Helsingin kaupungin asuntojen vuokrat nousevat roimasti – asukkaat järkyttyivät

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat loka-joulukuussa eniten Turussa vuoden takaisesta.    Nousua kertyi 1,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.     Keravalla, Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa vuokrat kohosivat lähes yhtä paljon.

”Oli kuin pommi olisi pudotettu postiluukusta”

Yli tuhannen Helsingin kaupungin asunnon vuokra nousee roimasti – asukkaat järkyttyivät.

Vuokrankorotusten taustalla ovat 90-luvulla rakennettujen talojen tulevat kunnostukset, joihin ei ollut ennakkoon varauduttu.

– Nykyisellä vuokratasolla kiinteistöjä ei pystytä ylläpitämään ja rahoittamaan kaikki tarvittavia korjauksia tulevaisuudessa, perustelee KOY Auroranlinnan toimitusjohtaja Tatu Rasia.

Yksi asukkaista on 74-vuotias Pertti Pietiläinen, joka on asunut vaimonsa kanssa Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevassa kodissaan pian 24 vuotta.

Pietiläinen oli osallistunut edellisvuonna pidettyyn asukaskokoukseen, jossa hänelle jäi käsitys, että syytä huoleen vuokran suhteen ei ole. Myös Pietiläinen sai helmikuun alussa talossa paljon huolta aiheuttaneen kirjeen, jossa ilmoitettiin vuokran korotuksista.

– Oli kuin pommi olisi pudotettu postiluukusta. Se oli aivan päinvastaista, kuin mitä vuokralaiskokouksessa vakuutettiin, Pietiläinen kertoo puhelimitse.

Toimitusjohtaja Tatu Rasia on viestinnän epäonnistumisesta eri mieltä. Hänen mukaansa asukkaille kerrottiin, että hallinnon tasolla asiat pysyvät pitkälti ennallaan niin, että vuokrasopimuksia ei tarvitse tehdä uudelleen fuusiovaiheessa.

Rasian mukaan asukkaille kerrottiin, että vuoden 2020 aikana korjaustarpeita ja sen myötä vuokratasoa kartoitetaan.

Pietiläisen 64-neliöisen kaksion vuokra on nyt 912 euroa kuukaudessa. Asunnon vuokra nousee vuoden 2022 tammikuussa 1003 euroon. Vuonna 2023 vuokra kohoaa 1 104 euroon ja 2024 kuukausivuokra on 1 192 euroa.

Kolmessa vuodessa Pietiläisen vuokra nousee 31 prosenttia. Senkään jälkeisiä korotuksia sopimus ei rajaa pois. Pietiläinen kertoo kirjaavansa pariskunnan rahankulutuksen excel-taulukkoon.

Kysymys kuuluukin:

Miksi eläkeläinen asuu Helsingissä kalliissa vuokra-asunnossa kun  yhtä laadukkaita asuntoja on saatavissa huomattavasti edullisemmin?    Tuollainen kitinä vuokratasosta on turhaa niin kauan kuin vaihtoehtoja on.      Kun laskee tuosta esimerkkiasunnosta neliövuokran niin siitä tulee n.15€ kun saatavilla on remontoituja asuntoja kympillä ja allekin/ m².  Joskus tuntuu että laiskuuttaan naristaan asioista joihin olisi helppo vaikuttaa omilla valinnoillaan.  Tietenkin jos haluaa että kaikki yhteiskunnan ilmaispalvelut ovat kävelymatkan päässä niin valinnanmahdollisuudet vähenevät.

Kerrankin on ihmisillä ihan aikuistenoikeasti mahdollisuus  äänestää jaloillaan.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu