Espoo, Euroopan kestävin kaupunki

Espoon tavoitteena on olla Euroopan kestävin kaupunki nyt ja jatkossa. Tavoitetta ei kannatta asettaa nykyhetkeen, sillä tällöinhän saman tien tiedetään, onko tavoite toteutunut. Espoo tuskin on tällä hetkellä Euroopan kestävin kaupunki. Entä joskus tulevaisuudessa?

Espoon kaupunkirakenne on hajautunut. Neljän suuren keskuksen lisäksi ihmisiä asuu vähän jokapuolella varsin laajan maa-alueen kattavaa Espoota. Omakotitaloasuminen on edelleen ihmisten suosiossa. Liikkuminen perustuu suurelta osin yksityisautoiluun. Joukkoliikenteen hyödyntäminen ei ole osalle espoolaisista mikään vaihtoehto.

Suomi ja Espoo ovat pohjoisessa, missä lämmityksessä väistämättä kuluu runsaasti energiaa. Ympäristöystävällisempiä ratkaisua voidaan toteuttaa ja on jo toteutettukin. Maalämpö vähentää merkittävästi energiakustannuksia. Suomi ei kuitenkaan voi mitenkään kilpailla Keski-Euroopan lauhkealla vyöhykkeellä sijaitsevien maiden kanssa lämmityskustannusten näkökulmasta.

Kaiken lisäksi kestävän kehityksen määritelmä on niin lavea, minkä johdosta kaupunkien välinen vertailu on vaikeaa. Toivon toki, että Espoon toimii kestävämmän kaupungin puolesta, mutta tavoitteen ykkössijasta voisi unohtaa. Mitä jos Espoo ei olekaan Euroopan kestävin kaupunki vuonna 2025?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu