Kuntaliitokset syntyvät helposti, entä eroaminen kunnasta?

Kuntien yhdistyminen ei ole mitään ihmeellistä, sillä Suomessa on toteutettu viimeisen 15 vuoden aikana 77 kuntaliitosta. Suuremmat kuntayksiköt nähdään parempana vaihtoehtona tulevaisuuden haasteiden kohtaamisessa. Kuntaliitoksissa yhdistetään kahden tai useamman kunnan hallinnot ja palveluverkostot, minkä toteutus sujuu siirtymäaikana varsin helposti.

Mitenkäs sitten, kun suunta olisikin vastakkainen, eli siis käytännössä erotaan kunnasta? Iso-Britannian ero EU:sta ei ollut mitenkään kivuton. Ilman omia kansallisia instituutioita ja hallintoa se olisi ollut melko lailla mahdoton. Entä kun joku osa tai alue kunnasta tai kaupungista haluaisi erottautua itsenäiseksi yksiköksi?

Eroavalla alueella ei ole mitään omaa hallintokoneistoa, jolla voisi pyörittää kunnan toimintoja. Kuka voisi edes päättää erosta? Lähtevätkö jotkut kunnanvaltuutetut ajamaan eroprosessia? Miten määritellään kunnan eroavan osan alueen rajat?

Minulla ei osa vastauksia esittämiini kysymyksiin. Jos suuremman tai laajemman kunnan asioita hoidetaan huonosti, niin voisiko joku alue kunnasta nähdä, että sillä olisi kaikki menestymisen mahdollisuudet, jos se vain voisi itse päättää asioista omana kuntana, jolla on oma hallintorakenne, jota sillä ei tietysti ennen eroa voi edes olla mitenkään.

Tämänlaisia pohdintoa keskiviikkoiltaan..

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu