Aina löytyy parkkipaikka

Pääkaupunkiseudun asukasmäärän jatkuvasti kasvaessa myös autojen määrä kasvaa. Ihmiset säntäilevät laumoina autoilla paikasta toiseen, etsien mielihyvää erilaisista asioista. Osa ei liiku minnekään ilman autoa. Mutta eihän autosta ole mitään iloa, jos sitä ei saa mihinkään parkkiin. Uimaankaan ei voi ehkä mennä ilman autoa.

Pysäköinnin kapasiteetti pitäisi olla suunniteltu maksimikysynnän mukaan. Monille kauppakeskuksille parkkipaikkojen riittävyys lienee elinehto. Suurimman osan ajasta kapasiteettia on aivan liikaa. Voi toki kuvitella tilanteen, että esimerkiksi tuhannesta parkkipaikasta taistelee 1200 autoa.

Jo loppuneen kesän helteiden aikana uimarannalle oli pakko päästä, ja hyvin usein vielä autolla. Suomen kaltaisessa maassa uimarannan käyttö rajoittuu kesän helteisiin, eli noin kuukauden ajanjaksoon. Suuri ihmislauma ryntää silloin autoineen uimarannalle, jolloin yhtäkkiä parkkipaikkoja pitäisikin olla tarjolla kaikille. Mitä järjettömyyttä se olisikaan, jos pysäköinnin kapasiteetti suunniteltaisiin maksimikysynnän perusteella, ja suurimman osan vuodesta pysäköintialue olisi tyhjä? Espoon Nuuksioonkin ihmiset ryntäävät sankoin joukoin. Tuleekohan aika, jolloin sieltä kaadetaan hehtaari metsää, jotta pysäköintiin olisi enemmän tilaa?

Kun parkkipaikkoja ei ole tarpeeksi, niin sitten niitä aletaan itse keksiä. Auto pysäköidään tienlaitaan tai johonkin tyhjään autonmentävään koloon. Kevyen liikenteen väyliä käytetään myös tilapäiseen pysäköintiin. Kerrostalojen piha-alueilla on usein paljonkin tyhjää tilaa, johon auton voi jättää pidemmäksikin aikaa. Sen verran kohteliaita yleensä ollaan muita autoilijoita kohtaa, että auto jätetään osittain tai kokonaan tien vieressä olevalle nurmialueelle. Yksinkertaisesti ei voi tulla tilannetta, että parkkipaikkaa ei olisikaan. Autohan on silloin ihan turha. Jalatkin saattavat toimia niin heikosti, ettei autoa voi jättää yhtään kauemmaksi.

Pysäköinnin laajentumisessa yhä uusiin paikkoihin ei ole ainakaan vielä kyse mistään suuresta ongelmasta, vaikka se monissa aiheuttaakin ehkä suurtakin ärsytystä. Kun sitä totutaan, että autolla pääsee helposti mihin vaan, niin autot vievät tulevaisuudessa aina vain enemmän tilaa, ellei sitten autojen lisääntynyt yhteiskäyttö tuo pelastusta.

 

PS. En viitsinyt sotkea pysäköinninvalvontaa tähän tekstiin. Taitaa olla niin, että parkkisakon saa todennäköisimmin nimenomaan pysäköintiin merkityissä paikoissa. Esimerkiksi kerrostalon rapun eteen pysäköinti vaikuttaisi taas olevan pysäköinninvalvonnasta vapaata vyöhykettä.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu