Pienyrittäjän näkökulma valtion rahanjaolle

Suomi on epäystävällinen maa yrittäjyydelle. Kuitenkin yhteiskunnan palvelut, liian kallis hallinto ja asiantuntijuus rahoitetaan osittain yrityksiltä kerättävillä veroilla. En halua syyttää ketään. Haluan herättää ajattelemaan ja kyseenalaistamaan asioita, joita pidetään täysin normaaleina ja yleisesti hyväksyttävinä tapoina toimia.

 

Yritettyäni menestyksellisesti 15 vuotta Suomessa, halusin kasvaa ja kansainvälistyä. Tästä päätöksestä alkoi tapahtumaketju, jolle jälkikäteen voi nauraa. Ja myös olla ylpeä viisaudesta, jota oma tyhmyys ja sinisilmäisyys pakottivat oppimaan.

 

Yhteiskunnan ylimpien virkamiesten ja yrittäjien ajattelu eivät useinkaan kohtaa. Näiden kahden toimijan väliin tarvitaan maksullisia konsultteja, jotka tietävät, miten yhteiskunnan eli veronmaksajien maksamia yritystukia haetaan kasvuhaluisille yrityksille. Rahaa kansainvälistymiseen saa, kun puhuu businessfinland-kieltä, neuvoi minulle eräs etevä liikkeenjohdon konsultti. Hakemuksissa on mm. hyvä mainita useampaan otteeseen sana innovaatio, ja uutta digiteknologiaa on myös hyvä painottaa. Pääasia ei ole se, ollaanko oikean asian ja liiketoiminnan äärellä. Ajan trendin harjalla olisi toki hyvä olla.

 

Pääministeri Marinin puoliso sai startup-yritykseensä tukea Valtionkonttorilta 200 000€. Liikevaihtoa yritys ei tehnyt viimeiseen vuoteen saamani tiedon mukaan euroakaan. Nyt yritystä haetaan konkurssiin, ja sinne menivät veronmaksajien rahat.

 

Oma yritykseni ei ole saanut koronan takia tukea euroakaan. Syynä tuen epäämiseen on edellisvuoden maksamaton arvonlisävero yhdeltä kuukaudelta. Hallituksen päätökset (ei siis korona) veivät alas tapahtuma-alan, jossa pääasiassa yritykseni myynti tehtiin. Liikevaihtoa olen tästä huolimatta tehnyt neljänneksen normaalista. Kuitenkin Ely, Valtionkonttori ja Business Finland näkevät yritykseni merkityksettömänä.

 

Naurattaako tämä minua? Ei. Kun kuulen puhelimessa lauseen: ”Tämä on tämä meidän linjaus…”, niin hyppään mereen uimaan ja purkamaan kiukkuani.

 

Mitä sitten nyt? Olen kiitollinen, että minulla on edelleen perheeni ja terveyteni tallella. Uusi ponnistus on edessä, kunhan vain elämä pandemiasta ja rajoituksista normalisoituu. Seuraavassa ponnistuksessa en enää yritä talvisotahengessä. Yrittäjyyteni ei tule olemaan tulevaisuudessa sosiaalityötä suomalaiselle heikosti hoidetulle taloudelle ja väärien ihmisten rikastuttamista. Keskiössä ovat perheeni ja lasteni tulevaisuus.

 

Maija Aallas

Yrittäjä ja äiti Helsingistä

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu