8,5 metriä kevyen liikenteen tarpeisiin 17 miljoonan euron palkitulla sillalla Espoossa

Kuvassa varsin mitättömältä näyttävä Finnevikin silta lintukosteikon yli yhdistää Espoossa uuden Finnoon asuinalueen Matinkylään. Suomen rakennusinsinöörien liitto (RIL) antoi tälle yhteensä 17 miljoonaa maksaneelle sillalle Vuoden Silta 2016 -palkinnon. Espoon pisimpään, 365 metriä pitkään siltaan on käytetty miljoona kiloa terästä ja 9000 kuutiota betonia.

Kevyelle liikenteelle on tien oikeassa reunassa varattu kuvassakin näkyvä 5 metriä leveä kaistale, joka on kivetyksellä jaettu pyöräilijöille ja kävelijöille. Tuossa on varmasti ihan riittävästi tilaa kaikkien liikkujien tarpeisiin tulevaisuudessakin. Toistaiseksi tällä kevyen liikenteen väylällä on paljon ylikapasiteettia, jopa näin kesällä. Ehkä tilanne muuttaa Finnoon asuinalueen kasvaessa.

Mutta. Sillan toisella laidallakin kulkee 3,5 metriä leveä kevyen liikenteen väylä. Toistaiseksi juuri kukaan ei käytä tätä puolta. Kevyen liikenteen tarpeisiin on siis yhteensä tilaa 8,5 metrin leveydeltä.

Vaikuttaa siltä, että sillan suunnittelijat eivät ole tarkemmin miettineet, kuinka paljon sillalla tulee olemaan kevyen liikenteen käyttäjiä. Ylimitoitettujen kevyen liikenteen väylien takia sillan rakentamiseen on myös tarvittu paljon enemmän betonia ja terästä, mikä on kasvattanut sillan kokonaishintaa. Itse en ihan ymmärrä, miksi kevyelle liikenteelle on varattu näin paljon tilaa.

Sillan suunnitelleen WSP:n väki on toki varmasti ollut tyytyväinen tästä mittavasta projektista. Espoon päättäjätkin ovat varmasti olleet tyytyväisiä tähän palkittuun siltaan, ainakin aikoinaan pidettyjen avajaismenojen perusteella. Harmi vain, että sillan erityispiirteet näkyvät parhaiten lintukosteikon asukeille, eivätkä sillan varsinaisille käyttäjille.

Lukija saattaa olla sitä mieltä, että tässä on nyhtäisty tyhjästä asiaa. Sillan olisi kuitenkin voinut ihan hyvin toteuttaa miljoonia euroja halvempana, ilman että liikkuminen olisi mitenkään vaikeutunut. Lääkäriinkin saattaisi päästä, jos rahojen käyttöä hieman mietittäisiin tarkemmin.

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu