Kiinteistönvälittäjä välistävetäjänä

Kiinteistönvälittäjä lohkaisee asuntokaupan arvosta sievän siivun, koska se on mahdollista. Vuokra-asuntojen välittäjinä kiinteistövälittäjien on pitänyt tinkiä palkkioistaan, vaikka työmäärällisesti vuokra-asunnon välittäminen voi olla ihan yhtä työlästä. Eihän kukaan maksa vuokra-asunnon välittämisestä kymmentä tuhatta euroa.

Kun Helsingissä asuntojen hinnat ovat jotakuinkin tuplaantuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, niin samalla kiinteistövälittäjien palkkiot ovat euromääräisesti tuplaantuneet. Kun asuntojen hinnat nousevat, niin siitä voi lohkaista saman prosenttiosuuden välityspalkkiona.

Kiinteistövälittäjien keskiansiot ovat erään lähteen mukaan noin 3300 euroa kuukaudessa. Jos asuntoja ei mene kaupaksi, niin välityspalkkioista elävän kiinteistönvälittäjän tulot ovat nolla. Jos taas pääkaupunkiseudulla saa välitettyä useamman asunnon kuukauden aikana, niin tulot voivat nousta kymmeniin tuhansiin. Vaihtelua on siis tuloissa paljon.

Aina sanotaan, että kilpailu markkinoilla laskee hintoja. Kiinteistönvälitysmarkkinoilla kilpailusta aiheutuvaa välityspalkkioiden laskua on alkanut ilmetä viimeisen vuosikymmenen aikana. Kiinteistönvälitysmarkkinoille on tosin tullut ainakin yksi yritys, joka perii asuntokaupasta asunnon kokoon perustuvan kiinteän euromääräisen palkkion. Voi hyvin ajatella, että asunnon myyminen vaikeutuu jonkin verran pinta-alan kasvaessa. Oli asunnon tai talon koko mikä tahansa, niin kiinteistönvälittäjän sijaan asunnon virheistä joutuu vastuuseen todennäköisesti asunnon myyjä. Yksi toinen yritys taas perii hieman alle prosentin välityspalkkion, mutta jättää asunnon varsinaisen esittelyn asunnon omistajalle.

Kiinteistönvälittäjillä on ammattitaito kauppakirjojen laatimiseen ja muiden lakiteknisten asioiden selvittämiseen. Tehdessään elämänsä suurinta hankintaa asunnon ostaja arvostaa kiinteistövälittäjän osaamista ja sitä kautta syntyvää luottamusta. Itse omaa asuntoaan myyvä voi ostajan kannalta olla vieläkin luotettavampi, sillä myyjä voi joutua vastuuseen asunnon virheistä paljon todennäköisemmin kuin kiinteistönvälittäjä. Kannattaako valehdella, jos siitä voi joutua itse vastuuseen?

Jos ihmisellä on silmät päässä, niin asuntoesittelyssä ei tarvita ketään kertomaan, että tuossa on kylpyhuone ja tuossa on makuuhuone. Tästä tehtävästä ei kannata maksaa kenellekään kovinkaan paljon. Kiinteistövälittäjä suhailee autollaan pitkin poikin kaupunkia, mikä ei ole erityisen tuottavaa aikaa. Asunnon markkinointikin on verkossa lähes ilmaista ja hoituu varsin helposti kirjoitustaitoisilta.

Mitä jos kiinteistönvälittäjät saisivat asunnon myyjältä korvauksen tehdyistä tunneista ja muista aiheutuneista kuluista? Mikä olisi sopiva tuntipalkkio, 100 euroa vai 200 euroa? Hyvät asunnot menevät kaupaksi jo muutaman näytön jälkeen, jos hinta on kohdallaan, joten tunteja ei pääse kertymään kovinkaan montaa. Jos taas asuntoa joutuu esittelemään kymmeniä kertoja, niin asunto ei ole kovin houkutteleva, asuntoilmoituksessa annetaan vääränlainen kuva asunnosta tai hinta on väärä.

Hieman kärjistäen voitaisiin sanoa, että asunnon myyjä maksaa välittäjälle kovan välityspalkkion siitä, että asunnosta saisi hieman paremman hinnan, 0li kyse sitten perinteisestä prosenttimääräisestä välityspalkkiosta tai ehdottamastani tuntipohjaisesta korvauksesta. Kuka lopulta voittaa? Mitä jos asunnon myyntihintaa joudutaan alentamaan?

Markkinatalouden katsotaan yleensä olevan se paras systeemi toimivaan kaupantekoon. Kun kiinteistönvälittäjien tulot kasvavat, niin se houkuttelee alalle lisää väkeä, mikä sitten alentaa keskimääräisiä tuloja. Asuntojen myynneistä saatavista provisioista ei ole juurikaan lähdetty tinkimään, mikä tarkoittaa sitä, että tulot ovat hyvät niillä, jotka saavat aikaan asuntokauppoja. Osa jää nuolemaan näppejään. Ja asuntojen myyjät maksavat edelleen korkeat välityspalkkiot. Välityspalkkioihin liittyvä kilpailutuskaan ei ole käsittääkseni kovinkaan tavallista.

Kiinteistönvälittäjiä ja heidän ammattitaitoaan tarvitaan. Mietin vain, mikä olisi oikeasti sopiva korvaus heidän asunnon myynnin eteen tekemälle työlle? Kuinka monta tuntia asiantuntemusta vaativaa uurastusta sisältyy 15000 euron välityspalkkioon?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu