Helsingin ja Turun välinen tunnin juna näyttäytyy uudessa valossa etätyön suosion myötä

Helsingin ja Turun välille on suunniteltu tunnin junaa. Tilastot kertovat, että pitkän matkan pendelöijiä on Helsingin ja Turun välisellä ratakäytävällä noin 8000 ja uuden radan rakentamisen myötä määrän arvioidaan tuplaantuvan. Hinta on jo noussut Liikenneviraston alustavien arvioiden 1,5 miljardista tämän päivän noin 2,8 miljardiin.

Koronakriisin myötä kasvaneen etätyön myötä luvut matkustajamäärän kasvusta eivät enää kuulosta niin uskottavilta. Tuleeko kasvua ollenkaan vai laskeeko määrä jopa? Kaikki ovat arvioita, niin ovat myös tunnin junasta saatavat taloudelliset hyödyt.

Tunnin junan hyödyistä on tietääkseni tehty pari tutkimusta, joihin voit tutustua alla olevien linkkien kautta. Itse mietin, voiko oikeastaan puhua tutkimuksesta, sillä laskelmat erilaisista taloudellista hyödyistä ovat puhtaasti arvioita. Hieman myös epäilyttää, kun toista tutkimusta on ollut mukana tekemässä nykyisin Rambollin omistama Strafica. Etätyön lisääntymisen myötä hyödyt pitäisi laskea uudestaan.

Aina unohdetaan myös, että tuo 3 miljardia (lopulliset kustannukset ehkä 4-5 miljardia?) on lyhyellä aikavälillä pois jostain muusta. Suomen kouluverkko on surkeassa kunnossa, eikä kunnilla tule olemaan koronakriisin myötä  sitäkään vähää varoja koulujen korjaamiseen tai uusien rakentamiseen. Harva asiasta puhuu, mutta koulujen kunnolla on vaikutusta myös oppimiseen, ja siten pitkällä aikavälillä myös talouden kehitykseen. Monilla teknisillä koulutusaloilla tarvitaan lisäksi kalliita laitteita osana opetusta. Onpa hitsausta opetettu nyt etäkoulun aikana virtuaalisestikin.

Kannattaisiko valtion ryhtyä tukemaan avokätisesti koulujen kunnostamista ja uusien rakentamista? 3 miljardilla saataisin urakka ainakin alkuun.

 

https://yle.fi/uutiset/3-11208579

https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lts_2016-17_helsinki-turku-ratakaytavan_web.pdf

http://www.tunninjuna.fi/sites/default/files/atoms/files//tiivistelma-hannu-piekkolan-tutkimuksen-tuloksista.pdf

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu