Asutko mieluummin kivi- vai savitalossa?

Kivitalosta tulee minulle ensimmäisenä mieleen artikkelikuvan kaltainen rakennus, jollaisia ei kuitenkaan Suomessa rakenneta (eikä pidäkään). Suomessa rakennetaan kivitaloja, jotka ovat kerrostalojen kohdalla yleensä betonitaloja ja pientalojen kohdalla usein harkkotaloja. Nähtävästi kivitalo kuulostaa paremmalta ja kuin betonitalo. Kivitalo kestää pitkään, mutta entä betonitalo?

Betonin tilavuudesta noin 70 prosenttia muodostuu kiviaineksesta, joten sinänsä ei ole väärin puhua kivitalosta. Kivitaloina mainostettavien pientalojen harkkorakenteissa kiviaineksen osuus vaihtelee sen sijaan hyvinkin paljon. On olemassa esimerkiksi valu- tai muottiharkkoja, kevytsoraharkkoja, siporex-harkkoja ja kevytbetoniharkkoja. Kevytsoraharkoissa käytettävän kevytsoran raaka-ainetta on savi, joka toki kuuluu kivennäismaalajeihin kuten sora ja hiekka. Kevytbetoni taas sisältää sementtiä, kalkkia, kipsiä, jauhettua hiekkaa ja vettä, joten sinänsä kiviainesta riittää.

Aikaisemmin rakennettiin korkeitakin massiivitiilitaloja, jotka tunnetaan paksuista ulkoseinärakenteista. Kun tiilen pääraaka-aine on savi, niin oikeastaan pitäisi puhua savitaloista. Nämäkin ovat puheissa kivitaloja. Kyllähän se kuulostaisi hullunkuriselta, että ihmiset asuvat Helsingin kalleimmilla alueilla savitaloissa. Ei sentään alkukantaisissa savimajoissa.

Puutalo kuulostanee hyvältä suomalaiseen korvaan, mutta tällöin on yleensä kyse puurunkoisesta talosta, vaikkakin myös julkisivut ovat hyvin usein puuverhoiltuja. Talon rakenteiden tilavuudesta suurin osa saattaa muodostua eristemateriaalista kuten mineraalivillasta. Silti puhutaan puutalosta. Olisihan se outoa kertoa, että asuu mineraalivillatalossa. Hirsitalon kohdalla ei sen sijaan enää ole epäselvyyttä siitä, mistä talo on rakennettu.

Monet reilusti yli 100 vuotta vanhat ”savitalot” ovat edelleen pystyssä, kun taas ”kivitaloja” puretaan jo välillä 30 vuotta valmistumisensa jälkeen. Mikä sitten on lopulta kestävää ja pitkäikäistä rakentamista? Tärkeintä on kai tuntea rakennuksessa käytetyt tai käytettävät materiaalit ja niissä käytetyt raaka-aineet. Hyvää voi tehdä monella tavalla. Tekijöissäkin voi olla vikaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu