Korona-aika ei ole kuolemaksi – varsinkaan henkiseksi kuolemaksi, päinvastoin

”Ihmisen alitajunta on kuin muistipankki. Siellä on kaikki sanotut sanat ja tehdyt teot. Jos kaikki se hyvä ja merkityksellinen jää sanomatta ihan vaan sen takia, että välillämme on nuo maskit, niin onhan se maailman kehityksen kannalta melko surullista.”

 

Usea lomautettu työntekijä, liiketoiminnan harjoittaja ja yrittäjä joutuu kokemaan itsensä tämän hassun ajan takia hyödyttömäksi. Sinua ei tarvita, koska sinusta ei ole hyötyä. Tämä tuntuu joskus kylmältä, mutta näin toimivat liikesuhteet ja hyötyyn pyrkivä liikemaailma. Tätä ei suinkaan kannata jäädä polvilleen parkumaan. Tämä on oivallinen kasvunpaikka. On hyvä aika tarkistaa oma arvomaailma ja tutkia omia ajatuksia. Nyt jos koskaan kannattaa myös hyvät aikeet muuttaa teoiksi. Maailma, joka elää pelossa ja kaataa heikompia ei ole nyt ihan oikealla ladulla. Silti sinä voit olla.

 

Olin lasteni kanssa maakunnassa kylpylälomamatkalla. Halusin tarjota pojilleni jotain muuta kuin ajan niin tuttua kotona olemista. Muutaman kerran meinasi minulla mennä herne pahasti nenään. Matkalla jouduin huomaamaan, miten ihmisten käyttäytyminen oli usein tökeröä ja kaikkea muuta kuin hyvää mieltä tuovaa. Moni ihminen kokee, ettei ole enää olemassa lainkaan, kun elämme maskit naamalla. Ei tervehditä, toivoteta tervetulleeksi, ei haluta olla ystävällisiä tai saada toiselle hyvää mieltä. Tämä on surullista ja pakottaa minut pohtimaan aihetta hieman syvällisemmin. Mielestäni jokainen kohtaaminen on arvokas, ja vain kohteliaan ja arvokkaan vuorovaikutuksen kautta voidaan maailmaa muuttaa paremmaksi paikaksi elää ja olla.

 

Lapset ovat tämän ajan hienoja opettajia. He sopeutuvat. Lapset eivät hae syyllisiä, vaan elävät onnellisina ja tyytyväisinä joka päivä. Aina löytyy ratkaisu, että on taas kivaa. Lapset ovat myös parhaita asennekasvattajia. Muutaman kerran meinasin matkallamme torua takaisin kehnoa asiakaspalvelijaa. Lapset pelastivat tilanteen keveydellään ja aitoudellaan. Ei kannata vetää hernettä nenään, vaikka joku ei olisikaan sinulle ystävällinen. Kuitenkin ystävällinen kannattaa olla aina.

 

Ihmisen alitajunta on kuin muistipankki. Siellä on kaikki sanotut sanat ja tehdyt teot. Jos kaikki se hyvä ja merkityksellinen jää sanomatta ihan vaan sen takia, että välillämme on nuo maskit, niin onhan se maailman kehityksen kannalta melko surullista. Noiden hyvien tekojen ei tarvitse olla suuria. Jo pelkkä ääneen sen sanominen, että sinua on ihanaa nähdä, on paljon tai, näkisimmepä pian uudelleen. Pieniä asioita, mutta jatkoa ajatellen äärimmäisen tärkeitä. Toisen kohdatessa, tuntemattomankin, voi sytyttää lämpöä ja hyvää mieltä.

 

Kun taloudellinen epävarmuus iskee, niin joudumme kovan eteen. Mitä sitten, kun palkka ei enää tuttuun tapaan kilise tilille tai kassavirta tyrehtyy sulkutoimien takia? On mietittävä uutta ja äkkiä. Olet onnekas, jos lähelläsi on turvaverkko, joka ojentaa auttavan käden ja pitää venhettäsi pystyssä. Usein todellisuus tässä vaikeassa ajassa on se, että kovin moni jää omilleen ja huolehtii oman veneen – tai jahdin – pystyssä pitämisestä. Ollaan kovien arvojen äärellä. Tässä kohtaa elämää vain rohkeimmat kääntävät pään kohti heikompia. Mitä voisin tehdä auttaakseni jotain toista, vaikka pulassa olen itsekin. Nyt askeltaa arvomaailma isolla loikalla uuteen suuntaan. Voin olla aina hyödyllinen ja hyödyksi. On muitakin arvoja kuin raha, hyöty ja tehokkuus. Kliseistä? Olkoon.

 

Päivä päivältä koronaa voitetaan enemmän ja enemmän. Kuitenkin, samaan aikaan on paljon näkymätöntä ja hiljaista pahaa oloa. Monet lapset, nuoret ja vanhukset on jätetty liian yksin. Tähän pitäisi herätä pian. Modernissa ja kehittyneessä yhteiskunnassa huolehditaan ihan jokaisesta, ja kaikki ovat arvokkaita. Nyt tuntuu, että arvokkain on tuo virus. Ainakin se virus  vie kaiken huomion keskusteluissa, palstoilla ja mediassa. Välillä mietin, että elämme maailmanlaajuista joukkopsykoosia.

 

Minä uskon vahvasti karmaan. Jokainen ajatuksemme ja tekomme luovat karmaamme. Siksi nyt, jos koskaan kannattaa kääntää huomio omiin ajatuksiin ja omaan mieleen. Mitä tahansa teetkin, niin tee se rakkaudella ja hyvällä fiiliksellä. Se on tärkeää lopputulemassa. Jos autat toista, itseksesi salaa kiroillen, teet itsellesi huonoa. Jos sanot kohteliasta samalla maskin takana välinpitämättömäsi haukotellen, ei lopputulos tule olemaan hyvä. Keskity hyvän karman luomiseen. Tee ja sano hyvää samalla hyvää ajatellen. Silloin kasvatat henkistä minääsi ja olet erikoisen aikamme voittaja!

 

 

 

 

+1
Maija Aallas
Helsinki

Helsinkiläinen, karjalaislähtöinen yrittäjä ja äiti. Kiinnostunut ihmisyydestä ja työyhteisöjen kehittämisestä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu