Kenelle mopo on välttämätön, kun puolet vuodesta selvitään ilmankin?

Suomi on sikäli mielenkiintoinen maa, että vuodenajan vaihtelut vaikuttavat merkittävästi kulkuvälineen valintaan. Kun sitä kesällä on joutunut kestämään mopojen (toki myös moottoripyörien) pärinää, niin syksyn tulo on tavallaan helpotuskin.

Kun mopoa ei käytetä talvisaikaan, ja siis selvitään ilmankin, niin voidaan ehkä todeta, että ajoneuvo ei ole välttämätön. Mopolla ajelu lienee pääosin ajanvietettä tai huvittelua. Vai jääkö joku nuori käytännössä kodin vangiksi, jos ei pääse mopolla liikkumaan?

Asuinalueella mopo (tai kevytmoottoripyörä) on ainoa kulkuneuvo, jonka tuottamaa meteliä ja pärinää joutuu kuuntelemaan, ellei nyt asu sitten asu ihan kadun varrella. Ääni kantautuu helposti satojen metrien päähän, rikkoen hiljaisuuden. Olisi kiva tietää, kuinka monen unet ovat häiriintyneet ohiajavan mopon takia?

Mopoilla ajetaan varsin usein maksiminopeutta, oli asuinalueella nopeusrajoitus mikä tahansa, mahdollisesti vielä viritetyllä mopolla. Mopoilija on saattanut kolmenkympin alueella lähteä ohittamaan, kun olen itse vilkuilla osoittanut aikovani kääntyä vasemmalle. Laitonta ja hengenvaarallista mopoilijalle, eikä kolmenkympin alueella ole yleensäkään tarpeellista ohittaa ketään. Mopoilla ajetaan kevyen liikenteen väylillä, vaikka sen sallivaa merkkiä ei olekaan. Helsingin ja Espoon keskuspuistoissakin olen törmännyt mopoilijoihin. Mopoilijoiden näkee myös oikovan kevyen liikenteen väylien ja joskus polkujenkin kautta. Aika hyvä kulkuneuvo, kun sillä voi joustavasti ajaa melkein missä tahansa, laittomasti tosin. Punaista päin voi autotiellä ajaa, jos ajoneuvoja ei tule. Väistämisvelvollisuuttakaan ei välttämättä tiedosteta. Näitä rikkomuksia olen itse havainnut, vaikka toki (suuri) osa ajaa niin kuin laki määrääkin.

Yhteiskunta ei halua tai kykene puuttumaan mopoilijoiden aiheuttamiin ongelmiin muuttamalla lainsäädäntöä tai valvontaa lisäämällä.  Mitä tämä kertookaan yhteiskunnastamme? On vain hyvin harmillista, että näiden pikku pörriäisten annetaan tuhota asuinalueiden rauhaa, viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kun ihmiset ärtyvät mopoilijoiden tekemisistä, niin nuoren kertoman mukaan aikuinen mies on tullut pesäpallomailan kanssa räyhäämään ja häätämään mopoilijoita.

Oma ärtymys, jonka mopoilijat aiheuttavat on silti syytä pitää kurissa. Moni mopoilija voikin kiittää hengestään valppaita autoilijoita, kun nuoren omien etuotsalohkojen kehitys on vielä pahasti kesken. Muutama vuosi sitten nuori ajoi kevytmoottoripyörällä taksin kylkeen läheisen koulun vieressä. Päättyi siinä nuoren elämä.

Mutta mitä kuulenkaan ikkunasta? Vrrrmmmm….VVrrrrmmm… Onneksi talvi on tulossa.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu