Koronaakin pahempi pandemia

Yle julkaisi kymmenisen vuotta sitten artikkelin pandemiasta, joka aiheuttaa noin 5 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa, näin siis joka vuosi jo vuosikymmenien ajan. Tarkkojen lukujen laskeminen tai määrittely on hyvin vaikeaa. WHO:n antama luku on noin 3,2 miljoonaa kuolemaa vuodessa.

Saattaa siis olla, että noin joka kymmenes kuolema maailmassa liittyy liikkumattomuuteen. Mikäli tämä luku olisi Suomessa samaa luokkaa, niin noin 5000 suomalaista kuolisi vuodessa ennenaikaisesti, ihan vain liikkumisen vähyyden vuoksi, mutta tällöin kuolemaan johtava tie on hidas.

Liikkumisen vähäisyydestä on oltu huolestuneita jo pidempään, mutta muutosta ei ole saatu aikaan. Suomessa liikkumattomuuden kustannuksien on laskettu olevan noin 7,5 miljardia euroa vuodessa. Lisääntyneet terveydenhuollon menot ovat vain osa tästä, mutta kyllä nämä liikkumattomatkin kuormittavat terveydenhuoltoa.

Koronan aikana liikunta on vähentynyt vielä entisestään. Liikunnalla on positiivinen vaikutus mielialaan ja myös vastustuskykyyn taudinaiheuttajia vastaan. Erään lähteen mukaan todennäköisyys, että liikkumattomat joutuivat koronan takia sairaalahoitoon, tehohoitoon tai kuolivat, oli noin kaksinkertainen verrattuna liikuntasuositukset täyttäviin.

Rokotteita ei ole tarjolla kolmea enempää, joten ehkä liikuntaankin voi hiukan panostaa.

 

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu