Suomi ei ole kuin muut maat, joten keskittykäämme korona-asioissa siihen mitä Suomessa tapahtuu

Meitä pommitetaan jatkuvasti korona-aiheisilla uutisilla Suomesta ja maailmalta. Jokainen maa käy kamppailua tuota koronavirusta vastaan. Uutismediat seuraavat kuinka hyvin kukin maa on selviytynyt julkaisemalla jatkuvaa päivitystä tartunnoista, kuolemista ja rokotustasoista. Kuka on kilpailussa johdossa, kuka vie voiton ja kuka kaatuu kunnolla matkan aikana? Oleellisen tiedon löytäminen uutistulvasta on vaikeaa jos ei mahdotonta.

Jokainen maailman maa on tietyssä mielessä omansalainen. Väestömäärät ja -tiheydet vaihtelevat maasta toiseen. Kaupunkirakenteissakin on eroja. Suomalaisten bakteerikanta ja geeniperimä ovat erilaiset kuin muissa maissa. Ruokavaliollakin lienee vaikutusta, samoin kuin kansalaisten yleisellä terveydentilalla. Miten liikuntatottumukset vaikuttavat?  Väestön ikärakennekin vaikuttaa. Monia koronaviruksen leviämiseen vaikuttavia muuttujia en ole osannut ajatellakaan, enkä toki ole myöskään asiantuntija kertomaan kunkin muuttujan tarkkaa vaikutusta.

Mitä jos emme vähään aikaan saisi tietoa maailmalta ja joutuisimme tekemään päätökset ihan vain kotimaisten asiantuntijoiden tutkimusten ja heidän Suomesta keräämänsä tiedon perusteella? Kuka edes on minkäkin asian asiantuntija? Miten asioihin reagoitaisiin, kun esimerkiksi suuria lukuja ja kuolemaa sisältävät kansainväliset uutiset eivät pääsisi vaikuttamaan päätöksentekoon. Ulkomailla tehty tutkimus esimerkiksi rokotteen tehosta ei välttämättä täysin pädekään Suomessa.

Ennen koronaa Suomen koko vuoden influessakuolemat kuitattiin muutamalla uutisella ja ihmisiä kiinnostavat kansainväliset vertailuluvut vieläkin vähemmällä.

 

 

 

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu