Kuntaliitokset syntyvät helposti, entä eroaminen kunnasta?
Kuntien yhdistyminen ei ole mitään ihmeellistä, sillä Suomessa on toteutettu viimeisen 15 vuoden aikana 77 kuntaliitosta. Suuremmat kuntayksiköt nähdään parempana vaihtoehtona tulevaisuuden haasteiden kohtaamisessa. Kuntaliitoksissa yhdistetään kahden tai useamman kunnan hallinnot ja palveluverkostot, minkä toteutus sujuu siirtymäaikana varsin helposti.
Mitenkäs sitten, kun suunta olisikin vastakkainen, eli siis käytännössä erotaan kunnasta? Iso-Britannian ero EU:sta ei ollut mitenkään kivuton. Ilman omia kansallisia instituutioita ja hallintoa se olisi ollut melko lailla mahdoton. Entä kun joku osa tai alue kunnasta tai kaupungista haluaisi erottautua itsenäiseksi yksiköksi?
Eroavalla alueella ei ole mitään omaa hallintokoneistoa, jolla voisi pyörittää kunnan toimintoja. Kuka voisi edes päättää erosta? Lähtevätkö jotkut kunnanvaltuutetut ajamaan eroprosessia? Miten määritellään kunnan eroavan osan alueen rajat?
Minulla ei osa vastauksia esittämiini kysymyksiin. Jos suuremman tai laajemman kunnan asioita hoidetaan huonosti, niin voisiko joku alue kunnasta nähdä, että sillä olisi kaikki menestymisen mahdollisuudet, jos se vain voisi itse päättää asioista omana kuntana, jolla on oma hallintorakenne, jota sillä ei tietysti ennen eroa voi edes olla mitenkään.
Tämänlaisia pohdintoa keskiviikkoiltaan..
”Vuonna 1924 Kerava erotettiin Tuusulasta omaksi kauppalakseen. ”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kerava
”Westermarck teki v. 1927 sisäasiainministeriölle esityksen Järvenpään erottamiseksi Tuusulasta itsenäiseksi kauppalaksi.”
https://www.jarvenpaa.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/jarvenpaa-tietoa/jarvenpaan-historiaa
Periaatetasolla asia kiinnostaa uteliasta mieltäni, siis miten Laajasalosta saisi itsenäisen kunnan (-; Noista linkeistä syntyy se käsitys, että sekä Kerava että Järvenpää kasvoivat aikoinaan teollistumisen myötä ja päätös uuden kunnan perustamisesta ei perustunut asukkaiden ”aluevaalien” tulokseen, vaan jonkin teollisuusjohtajan pyyntöön ylemmälle hallintotasolle. Myötämielisyyttä em. kauppaloiden perustsamiseen on saattanut olla Tuusulan maalaisliittolaisissa piireissä, kun teollisuusväki on kuitenkin äänestynyt vääriä puolueita.
Kuntaliitokset ovat viime vuosina olleet varsin yleisiä, mutta enpäs muista yhtään itsenäistynyttä uutta kuntaa, joka olisi lohkaistu jostain aiemmasta kunnasta koko elinajaltani. Ei niitä ainakaan tällä vuosituhannella ole ollut.
Voisikohan asian tiimoilta ottaa yhteyttä sisäministeriöön?
Ilmoita asiaton viesti
”… entä eroaminen kunnasta?” Yksinkertaisesti haihtumalla olemattomiin.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla harvinaista herkkua Suomen tasavallassa tämä kunnasta eroaminen eli uusien kuntien perustaminen. Wikipedia kertoo, että Kannonkoski perustettiin v 1934 Kivijärven kaakkoisista ja Viitasaaren lounaisista kylistä. Kyseessä oli maamme toiseksi viimeinen uusi maalaiskunta, vielä myöhemmin perustettiin Pohjaslahti v 1941 erottamalla Ruoveden kunnasta. Pohjaslahden taru itsenäisenä kuntana päättyi v 1973 kun siitä suurempi osa liitettiin Vilppulaan ja pienempi osa Virtoihin.
Nykyään suuri on kaunista ja tehokasta. Ehkä uusia kuntiakin voitaisiin perustaa jos jonkin suuren kunnan jokin kulmakunta kasvaisi tarpeeksi suureksi ja kauniiksi?
Ilmoita asiaton viesti