillä ”Petteri Orpoilla” ei ole hajukaan työttömyyden koko kuvasta, eikä siitä miten moninaisia tilanteita ja ongelmia se kätkee sisälleen. Se kirjo on yhtä laaja kuin koko työttömien määrä.
Yhdellä ovat perusasiat kunnossa – on koti alla, on perhe, taloudessa on kaikki tarvittava ja usein näillä ihmisillä on myös lähtökohtaiseti vähintään koulutus tai työssä hankittu pätevyys, jolloin heidän on helppo ajatella pätjäävän suhteellisen hyvin ja uudelleen työllisyminenkin on heille helpompaa.
Toinen ääripää ovat ne, joilla ei alun alkaenkaan ole ollut työpaikkaa, vaan he roikkuvat kortistossa (käytän näitä vanhoja termejä, koska ne luontuvat suuhuni paremmin) vuosi toisensa jälkeen ja heidän työllistymisensä vaatisi suoranaisen ihmeen. Heillä ei usein ole ”omasta takaa” mitään, ei aina edes kotia, ei perhettä, koulutuksesta puhumattakaan. Jotkut heistä ovat perineet tavan elää niin ja toiset elämä on ajanut siihen kurimukseen.
Mutta, vaikka näitä ”ammattityöttömiä” ei otettaisikaan lukuun, jää siltiki iso, ammottava aukko erilaisia variaatioita näiden ääripäiden välille ja silti nämä koetaan TE-toimistossa yhtenäisenä massana ja heitä pyöritetään samassa laarissa, ihan kuin he näyttäytyisivät yksissä tuumin yhteikunnan vihollisia numero yksi, vaikka pääosin he ovat yhteikunnallisen kehityksen uhreja.
Sitten on toinen ongelma, mikä myös ylläpitää tätä ns. ”vastoin tahtoaan työttömänä olevien” suurta joukkoa ja se on erilaisten, työttömyyteen usein saumattomasti liittyvien yht. kunnan järjestelmien sovittaminen työttömyyden dilemmaan. Pahin näistä on ulosottovelkaisten kohtelu. Jos työtön on joutunut ulosottomiehen kynsiin, ei hänellä (vieläkään) ole mahdollisuutta välttämättä ottaa vastaan työtä, vaikka hänelle tarjottaisi sopivaakin työtä, sillä ilman tukiverkostoa hän ei pärjää ulosottovelkojen kanssa. On vaan pakko ketkutella, vaikka ottaa mieten päähän.
Entäpä on tämä koulutusjärjestelmä. Yhteiskunta järjestää suurella rahalla aivan milipuolisia koulutuksia, joissa työttömät pakotetaan istumaan ja tuhlamaan aikaansa, vaikka monet heistä olisivat päteviä opettamaan nillä ”kursseilla”, tai muussa tapauksessa kilahtaa karenssi päälle.
Miksi oikeita koulutusmahdollisuuksia ei tueta ja ennen kaikkea täydennyskoulutuksia, sillä kehitys monella alalla on niin nopeaa, että vain muutaman vuoden, jopa muutaman kuukauden aikana joku ala saattaa kehitttyä, niin paljon, että olet auttamatta jäänyt jälkeen osaamisessa ja siksi ulkona näiden nuorten nälkäisten osaajien jaloissa.
Nykyään työn luonne on muuttunut myös paljon hektisemmäksi ja monet voisivat ja haluaisivat tehdä osa-aikatyötä (mikä sivumennen sanoen avaisi myös muille samankaltaisia mahdollisuuksia ja vähentäisi työttömien määrää, sekä pitäsi ihmiset vireänä), mutta sille ei ole suotu kunnon mahdollisuutta, vaan sen taloudellinen hyöty on minimoitu, enkä näe ollenkaan järkeväksi käydä antamassa työpanostaan melkein vaan päivärahan suuruisen korvauksen takia, kun siihen yleensä aina on laskettava lisäksi matkakulut ja ulkona ruokailu, sekä vaatetus ym. ym. kuluja. Kohtuullinen lisäkorvaus ja monet voisivat tuntea itsensä taas arvostetuksi osaksi yhteikuntaa, eikä se loppujen lopuksi maksaisi mitään, sillä eikö olisi edullisempaa maksaa vähän palkan lisää, kuin maksaa koko palkka. Näin minä sen ynnään.
Mutta, onko näiden asioiden eteen tehty mitään kunnollista, minimaalisia viilauksia lukuunottamatta?
Näistä erityisryhmistä nostan vielä esiin osa-aikaisesti työkykyiset ja osaiaka-eläkkeellä olevat tai invalidisoituneet ihmiset, joille pitäisi olla ihan oma luukkunsa ja opastettu työn järjestely.
Orpon, tai kenenkään on turha elvistellä suunnitelmillaan, jos ei koko työttömyyspolitiikkaa oteta kokonaa pöydälle ja tarkastella sitä yhtenä kokonaisuutena ja tehdä kerralla radikaaleja muutoksia.
Tässä olisi soten kaltainen uudistus paikallaan, mutta siinä pitäisi olla mukana ihmisiä, joilla on tietoa ja kokemusta ruohonjuuritason/käytännön/kenttätason toiminnasta, eikä vaan perstuntuma, jolla voi saada muutaman äänen suraavissa vaaleissa.
Tätä voisi jatkaa hamaan horisonttiin asti, mutta tämä vain ihan pienenä herätyksenä, niin Orpolle kuin muillekin koijareille tuolla Arkadianmäellä.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeitä asioita nostit esille, emme todellakaan ole mikään harmaa samankaltainen ryhmä työttömiä, vaan jokaisella on oma tarinansa ja historiansa. Se vain, että osa-aikatyöstä ei kerry kovinkaan eläkettä, ja se kostautuu sitten joskus eläkeläisköyhyytenä. Suurin osa viimeaikojen vapaista työpaikoista onkin osa-aikaisia, kun niitä päivittäin selailee. Kokoaikatyö on vähenemässä, eikä yhteiskunta ajattele, mitä se tekee eläkekertymissä.
Ilmoita asiaton viesti
Osa-aikatyö ei tietenkään kerrytä eläkettä kokopäivätyön tavoin, mutta kuitenkin enemmän kuin ei mitään ja, vaikka en sitä tullut tuolla aiemmin nostaneeksikaan esiin, niin sehän on ilmiselvästi yksi nisitä asiosita, joita pitäisi tässä kokonaisvaltaisessa remontissa nostaa esiin.
Sanonata ”sehän on vain järjestelykysymys”, pätee myös tähän.
Kaikkea ei pidä torpata vain sen vuoksi, että siitä ei ole juuri nyt näkyvää hyötyä, sillä niin mielenterveyden, kuin mahdollisten tulevien työpaikkojenkin suhteen edes jonkinlainen työstä kiinni pitäminen on aina tärkeää, sillä se tuleva työnantaja panee varmasti painoarvoa sille, että ihminen edes yrittää. Mutta edelleen korostan sitä, että siitä pitää olla myös jotain konkreettista hyötyä, jotain, mitä jää viivan alle eikä työtä pidä tehdä vain tekemisen ilosta.
Nyt en ole niin ajan hermolla, että vieläkö voi tehdä niitä niin sanottuja työllistämistöitä, jossa firmoille maksetaan siitä, että ne pakkaavat työttömän työntekijän ja tämä saa vain päivärahan suuruisen korvauksen ja matkakulut (jos hyvin käy). Minä tein aikoinaa vuoden sillä tavalla töitä ja perustin yhteen asunnonvälitysfirmaan sen koko toimisto ja ATK-järjestelmän ja kun sain sen tehtyä, oli ”Manu tehnyt tehtävänsä ja Manu sai lähteä”, kun toisen omistajan vaimo tuli valmiiseen pöytään jatkamaan siitä, mihin minä olin jäänyt.
Nämä tällaiset työtöntä nöyryyttävät riistot pitäisi myös kyetä karsimaan kokonaan pois, sillä ne eivät ole ihmisoikeuksien kannalta enää kurantteja.
No, en jatka enempää sillä kohta tästä tulee romaani, enkä ole vielä edes puuttuut mamujen ongelmiin ollenkaan, mutta paljon pitäisi muuttua, että tämä homma hoituisi järjellisellä tavalla.
Ilmoita asiaton viesti