Katteeton pöhinä vihreästä siirtymästä laantumassa – luonto kiittää
Olen iloinen siitä, että valtakunnan ykköslehti HS on viime aikoina alkanut uutisoida ja raportoida vihreästä siirtymästä asiallisemmin ja kriittisemmin kuin vielä muutama vuosi sitten. Muutos on miltei silmiinpistävä.
Kovin kauan nimittäin ei ole siitä, kun kyseinen media vielä mainosti itseään kuvalla, jossa kasvit ja eläimet onnellisina kietoutuivat läppäriään selailevan lukijan ympärille. Mainos kehotti siirtymään verkkoon eli käyttämään teknologiaa, joka esiteltiin ympäristöystävällisenä ratkaisuna.
Eikä HS tietenkään ollut tällä asialla yksin, vaan seurasi suurta trendiä, kun elinkeinoelämä, poliitiikantekijät, koululaitos, viranomaiset ja influensserit kilvan todistelivat, että tietyt uudet teknologiat tai tuotantotavat pelastavat maapallon.
Toki he olivat osin oikeassa. Kun jätetään lentomatka väliin ja pidetään teams-palaveri, syntyy vähemmän CO2-päästöjä. Kovin kauan vain kesti, ennenkuin hurmoksen keskellä tajuttiin, että ”hiilidioksiditon” ei ole sama kuin ”saasteeton” tai ”myrkytön.” Pikku hiljaa on ehkä pääsemässä esiin sekin tosiasia, että jokainen blogiteksti (sic!) , insta-tili tai uusi mobiilisovellus perustuu pohjimmiltaan teollisuudenaloista raskaimpiin: kaivoksiin.
Eikä mineraaleja voi aina louhia jonkun muun takapihalta tai pohjavesistä, kuten Pellikin tuossa HS-tekstissään toteaa Vihreä siirtymä ei aina ole vihreää eikä edes ”puhdasta”, mutta näinkään ei voi jatkua – Talous | HS.fi.
Hyvä, jos vihreään siirtymään liittyvä kupla puhkeaa. Harhaluulojen karisemisesta saa kiittää muunmuassa niitä tieteentekijöitä, jotka jo muutama vuosi sitten nostivat esiin ”puhdasta teknologiaa” koskevia, vähemmän mairittelevia tutkimustuloksia. Näitä tuloksia ei olisi saatu, ellei joku olisi pöhinän keskellä uskaltanut epäillä ja kysyä, onko kaikki sitä miltä näyttää. Kiitos kuuluu myös niille maallikoille ja kansalaisille, jotka ilman teknistä koulutustakin rohkenivat ihmetellä ääneen, mikä loppujen lopuksi tekee bittien siirtelystä aineetonta (ei mikään) tai miksi tuulivoiman yhteydessä puhutaan puistoista eikä teollisuusalueesta.
Vihreän siirtymän avulla pystytään todennäköisesti suojelemaan ympäristöä kaikkein varmimmin, jos ns. puhtaaseen teknologiaan suhtaudutaan realistisesti eli kuten kaikkeen muuhunkin teknologiaan, jolla on hyvät ja huonot puolensa. Toisin sanoen: kuplan puhkeaminen ja kritiikittömän pöhinän laantuminen saattaa jopa edistää uuden teknologian kehittämistä ja viisasta käyttöä.
Tuliko parempi olo? Se ”viherhumppa” on kuules mikä tuo uutta investointia ja työpaikkoja Suomeen, ei mikään muu.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai tuo mainitsemasi ”viherhumppa” tuo työtä/investointeja! En sitä ole missään kieltänyt. Mutta tekstissäni ei nyt ollut kyse puhtaan tai sellaiseksi oletetun teknologian investointi- työllisyys- tms. välittömistä talousvaikutuksista, vaan siitä, että 1) vihreään siirtymään on aiemmin suhtauduttu katteettoman positiivisesti, ja media on ollut mukana harhakuvaa pönkittämässä ja 2) nyt on onneksi havaittavissa myös asiallista uutisointia aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä, että vihreään siirtymään on suhtauduttu katteettoman positiivisesti nimenomaan ympäristöaspektien kohdalla. Tämä oli tekstini ydin, sekä se, että nyt näkyy jo kiitettävän usein uutisia, joissa huomioidaan, että ”puhdas teknologia” turmelee pahimmassa tapauksessa luontoa yhtä paljon kuin perinteiset tuotantomenetelmät.
Ilmoita asiaton viesti
”..”puhdas teknologia” turmelee pahimmassa tapauksessa luontoa yhtä paljon kuin perinteiset tuotantomenetelmät.”
Maailmassa ei ole täydellisiä ratkaisuita, on vain niitä jotka joko lisää, tai vähentää ongelmia (pahimmassakaan tapauksessa koko ketjun huomioiden elinkaaren kanssa ei turmele ”yhtä paljon”) ja nyt eletään muutenkin vihreän siirtymän alkuvaiheita, ei tässä kun vasta tunnustella koko hommaa, valmista ei tule vuoskymmeniin. Energian varastoinnin ratkaisut kun on skaalattu, käytännössä suurin ongelma selätetty.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ne konkreettiset työpaikat ja investoinnit ovat ?
Ainut tietämäni on Wittusen tehdashanke joka on pitkissä puissa ja muualla ulkomaisella pääomalla Suomen energiahuoltoa ja luontoa vahingoittavat tuulimyllyaavikot, joiden tehtävänä on siirtää valtion tukia mahdollisimman paljon veroparatiiseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Selviää kun alat seuraamaan talousuutisia, lue vaikka 5v ajalta suuret investoinnit mitkä työtä tuoneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan aiheellinen kysymys, etenkin kun tulit ensimmäisenä ketjuun dissaamaan asiallista kritiikkiä tätä kulunutta hurmosta kohtaan.
Voisitko siis Antti avata vaikka 10 suurinta työllistävää hanketta viiden vuoden sisältä ja niiden tuomat työpaikat Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt riittää yksi yhtiö esimerkiksi:
https://www.wartsila.com/docs/default-source/investors/investors-fi/taloudellinen-aineisto/osavuosikatsaukset/puolivuosikatsaus-tammi-kesäkuu-2023.pdf?sfvrsn=1d760b43_1
Wärtsilä sai alkuvuonna 1961 miljoonalla tilauksia, jotka liittyvät sähkön varastointiin, aurinkoenergialaitoksiin ja biopolttoainelaitoksiin. Kasvua tässä segmentissä 91%
Edit. Kuten myöhemmässä kommentissa todettiin, luku oli MWh. Rahassa varastointiliiketoiminnan tilauskertymä oli 275 milj. Eur. Tulosesityksessä oli selkeämpi tieto. Sori siitä.
https://www.wartsila.com/docs/default-source/investors/investors-fi/taloudellinen-aineisto/osavuosikatsaukset/tulosesitys-q2-2023.pdf?sfvrsn=60760b43_4
Ilmoita asiaton viesti
Mahtoiko vuosiluvussa tulla lipsahdus?
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä ollut vuosilukua. 1961 miljoonaa euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Sorry!
Ilmoita asiaton viesti
1961 MWh, ei €!
Eli OL1+OL2 tuottama tunnin sähkö voitaisiin varastoida.
Kyllä Wärtsilä on edelleen suurten 4-tahti Dieselmoottorien toimittaja. Laivoihin ja voimalaitoksiin. Kuten on ollut vuosikymmeniä.
Ja palvelut alkavat olla huomattava osuus liikevaihdosta, mikä on tietenkin hyvä.
Toinen positiivinen asia on liikevaihdon tasainen, maantieteellinen jakauma.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos korjauksesta. Luin huolimattomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tainnut ihan osua kohdalleen.
Myös LNGn poikkeuksellinen varastointitarve paransi tulosta. En laskisi sitä vihreään siirtymään, kun kyse on suoraan sodan aiheuttamasta markkinareaktiosta.
Sinänsä kyllä hyvä tulos Wärtsilältä, mutta ei hyvä esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Energian varastointiliiketoiminta kasvoi kuitenkin eniten, eikä tilauskertymä varastointiliiketoiminnassa ollut vähäinen rahassakaan mitattuna 275 milj. Eur. Korjasin myös alkuperäiseen kommenttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Positiivisia indikaatioita, mutta kuinka kestävää ja uusiutuvaa kehitystä? Etenkin nyt, kun koko siirtymässä on joka puolella vedetty jarrua.
En minä halua olla mikään pahanilmanlintu, toivottavasti Suomi näillä nousee. En kuitenkaan kannata tämänkään alan kehitystä ja kehittämistä sosialismin ohjauksessa, kaataen ”ehkä joku onnistuu” -rahaa sinne tänne valtion kassasta, kun samaan aikaan menojen rahoittamiseksi esitetään myös (jo) kannattavien omistusten myyntiä, esim. Neste.
Olen täältä seurannut milloin minkäkin sektorin nousua uudeksi Nokiaksi, samalla hypellä. Ilmastoteknologia on yhtenä, mutta keskustelusta puuttuu välillä täysin realismi. Tänne Kiinaankin on tarjottu vaikka mitä. Ehkä suurin ongelma on aina skaalautuvuus. Ei isoissa infrahankkeissa luoteta pieniin tekijöihin, ei suurempiinkaan, jos ei ole referenssejä.
Toinen ”harha” meillä on usko meidän erityisosaamiseen tässä/kin asiassa. Meidän R&D varat ja resurssit ovat ihan marginaalisia isoihin pelureihin verrattuna. Yleensä massa tuo myös systeemaattisesti enemmän tuloksia.
Asiaa ei paranna median uutisointi kaiken maailman wittusista ilman mitään näyttöä siitä, että miljardi-investoinneille olisi katetta. Jos puhutaan tuulivoimasta, niin poistetaan syöttötariffijärjestelmä ja katsotaan miten homma markkinatalouden ehdoilla toimii.
Nyt koko riski on meillä veronmaksajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Suomenkin varastoihin tuodaan edelleen venäläistä LNG:tä. Miksei se sama kaasu voisi kulkea valmiita putkia pitkin?
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen Wärtsilä on kehittänyt moottoreitaan taloudellisimmiksi jo ennen kuin ilmastohysteriaa oli edes olemassa. Vihreällä hiertymällä ei ole mitään tekemistä edellisen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt niin mene että sinä esität typerän väitteen ja kehoitat muita etsimään sille todisteet.
Anna tulla rohkeasti kaikki vihreät ne investoinnit ja syntyneet työpaikat.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki me tiedämme, että hankkeita on paljon.
https://ek.fi/tutkittua-tietoa/vihreat-investoinnit/
Ovat vaan vielä alkuvaiheessa ja epävarmoja. Mutta esim. Valtiovarainministeri Purra kommentoi budjetin esittelytilaisuudessa, että energiasiirtymäinvestoinnit voivat yllättää positiivisesti. Juuri muuta positiivista ei näkymissä ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt oli kyse tästä hetkestä 5v taakseppäin, ei mistään tulevaisuuden ”hankkeista” .
Ilmoita asiaton viesti
Pessimisti ei pety!
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän kirjoitit taannoin hyvän selvityksen siitä miten merituulivoimalle on käymässä. Täällä valtio taas syytää tukiaisia siihenkin, esim. Porin edustalle rakennettaviin myllyihin 30 miljoonaa. Sairasta.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon kuten Sinäkin , että viherhumppa olisi saavuttanut kulminaatiopisteensä.
Ihmiset alkavat kyllästyä sähkön ja polttoaiden hyppelehtivään hintaan, ja että Suomelta vaaditaan yhä uusia ilmastotekoja, kun esim Saksa lisää kivihiilenkäytöänsä enemmän kuin Suomessa ehditään vähentää sitä.
Suomelta vaaditaan omaehtoisesto polveen ampumista, ja sitten ihmetellään kun vienti ei vedä.
Ilmoita asiaton viesti
Rinnastuksesi on epäonnistunut, Suomen energiapolitiikka on olennaisesti onnistuneempaa kuin Saksan. Tämän näet vaikkapa seuraamalla sähkön hintaa. Viimeaikaiset sähkön hintavaihtelut taas ovat seurausta Ukrainan sodasta, sähkön hintavakaus häiriintyi kun tarjonnasta putosi venäläinen sähkö ja kaasu.
Myös viennin suhteen Saksa on ongelmissa, jotka ainakin osittain ovat seurausta huonosta tilannetajusta. Saksa käytti paljon ruutia EU:ssa mankuakseen jatkoaikaa vanhanaikaisille polttomoottoriautoilleen, ja nyt katsoo silmät pyöreinä, kun kiinalaiset sähköautonvalmistajat tunkeutuvat markkinoille erittäin kilpailukykyisillä tuotteillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ydinvoima tekee sähkön edullisuuden.
Saksassa ja Tanskassa ei ole ydinvoimaa, mutta on paljon tuulivoimaa. Ja sähkön hinta oleilee jatkuvasti yli 100 €/MWh.
Sähkön hinta kumuloituu aina vientihintoihin. Saksa onnistui siirtämään monta vuotta vihersiirtymän tuomaa hintaongelmaa yksinkertaisesti palauttamalla energiarahaa teollisuuteensa. Kuluttajat ovat maksaneet korkeaa hintaa koko ajan.
Saksalaisille automerkeille isot polttomoottoriset autot ovat olleet aina se ”money maker”. Ja ovat jatkossakin.
Polttomoottoreista luopuminen Eu’n esittämässä aikataulussa oli sula mahdottomuus. Ei ole mistä tehdään vaadittavia volyymeja.
Katsos kun sähköautojen elektroniikka, akut ja kriittiset metallit tulevat Kiinasta.
Ja Kiina haluaa dumpata sähköautoja Eurooppaan ja ostaa vastaavasti kalliilla Saksalaisia luxus-merkkejä polttomoottoreilla. Tosin nekin on suurelta osin valmistettu Kiinassa.
Ilmoita asiaton viesti
Myös vesivoima Pohjoismaissa on melkoinen kilpailuetu verrattuna Manner-Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eritysesti Norjassa, mutta myös Ruotsissa (ei kumminkaan etelässä).
Suomessa on huomattavasti vähemmän. Valitettavasti ollaan 2lättänä maa”.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Suomen ydinsähkön halpuuden selitttää se, että neljä reaktoria on sen verran vanhoja, että vieras pääoma on jo kuoletettu, ja viidennen kohdalla sattui toimittajalle hinnoitteluvirhe. Mutta tästä ei seuraa, että mahdollinen kuudes reaktori voisi tuottaa halpaa sähköä sekin.
Saksalaisetkin luulivat, että he voisivat jatkossakin elää paksusti myymällä polttomoottoriautoja. Mutta kuka hullu enää ostaa polttisauton, kun sähköinen tarjoaa paremmat ominaisuudet? Voi olla sama kohtalo edessä kuin Nokian puhelimilla. Tuossa hyvä kirjoitus aiheesta.
https://cleantechnica.com/2023/09/05/how-much-is-the-german-auto-industry-under-threat/
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän se ydinvoima on: edullista koska on pitkä käyttöaika.
Se #6 tuottaisi erittäin edullista sähköä 25 vuoden päästä, jolloin saamaan aikaan rakennettu tuulivoimala puretaan.
Näin se talous menee.
”Mutta kuka hullu enää ostaa polttisauton, kun sähköinen tarjoaa paremmat ominaisuudet?”
No tästä syystä:
”Meanwhile, the plug-in electric car segment noted a slight decline of 1.4 percent year-over-year to 60,901 registrations. That’s because of the collapse of the plug-in hybrid sales (without a $4,930/€4,500 incentive this year). Plug-in hybrids noted 16,776 registrations (down 39 percent), which is 6.0 percent of the total volume.
In the case of battery-electric (BEV) car sales, incentives are still available this year but were reduced (to $4,930/€4,500 for models under $43,824/€40,000, and $3,286/€3,000 for models under $71,217/€65,000). BEV registrations in March increased by 28 percent year-over-year to 44,125, taking almost 16 percent of the car market”.
Reaalikorkojen aikana ainoastaan varakkailla on ostaa noita parempia ja kalliimpia BEVjä. Köyhä kansa ostaa niitä halvempia Kiinalaisia.
Kumminkin näiden kahden (PHEV, BEV) osuus on vain 21,6% kokonaismyynnistä.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat rahan aika-arvon. Vuosikymmenien päässä odottavan tuotto-odotuksen arvo diskontattuna nykyhetkeen on jokseenkin nolla.
Puhuin tässä Saksan autontuottajien tulevaisuudennäkymistä, sinä viittaat ilmeisesti johonkin tilastoon. BEV on paljon yksinkertaisempi valmistaa kuin ICE ja tulee ennen pitkää olemaan kaikissa segmenteissä halvempi. PHEV tullee jäämään ylimenokauden kuriositeetiksi, tavattoman monimutkainen laite valmistettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen energiapolitiikka on ”onnistuneempaa” kuin Saksan, mutta samaa voi sanoa kaikista maista, jotka eivät vihreiden johdolla tehneet idioottimaista päätöstä luopua ydinvoimasta. Kuten Saksassa.
Ja ne kiinalaiset sähköautot ovat muuten juuri sen samanlaisen, realistisen energiapolitiikan tuloksia. Ei niitä olisi tuulivoimalla syntynyt parantamaan eurooppalaisten ilmasto-omaatuntoa.
Hinta-laatu -suhde on erinomainen. Totesin jo 5 vuotta sitten, että kiinalaiset sähköautot vyöryvät pian Eurooppaan kuin kännykät tuolloin. Terveisiä vaan täältä Pekingistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Harhaluulojen karisemisesta saa kiittää muunmuassa niitä tieteentekijöitä, jotka jo muutama vuosi sitten nostivat esiin ”puhdasta teknologiaa” koskevia, vähemmän mairittelevia tutkimustuloksia. ”
Kirjoittaja voisi konkreettisemmin avata, mihin tieteentekijöihin ja tutkimuksiin tässä viitataan.
En täysin tunnista sitä hypetystä, mitä blogi käsittelee, mutta yleisellä tasolla monet uudet teknologiat yleistyvät ns. Gartnerin hypekäyrää noudattaen. Siihen liittyy alkuvaiheen yli-innostus, soveltamisen hitauteen liittyvä pettymys, ja lopulta kannattava liiketoiminta. Tähän viimeiseen vaiheeseen olemme – toivottavasti ainakin – parhaillaan siirtymässä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gartner_hype_cycle
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti on alustanut perustellusti vihreään teknologiaan siirtymistä tuomalla esiin näkökantoja, jotka ovat selvästi ympäristölle haitallisia.
Asioita on mietitty myös Lontoossa, kun Boris Johnson olisi halunnut edistää Britannian siirtymistä sähköautoihin vuoteen 2030 mennessä.
https://medium.com/@ronan_51814/surprising-science-theres-no-such-thing-as-clean-energy-9f6f02081c0
Uusiutuvat energialähteet vaativat myös suuria määriä mineraaleja. Lontoon luonnonhistoriallisen museon maatieteen johtajan professori Richard Herringtonin johtaman asiantuntijaryhmän mukaan pelkästään se, että Yhdistynyt kuningaskunta toteuttaisi pääministeri Boris Johnsonin unelman saada kaikki Britannian autot sähköisiksi vuoteen 2030 mennessä, edellyttäisi:
”…hieman alle kaksi kertaa koko maailman vuotuisen kobolttituotannon, lähes koko maailman neodyymin tuotannon, kolme neljäsosaa maailman litiumtuotannosta ja vähintään puolet maailman kuparin tuotannosta vuonna 2018 […] Jos aiomme ekstrapoloida tämän analyysin Tällä hetkellä ennustettuun arvioon 2 miljardia autoa maailmanlaajuisesti, vuoden 2018 lukujen perusteella neodyymin ja dysprosiumin vuosituotannon olisi lisättävä 70 %, kuparin tuotannon pitäisi yli kaksinkertaistua ja kobolttituotannon pitäisi kasvaa vähintään kolmella ja puoli kertaa koko ajan tästä hetkestä vuoteen 2050 kysynnän tyydyttämiseksi”
Tällä kaivostoiminnan laajentumisella on todennäköisesti vakavia haitallisia sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia usein köyhissä maissa, joissa harvinaisia mineraaleja löytyy.
Mediumin mukaan:
Koboltin louhinnalla, jota tarvitaan sähköajoneuvojen akkujen valmistukseen, on vakavia vaikutuksia naisten ja lasten terveyteen kaivosyhteisöissä, joissa louhinta tapahtuu usein sääntelemättömissä, pienimuotoisissa ”käsiteollisissa” kaivoksissa. Litiumin uuttaminen, jota tarvitaan myös sähköajoneuvojen akkujen valmistukseen, vaatii suuria määriä vettä ja voi aiheuttaa saastumista ja makean veden puutetta paikallisille yhteisöille.
Pääkirjailija Coilín ÓhAiseadha huomauttaa:
”Standing Rock Sioux -heimon ja Dakota Access Pipelinen välisestä konfliktista kerrottiin maailmanlaajuisesti, mutta entä koboltin louhinnan vaikutukset alkuperäiskansoihin Kongon demokraattisessa tasavallassa ja entä litiumin louhinnan vaikutukset kansoihin Atacaman autiomaasta? Muistatko iskulauseen, jota he lauloivat Standing Rockissa? Neiti Wiconi! Vesi on elämää! No, tämä pätee riippumatta siitä, oletko Standing Rock Sioux huolissaan jokea saastuttavasta öljyvuodosta tai oletko Atacaman autiomaassa huolissasi litiumin louhinnasta, joka saastuttaa pohjavetesi.”
Vaikka uusiutuvat teknologiat olisivat yhtä hyveellisiä kuin heidän kannattajansa väittävät, ne ovat toivottoman riittämättömiä nykyaikaisen lännen sivilisaation tehostamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Koboltin louhinnalla, jota tarvitaan sähköajoneuvojen akkujen valmistukseen…”
Ei tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Boris Johnson:kaan ole enää pääministeri. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kobolttivapaita akkuja on esim BYD:n autoissa, niin ja Teslankin. Varmaan monia muitakin.
Ilmoita asiaton viesti
Asiat edistyvät Anttiseni!
Ilmoita asiaton viesti
Niin, minua ei sinänsä edes perinteiset akut kiinnosta, vaan esim autojen runkomateriaalit mitkä voi varastoida energiaa, tai vaikka talon rakenteet.
Ilmoita asiaton viesti
Keksintöjä tulee ja hyvä niin.
Täällä oli jo ensimmäinen robotti Säkylässä tänä kesänä vihannespellolla. Sama kone kylvää, poimii rikkaruohot riviviljelmiltä ja korjaa sadon. Aamuyöllä vauhti hidastuu, kun akkujen teho alkaa vähetä.
Ilmoita asiaton viesti
Boris Johnson ei ole tieteentekijä ja linkkisi takaa löytyvä blogi viittaa julkaisuun MDPI:ltä, joka taas on vajonnut junk science -kategoriaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Härkösellä on pari tutkimusta Sciencen tai Naturen julkaisemina.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vihreidenkin käsitykset asioista kyllä muuttuvat ajan mittaan. Esimerkiksi ydinvoimaloita vastustettiin kiihkeästi vielä kymmenkunta vuotta sitten.
Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen on tavoiteltava asia, koska ne ehtyvät maankuoresta. Niille pitää löytää muita vaihtoehtoja samalla kun maapallon väkiluku edelleen kasvaa ja kehittyneissä maissa on totuttu ennätyskorkeaan elintasoon.
Niiden käytön vähentäminen on kuitenkin helppo perustella järkeville ihmisille ilman kauhuskenaarioiden lietsontaa, ultimaattisia aikatauluja, nuoria koulutyttöjä, jotka peräänkuuluttavat kimeällä äänellää paniikkia maailman talousforumin kokouksissa t.m.s. Niinikään tuon kehityksen varjolla tehtävät karskit rahastukset päästökauppoineen ja markkinahintojen manipuloimisineen on juuri sitä ”viherhumppaa”, jonka ei tarvitsisi liittyä kestävän kehityksen raiteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän mittakaavaa.Ruotsissa alkaa maan historian laajin oikeudenkäynti.
Lundin Oil ,ei ole tainnut HS mainita.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön hinnalla maksetaan sähkön tekemistä.
Esimerkiksi tuulimyllyjä, ei niitä maan vuokria, mahtavia verotuloja kunnille ja kaikkia muita kustannuksia makseta 3 centin kW hinnalla.
”Puhtaan energian” todellista puhtautta pitääkin kritisoida, vihreästä siirtymistä on tullut sellainen taikasana että huijaritkin jo käyttää sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkkejä kirjoittajan mainitsemasta pöhinästä löytyy tuulivoimarakentamisesta pilvin pimein. Mikä tahansa haitta kiistetään, esim:
– Tuulivoimalat meluavat.
Vastaus: Ääni rinnastuu jääkaapin ääneen.
– Tuulivoimalat pilaavat maisemaa.
Vastaus: Kauneus on katsojan silmissä, minusta ne ovat kauniita. Kuin veistoksia. Ja rakennetaan telemastojakin, ja siltoja.
– Tuulivoimalat aiheuttavat linnuille törmäysriskin.
Vastaus: Linnut oppivat väistämään. Ja lintuja kuolee paljon enemmän liikenteessä ja ikkunoihin. Ja ilmastonmuutos tappaisi kokonaisia lajeja.
– Tuulivoima ei yleensä tuota kovalla pakkasella, kun sähkön hinta ja kulutus on korkeimmillaan.
Vastaus: Talvella tuulee eniten.
– Tuulivoima haittaa matkailuelinkeinoja.
Vastaus: Turistit tulevat kaukaakin katsomaan tuulivoimaloita ja ne ovat vetovoimatekijä. Sitä paitsi vietin hotelliloman Espanjassa eikä voimala haitannut yhtään.
Olen kuullut nuo kaikki kerta toisensa jälkeen. Ja sitten liioitellaan työllisyysvaikutuksia, verotuloja ja kerrotaan miten sähkön varastointi on ihan juuri käytössä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika käsittämätöntä että edelleen sähkö- ja lämpövoimaloiden kattiloihin tungetaan satoja kuutioita RUNKOpuuta joka ikinen vuorokausi vaikka meillä on vähempipäästöista turvetta koko maa täynnä.
Viime vuonna ”tuolla maailmalla” käytettiin kivihiiltä enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuoden aikana ja sama tahti jatkuu myös tänä vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Muitakin fossiilisia polttoaineita käytetään enemmän kuin aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Iskit kaivoskuilun pohjalle saakka:
”Toisin sanoen: kuplan puhkeaminen ja kritiikittömän pöhinän laantuminen saattaa jopa edistää uuden teknologian kehittämistä ja viisasta käyttöä”.
Oheisesta linkistä löytyy viimeisintä analyysiä ”vihertävistä” metalleista.
https://www.iea.org/reports/critical-minerals-market-review-2023
Lähikylässä (Karleby, Kokkola) on menossa muutama projekti liittyen akkumateriaaleihin:
Lithium:
https://www.sibanyestillwater.com/fi/liiketoiminta/eurooppa/keliber/
Koboltti:
https://wcsecure.weblink.com.au/pdf/JRV/02668452.pdf
Koboltti ja Nikkeli
https://www.umicore.fi/fi/
Ilmoita asiaton viesti
Olisin onnellinen, jos tästä humpasta jätettäisiin pois hiilidioksidilla vedätys, siitä kun ei ole harmia millekään näillä pitoisuuksilla. Eli jatkettaisiin humppaa vain energia-pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti