Päättäjiä varoiteltiin vuosikausia koulujen digiloikasta

 

Alla oleva tekstini on alun perin julkaistu Helsingin Sanomissa (HS mielipide 19.92023). 

 

Ruotsi haluaa koulukirjat takaisin ja vähemmän älylaitteita, kertoo HS 13.9.2023. Kiinnostavassa artikkelissa oli seikkoja, jotka kaipaavat oikaisua.  

Jutussa haastatellun Ruotsin opetusministeri Lotta Edholmin mukaan digimenetelmien opetuskäytön aiheuttamista ongelmista ei tiedetty aiemmin, ja asiasta on “uutta tietoa” vasta nyt.   

Opetusministerin väite ei pidä paikkaansa.  

Opetuksen digitalisoinnin vähintäänkin kyseenalaisista vaikutuksista oppimiseen ja työrauhaan on ollut saatavissa tutkittua tietoa viitisentoista vuotta, kauemminkin. Ja ainakin täällä Suomessa päättäjiä ja kouluviranomaisia on asiasta informoitu ja varoitettu.   

Useampikin tutkija- opettaja- ja asiantuntijadelegaatio on käynyt kolkuttelemassa opetusministeriön ja –hallituksen ovia läpi 2010-luvun. Mukanaan vierailijoilla on ollut täsmällisin tutkimusviittauksin varustettuja esityksiä siitä, miksi itseisarvoksi kohotettuun digiloikkaan  ja muutamaan muuhunkin pedagogiseen muoti-ilmiöön  kannattaisi suhtautua varauksella. 

Varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Reaktio oli aina sama: koulun tuli “vastata ajan haasteisiin” tai “kelloa ei voi kääntää taaksepäin”. Digipöhinä ja seinien kaatelu oli “tätä päivää” , ja miltei ainoa hyväksytty paradigma niin opettajainkoulutuksessa kuin kasvatustieteessä laajemminkin. Media meni hurmokseen mukaan.  

Digiloikka ei tietenkään ole yksin syyllinen oppimistulosten laskuun saati koulujen levottomuuteen, mutta se on merkittävä osatekijä kouluongelmien vyyhdessä. Väitän myös, että tietynlaisten uudistusten kritiikitön junttaaminen kouluihin näkyy muun muassa opettajakatona. Ainakin matemaattisten aineiden opettajia on lähtenyt joko yksityisen palvelukseen tai varhaiseläkkeelle. 

Onneksi keskustelu näyttää nyt monipuolistuvan.  Toivottavasti se vaikuttaa myös koulujen arkeen ja oppimistuloksiin.    

Päättäjiä varoitettiin koulujen digiloikasta – Mielipide | HS.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu