Lakosta huolimatta Heinolassa jyrää.

Ay-liikkeen säälimätön änkyröinti alkaa pikkuhiljaa kohtaamaan nykyduunarin oman harkitsevan mielen.  Yhä useammin on kuulunut viime vuosina puheenvuoroja joissa liittojen junttapolitiikka asetetaan kyseenalaiseksi.  Ihmiset eivät enää (ainakaan kaikki) alistu tuupittaviksi ja alistetuiksi valmiisiin mielipiteisiin ja ajatuksiin.  Nykyisin työntekijät yhä useammin haluavat kantaa vastuun työpaikkansa säilyvyydestä ja ymmärtävät että tavaraa täytyy tehtaalta valmistua silloin kun kysyntää on, muutoin kysyntä loppuu.

Paperimiesoletettujen liitot ovat jälleen katsoneet asiakseen muistuttaa että Suomella menee liian hyvin ja teollisuusunvestointeja on tehty viime aikoina aivan liian paljon nimenomaan Suomeen.   Aikoinaan ,eikä siitä ole niin kovin kauankaan kun paperimiehille ei maksettu tarpeeksi paljon seisoskelusta he ajoivat koneet pois Suomesta ja saivat hetkeksi kovapalkkaisia töitä koneiden purkamisesta ja paketoimisesta Kiinaan vietäviksi.

Näemme lähivuosina miten pitkälle nyt mennään, loppuuko viimein lopuiltakin paperintekijöiltä aikaiset lähdöt ja muut epämukavat työt.

Kuitenkin, iloisia työn juhlia ja työntekemisen riemuja vielä silloin tällöin pongataan.   Hatunnosto niille työntekijöille jotka tulevat työpaikoilleen rangaistuksista ja uhkailuista huolimatta.

 

Yhteensä 15 000 mekaanisen metsäteollisuuden ja paperiteollisuuden työntekijää on parhaillaan kolme viikkoa kestävässä lakossa. Kiistan ytimessä ovat etenkin vuonna 2016 sovitut 24 ylimääräistä kiky-tuntia…

Kaikkialla lakkoon ei kuitenkaan ole ryhdytty. Esimerkiksi lähes 500 henkeä työllistävässä Keitele Groupissa vain muutama kymmenen työntekijää on lakossa ja tuotanto pyörii normaalisti.

Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio moittii lähinnä kiky-tuntien vuoksi käytävää lakkoa kohtuuttomaksi. Samaa mieltä ovat toimitusjohtajan mukaan myös yhtiön työntekijät.

 Työntekijät eivät ymmärrä, että näin pienestä asiasta tehdään ongelma, ja ollaan sen vuoksi kaksi- kolme viikkoa lakossa. 

– Meillä on lakisääteinen vastuu työllistää ja maksaa palkkaa henkilökunnalle.    Toimitusjohtajan mukaan ylimitoitettu lakko aiheuttaa vahinkoa koko yhteiskunnalle.

Se on aivan ylimitoitettua toimintaa, esimerkiksi Keitele Groupissa kiky-tunneista on maksettu korvaus.

Varsinkin ilmoitus kolmannesta lakkoviikosta oli liikaa.

– Se oli ratkaiseva tekijä. Ei riitä varat sellaiseen lakkoiluun. Työntekijät tässä kärsii eniten.

Tämä on iso mainehaitta Suomelle. Ei maailmalla Suomen sahatavaraa tämän jälkeen kaivata, kun toimitusvalmius ja Suomen imago kärsivät.

Keitele Groupin lisäksi myös Heinolassa Versowoodin liimapalkkitehtaalla suurin osa työntekijöistä tekee töitä lakosta huolimatta.

Etenkin nuorilla on Kylävainion mukaan uudenlainen suhtautuminen liittoihin.

– Nuoremmat eivät halua järjestäytyä. Loimaan kassasta saa työttömyysturvan vuodeksi 100 eurolla, kun ammattiliitto perii 1 500 – 2 000 vuodessa. Kyllä he sen osaavat laskea.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu