Inflaation uutisointiin tarkkuutta (huhtikuu 2022: 5.7 %, toukokuu 2022: 7.1 %)

Uutismedioissa toitotetaan että hinnat nousivat Suomessa toukokuussa 7.1 prosenttia. Tämä on suorastaan valehtelua tai paniikin lietsomista. Huhtikuusta toukokuuhun hinnat nousivat Tilastokeskuksen yhdenmukaistetun kuluttahintaindeksin pistelukuja tarkastelemalla 1,25 prosenttia, eikä todellakaan tuota 7.1 prosenttia.

Hinnat kyllä olivat toukokuussa 2022 tuon 7.1 prosenttia korkeammat verrattuna vuoden 2021 toukokuuhun, eli vuosimuutos oli tosiaan 7.1 prosenttia. Uutisissa tai jopa Tilastokeskuksen julkaisuissa jää välillä mainitsematta, että hintoja verrataan tällöin vuoden takaiseen hintatasoon. Tai asia on mainittu jossakin sivulauseessa, jolloin tarkkaamaton lukija, joka ei ymmärrä inflaatiosta kovinkaan paljon, voi helposti luulla, että inflaatio olisi tällä tahdilla jotain 50 prosenttia vuodessa, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa.

Moni uutisten lukija lukee pelkät otsikot, ja jos uutisotsikossa sanotaan, että inflaatio oli toukokuussa 7.1 prosentttia, niin sehän tarkoittaa, että toukokuun aikana hinnat nousivat 7.1 prosenttia. Ensin kauhistutaan, ehkä syytetään hallitusta, ja sitten siirrytään seuraavaan uutiseen. Jotakin hyvinkin oleellista saattoi jäädä ymmärtämättä, siis että kyse on hintojen kohoamisesta vuositasolla.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu