Katsomusaineet voisi myös hajauttaa
Hyvää sunnuntaita, muinaista babylonialaisen kuukalenterin mukaista lepopäivää ja sittemmin Auringolle omistettua päivää.
Li Andersson ehdotti MTV:n haastattelussa luopumista nykyisenlaisesta uskonnonopetuksesta (MTV 13.1.2023). Tilalle hän kaavaili uutta yhteistä katsomusaihetta, johon yhdistettäisiin piirteitä sekä elämänkatsomustiedosta että uskonnonopetuksesta.
Olen samaa mieltä uudistuksen tarpeesta. Erityisesti uskonnonopetuksessa on paljon sellaista uskonnonharjoituksen ja seurakuntaelämän sisältöä, mikä selvästikään ei ole kouluun vaan seurakuntien toimintaan kuuluvaa, sikäli jos lapset käytännössä toimintaan osallistuvat. Koulussa ei opeteta muutakaan vastaavaa harjoitusta tai sisältöä, varsinkaan ensimmäiseltä luokalta lähtien. Puolueiden nuorisotoimintakin kuuluu pääsääntöisesti puolueiden sisäiseen koulutukseen. Nykyään uskontoa ja ET:tä opetetaan usein myös rinnakkain samalla oppitunnilla, missä opetuksen kohdistaminen kullekin oppilasryhmälle tasapuolisesti mutta erikseen jää hämäräksi.
”Oman uskonnon” opetus turhaan korostaa eri katsomusryhmien identiteettieroja ja luo tarpeettomia kuiluja luokan oppilaiden välille. Sellainen ei kuulu koulun tehtäviin yhtään sen enempää kuin oppilaiden poliittistenkaan identiteettierojen korostaminen. Meillä ei ole ”oman puolueen” opetustakaan. Vähemmistöryhmien oppilaat kokevat myös jäävänsä ryhmästä ulos ja kavereistaan erilleen. Sikäli rikkominen eri ryhmiin ei edesauta koulun tavoitteita oppilaiden tasavertaisuudesta. Joidenkin uskontokuntien (tai uskonnottomien) oppilaille ei järjestetä lainkaan oman uskonnon (tai ET:n) opetusta, jolloin jäävät pois paitsi luokkaryhmästä, myös opetuskontaktista siksi ajaksi. Tällä voi olla vaikutusta esimerkiksi suomen kielen heikompaan oppimiseen.
Olen kuitenkin huolissani siitä, että jos uuteen katsomusaineeseen yhdistetään uskonnonopetuksesta uskonnollisia oppeja, seurakuntaelämää ja harjoitusta, kristinusko helposti korostuisi merkittävästi. Evankelisluterilaisen kirkon historiallinen ja yhteiskunnallinen merkitys ja jäsenmäärä helposti antavat perusteen korostaa sitä, eikä sille ole selkeää ylärajaa. Kun rajaa ei voi vetää selkeästi, se voisi siirtyä aika äärimmilleen. Ruotsissahan siirryttiin kristinuskon opetuksesta vuonna 1969 kaikille yhteiseen uskontotietoon, mutta kävikin niin, että sen sisällöstä tehtiin käytännössä täysin vastaavaa kuin alkuperäisessä kristillisessä uskonnonopetuksessa. (Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelija 6/2002). Niinpä valtionkirkkoon kuulumattomille myönnettiin vapautus uskontotiedon opetuksesta eli palattiin lähtöpisteeseen. Oikeus vapautukseen kuitenkin peruttiin vuonna 1997, kun uskontotiedon perusteltiin olevan riittävän neutraalia – todellisesti tai ei. En tiedä onko kehitys nykypäivään ollut merkittävä Hartikaisen vielä siis vuonna 2002 kuvaamasta.
Tieto uskonnoista on tietenkin keskeisen tärkeää erityisesti historian, mutta vielä nykymaailmankin ymmärtämisessä. Historiaa ja yhteiskuntaoppia ei oikeastaan voi opettaa alkua pidemmälle mainitsematta tai selittämättä uskontoja mitenkään. Niitä kuitenkin opetetaan nykyisin erillisinä oppiaineina vasta 4.-5. luokalta lähtien, mutta uskontoa siis 1. luokalta. Historian kohdalla tämä myöhäisempi aloitus on ehkä perusteltua sen kannalta, miten lapsi kykenee hahmottamaan ajanlaskua ja historiallista aikaskaalaa.
Kun tehdään tällaista uudistusta, on ratkaisuja hyvä pohtia monelta kannalta jopa aika puhtaalta pöydältä.
Itse ehdottaisin lähtökohdaksi mallia, jossa katsomusaineiden kouluopetukseen soveltuva oleellisin sisältö hajautettaisiin muihin oppiaineisiin. Sinällään tärkeä uskonnonhistoria vietäisiin nykyistä keskeisemmin historian opetukseen ja nykyuskonnot yhteiskuntaopin. Historiassa käsitellään nytkin kristinuskon vaikutuksen ohella joitain muinaisuskontoja, kuten roomalaisia, kreikkalaisia ja suomalaista, jolloin näiden yhteistä historiakaarta olisi helpompi kuvata yhtenäisemmin. Maailman ja elämän synty ja kehitys käsitellään nyt maantieteessä ja biologiassa, muu kuuluu sinne uskonnonhistoriaan. Suomalaista kansantarustoa käsitellään keskeisesti äidinkielen opetuksessa ja joidenkin kansojen keskuudessa harjoitettuja uskontoja mainitaan maantieteessä, joka tosin alkaa vasta yläasteelta.
Tällöin jätettäisiin pois suurin osa uskonnonharjoitukseen ja seurakuntaelämään liittyvästä opetuksesta, joka ei ole vaikkapa historian tai yhteiskuntaopin kannalta juurikaan oleellisempaa kuin puoluejärjestöjen jäsentoiminta. Vuoden aikana vietettävistä juhlista voidaan hyvin kertoa siinä missä vappumarsseistakin. Pitäisi kuitenkin huomioida esimerkiksi joulun suhteen se kokonaiskuva, miten se on nykyään etupäässä maallinen perhejuhla ja alkujaankin yhdistelmä erilaisten keskitalven juhlien perinteitä, joista kristillinen syntymäjuhla on muodostunut ja painottunut jossain vaiheessa historiaa.
Kristinuskon sisältö ja historia epäilemättä painottuvat väistämättä paljon siinä, miten ne ovat vaikuttaneet Euroopan ja Suomen historiassa. Pitäisi kuitenkin varoa, etteivät ne ylipainottuisi historian ja yhteiskuntaopin opetuksessa samalla lailla kuin Ruotsin uskontotietoon siirtymisessä. Edelleen olisi ongelmana, että kun rajanveto on vaikeaa, uskonnolliset näkökulmat voisivat saada ylikorostuneen painon. Toisaalta rajanveto on aiemminkin kyetty tekemään melko hyvin.
Pääsääntöisesti tulisikin tukeutua siihen, miten uskontoja koskevaa opetussisältöä on oppiaineissa jo nyt, aiheenmukaisessa historiallisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa. Sinällään jo nykyisissä opetussisällöissä on pitänyt huomioida se, ettei kaikilla oppilailla ole samoja perustietoja kristinuskon keskeisimmistä piirteistä.
Filosofian oppiainetta tai sen sisältöä voisi aikaistaa huomattavastikin. Nykyäänhän sitä voi opiskella vasta lukiossa. Toki myös yhteinen katsomusaine voisi lähteä keskeisesti filosofian opetuksesta. Onhan esimerkiksi tapakasvatus ja etiikka nykyäänkin uskonnon ja ET:n opetuksessa keskeistä. Filosofiaa käsitellään kuitenkin myös historiassa, jossa sen osuutta voisi laajentaa.
Voisi ajatella, että hajauttamisesta jäisi jäljelle jotain, mille ei ole luontevaa paikkaa muissa oppiaineissa, mutta olisi olennaista käsitellä. Jäljelle voisi jäädä suppea katsomusaine. Olisiko sen paikka sitten jo ensimmäiseltä luokalta lähtien, jos monia muita syvällisiä aiheita opetetaan vasta paljon paljon myöhemmin?
Toisaalta ainetta ei ehkä olisi mielekästä nähdä vain elämän- tai maailmankatsomuksia käsittelevänä katsomusaineena. Siihen voisi yhdistää muita ”henkisiä” aiheita, mitä ei nykyisellään opeteta luontevasti muissa aineissa, kuten keskustelu-, tietoisuus-, ihmissuhde- ja tunnetaitoja, medioiden käyttöä, mediakriittisyyttä, kriittistä ajattelua, psykologiaa, syntymää, elämää, kuolemaa ja muuta elämän ja koulunkäynnin kannalta tärkeää, mikä ei ole erityisen ”katsomuksellista”. On myös käytännön aiheita, mitä aika yllättäen ei opeteta heti ensimmäiseltä viikolta alkaen tai jo eskarissa valmistautumisena koulun aloittamiselle. Esimerkiksi kellonaikoja ja muuta ajanlaskua ei opeteta kovinkaan varhain.
En tiedä miksi sellaista oppiainetta olisi paras kutsua, ehkä oppimistiedoksi tai elämäntiedoksi. Miksei myös filosofiaksi, onhan sitä aiemminkin ehdotettu jo ala-asteelle.
Tämä olisi kuitenkin jo hyvin lähellä kaikkien siirtymistä elämänkatsomustietoon, sen käsitellessä keskeisesti juuri mainitunlaisia ei-uskonnollisia elämänaiheita, ja siksi se voisi olla myös mielekäs nimi oppiaineelle. Tämä saattaisi tapahtua vapaaehtoisestikin Anderssonin kaavaileman vapaaehtoisuuden myötä, jos useimmat vanhemmat katsoisivat oppisisällön enemmän tähän päivään kuuluvaksi kuin uskonnon. Valitettavasti vapaaehtoisuus ei ratkaisisi turhaa ja haitallista jakoa ryhmiin ja saattaisi esimerkiksi eri alueilla elävät lapset eriarvoiseen asemaan. Koulusta toiseen muuttavat lapset voisivat joutua outoon tilanteeseen, jos kaikki luokan oppilaat ovat opiskelleet ala-asteella ET:tä, mutta toisen koulun yläasteella kaikki muut opiskelevatkin uskontoa ja omalle opetukselle ei ole riittävän suurta ryhmää. Opetus voisi siten joko katketa tai alkaa tyhjän päältä ilman useiden vuosien alkeisopetusta.
Olen saanut painia tämän aiheen kanssa jo ala-asteelta lähtien. Näen nykyisenkin ”oman uskonnon” opetuksen keskeisesti uskonnon peiteltynä iskostuksena, joka ei kuulu kouluun sen enempää kuin ”oman puolueen” opetus. Iskostus on periaatteessa kiellettyä ja uskonnonopetusta väitetäänkin ”tunnustuksettomaksi”. Koulujärjestelmä elää tämän sanaleikin taakse kätketyssä julkisessa valheessa, koska itse läpikäydystä luopuminen on monille vaikeaa paitsi omien, myös muiden lasten kohdalla.
Aika on siksi muutokselle ylikypsä.
Muistaakseni esim. opettajiksi opiskelevat ehdottivat joskus, että nykyisenlainen uskonnonopetus poistettaisiin ja uskontotieto ja uskontojen historian opetus annettaisiin muunkin historianopetuksen yhteydessä?
– Olivat samoilla linjoilla blogistin perusteellisen hyvän esityksen kanssa?
Ymmärtääkseni esim. elämänkatsomustiedon opettaja Arno Kotro on vierastanut ET:n ja uskonnonopetuksen yhdistämistä yhdeksi ”uskontotiedoksi?” – Ehkä ottaa kommentillaan pian kantaa? On ilm. pelännyt, että se jäisi uskontopainotteiseksi?
– Muistaakseni Kotro heitti Alfa-kanavalla nykyiselle tiede-ja kulttuuriministerille, että poistetaan uskonnonopetus ja jätetään Elämänkatsomustieto uskonnottomille ja kirkkokuntiin kuulumattomille ja otetaan kaikille eri uskoisille yhteinen Uskontotieto?
Keskustalainen, nykyinen tiede-ja kulttuuriministeri Honkonen ”huolestui” välittömästi ja sanoi, että siinä mallissa ”OMA uskontomme” saattaisi jäädä vähemmälle? ( – Eli Suomi ja Suomen valtiouskontoperinne ”edellä?”, ainakin keskustassa, KD:ssä ja kokoomuksen uskontosiivelläkin- edelleenkin…?
Ainakin sillä uudistuksella olisi aloitettava välittömästi, että uskonnonopetus ja elämänkatsomustieto olisivat KAIKILLE valinnaisia vaihtoehtoja, kuten uskonnonopetus on ollut kirkkoon kuulumattomillekin?!
– Kuka ja ketkä ”pelkäävät” ja mitä, VALINNANVAPAUTTA vastustaessaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Lapset pelkäävät nyt kouluun tuotua uutta kuoleman kulttia, Haloweeniä!
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista ajatuksia. Itselleni kuitenkin ”tökkii” väite, jonka mukaan uskonnon opetus olisi todellisuuudessa tunnustuksellista. Yleensä tätä korostavat ns. telaketjuateistit, joiden tavoite on poistaa uskonnot ja niiden vaikutus kaikkialla. Tavoite on lievästi sanottuna pöljä, kun uskontojen rooli maailmassa on suurempi kuin vaikkapa 1970-luvulla.
On varmasti niitäkin opettajia, jotka ”vanhasta muistista” tai jostakin henkilökohtaisesta syystä käytännössä opettavat tunnustuksellisesti, mutta ei heitä voi merkittävästi olla. Heittäisin arvion, että yhtä paljon kuin niitä, jotka opettavat historiaa selkeän poliittisesta katsannossa käsin.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeinen lauseesi onkin erittäin merkityksellinen Juha! yhtä paljon kuin niitä, jotka opettavat historiaa selkeän poliittisesta katsannossa käsin.
Kaikki elämyksellisyyshän on riisuttu pois.
Omalla alueellasi Juha on ehkä vielä perinteestä nousevaa suojaa siihen, että joskus sopivissa hetkissä, vai onko enää sielläkään, lapsella mahdollisuus kokea rukouksen tuomaa harmoniaa ja rauhaa.
Koomista muuten on, että sitä mukaa kun nämä poistuvat tilalle haetaan korvausta juuri siitä, mikä on suomalaisena uskontona on menetetty; idän vanhat, ideologialtaan hyvin sortaviin erottelu-järjestelmiin perustuvat uskonnot mm. mindfullnesin myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on siinä, että nyt on indoktrinaation eli iskostuksen kriteeriksi otettu yksinomaan hieman hämärä tunnustuksellisuus, vaikkei se ole ainoa eikä välttämättä edes kovin relevantti kriteeri. Kyse on melkeinpä, eikä vain melkeinpä, hämäyksestä.
Iskostus tulee jo siitä, miten rakennetaan identiteettiä ”omalla uskonnolla” ja miten normalisoidaan uskonnollinen tapakulttuuri, myös välillisesti koko oppilasyhteisössä. Opetus on keskeisesti immersiota kristilliseen/uskonnolliseen ajatusmaailmaan ja todellisuuteen, millä on selvä iskostusvaikutus. Tässä iskostuksessa lapsi saa vinoutuneen maailmankuvan siitä, kuinka keskeinen rooli uskonnolla on ollut, on ja pitää olla yhteiskunnassa, ikään kuin millään muulla kulttuurin piirteellä ei olisi yhtä suurta merkitystä, eikä muita vaihtoehtoja olisi.
Ilmoita asiaton viesti
No jaa, mieluummin opetus on vinossa edelleen runsaan, koko ajanlaskun jälkeisen ajan Euroopan historiasta valistusaikana tehdyn fiktiivisen aineksen takia, joka näkyy meidän aikuisten kommenteissa täälläkin viikottain ellei päivittäin.
Vain yksi yksittäinen myytti on oppikirjoista saatu purettua, se on tosi vähän . Eniten myyttistä ainesta on luonnontieteen ja kristinuskon suhteessa.
https://www.areiopagi.fi/2020/03/areiopagi-julkaisee-oppimateriaaleja-etaopiskelua-varten/
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä sinäkin alan ihmisenä olisit/olisitte siitä, että uskonnon opetus poistettaisiin ja korvattaisiin sellaisella ”uskontotiedolla” johon kaikki, eri uskontokulttuureistakin tulleet eri uskoiset voisivat yhdessä osallistua.
– Uskonnottomille säilyisi edelleen Elämänkatsomustieto.
Nykyiset, monet omat eri ryhmät rasittavat yhden opetusaineen osalta mielestäni liikaa koulutyötä-ja resusseja?
– Taitaa olla sopivien opettajienkin saamisessa jatkuvia ongelmia…?
Ilmoita asiaton viesti
…Muualla ”maailmassa” kyllä, mutta EI lännessä ja varsinkaan Suomessa, jossa erotaan kirkosta ja maallistutaan vauhdilla.
– Jumalaankin uskoo enää vain joka viides,eli 20% ja 15-40-vuotiaista sitäkin vähemmän.
Kristillisistä, pääsiäisen ja joulun ”perinnejuhlista” kiistellään kouluissa ja presidenttikin vielä ”siunailee”, mutta tuskin enää seuraava…?
Vain muutos on pysyväistä ja kehityksen kulkua ei taaksepäin voi tuupata…uskonnottomien osuus kasvaa-ei uskovaisten…?
– Ja ko tilanteen tulee näkyä ja vaikuttaa jo kouluihinkin…?
Ilmoita asiaton viesti
Olekko Marko ajatellut niin etiikan kuin filosofiankin juuria, mistä ne nousevat, ja onko niillä kenties jotain ajasta riippumatonta lisäarvoa oppiaineina?
Vaikka teemojen ihmisarvo ja ihmisoikeus (alkuperäiset) sekä perusvapaudet.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti kannatan etiikan ja filosofian kouluopetusta. Mikä oli pointtisi?
Ilmoita asiaton viesti
No sitä vaan, että se ihmisoikeuksien historia alkaa, paitsi antiikin filosofiasta, vielä paljon universaalimmin kirkko-isistä, jotka olivat suora jatke ensimmäisille apostoleille. Erityisesti 1200-luvun dominikaanimunkki Tuomas Akvinolaisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se tosiaan alkaa antiikin filosofioista ja ehkä lopulta historian hämärästä. Kirkkoisät toki jättivät siihen jälkensä. Tosin heidän luonnonoikeuden teoriansa oli selitelmää siitä, miten kaikilla kansoilla, siis myös antiikin filosofeilla ja kansoilla, saattoi olla moraali ilman jumalallista johdatusta. Tämä moraalioppi ei kuitenkaan juurikaan estänyt monien ihmisryhmien meidän näkökulmastamme aika epäinhimillistä kohtelua, vaikkapa vääräuskoisten kohtelussa ja suoranaisissa vainoissa.
Ihmisoikeudet ja niiden universaalisuus olivat siten vielä kaukana nykykäsityksistämme. Ehkä suurin murros tapahtui valistusajalla, jolloin tuli ajatus mm. sosiaalisesta sopimuksesta, jonka (kuvaannollinen) solmiminen lähtökohtaisesti edellytti oikeuksiltaan tasavertaisia yksilöitä. Tämä johti monissa maissa (valkoihoisten miesten) melko tasavertaisiin kansalaisoikeuksiin, mutta ne eivät siis koskeneet kaikkia väestöryhmiä, kuten naisia tai orjia. Käytännössä nykyisen kaltaiset universaalit ihmisoikeudet kehittyivät vahvimmin vasta 2. maailmansodan kauheuksien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vaihe liippaa juuri erityisellä tavalla niitä historian myyttejä. Sama dominikaani sääntökunta nimittäin, josta Akvinolainen nousi, loi todella edistyksellisen oikeudellisen käytännön…täytyypä etsiä millä nimellä tämä uusi inkvisition historian vaihe esiintyi.
Inkvisitio ei nimittäin ollut kirkon instituutiona alkuunkaan sitä, mitä Espanjan vastaisessa probagandassa siitä myöhemmin tehtiin. ja mitä se oli mm.kuningas Ferdinandin käsissä myöhemmin. Inkvisition historia on dokumentoitu, ja se on näyttänyt vasta sen, mitä todella tapahtui.
Tämä on kaikkein pahimpia historiakäsityksen vinouttajia.
Ilmoita asiaton viesti
(yhtenä ensimmäisistä) Luonnonoikeudellisten ihmisoikeuksien lähteenä pidetään mm. Kyyroksen silinterin julistusta. Kyyros vapautti babylonialiset orjat, v.536 eKr. mm. juutalaiset pakkosiirtolaiset.
Eurooppa-asioiden asiantuntijana usein A-studiossa haastateltu akatemiatutkija Timo Miettinen kertoi historia-näkemyksenään että koko eurooppalainen ajattelu lähti miehestä nimeltään Paavali Tarsolainen ja siitä, mitä hän kuvasi lähimmäisen rakkaudeksi.
Tämä tulee tietysti muutamaa vuotta aikaisemmin (v.33) kuolleelta Jeesus Nasaretilaiselta, joka on Euroopan historian tärkein hahmo.
Ilmoita asiaton viesti
KD ja Räsänen asettivat hallitukseen menolleen aiemmin ”kynnysnyskysymyksiksi” tasa-arvoisen avioliittolain ja uskonnonopetuksen heikentämisen estämisen, mutta ”pojat pettivät.”
– Saa nähdä millä ehdoilla ”takiaspuolue” (uskonveli Soinin nimitys) Orpon hallitukseen…?
Ei ole vaikea arvata miltä suunnilta Li Anderssoninkin ehdotusta tullaan vastustamaan ja mitkä ”tahot” ylipäänsä lobbaavat uskonnonopetuksen puolesta-nyt ja aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeen tarvittaisiin kattava tunnustuksellisten luterilaisten koulujen (peruskoulu ja lukio) verkosto.
Ilmoita asiaton viesti
,,,Eikös Suomessa ole mahdollista perustaa yksityisin varoin, yksityisiä (Raamttu-) koulujakin, jos vain oikeidenkin aineiden oikeat oppimäärät toteutuvat ja täyttyvät…?!
Ilmoita asiaton viesti
Ei enää, kiitos, historiaan yhtään enempää asiaa. Sitä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia ja siihen kyllä riittää tavaraa ilman sen siirtoa muualtakin.
Peruskoululaisen viikkotuntimäärä yläluokilla on 30. Epäilen, että se katsomusaineen tunti ei siirry historianopetuksen käyttöön, vaikka tavara siirrettäisiinkin, etenkin kun kouluun ollaan tuomassa milloin mitäkin asiaa uudeksi opetettavaksi aineeksi tai lisäämässä jonkun aineen, viimeisimpänä liikunnan, opetusta. Samalla koulupäivien pitäisi olla lyhyempiä ja sisältää enemmän läksykerho- tai muu kerhotoimintatyyppistä aikaa. Yhtälö on mahdoton.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että olet palannut kirjoittajarinkiin. Olen pitänyt kirjoituksistasi aina.
Ilmoita asiaton viesti