Kyberturvallisuus ja digitalisaatio käymässä kalliiksi

Eräiden arvioiden mukaan kyberrikollisuus aiheutti maailmassa noin 4-6 biljoonan dollarin kustannukset vuonna 2020. Suorien kustannusten osuus tästä oli noin biljoona dollaria. Lähitulevaisuudessa kyberrikollisuudesta aiheutuvien kustannusten ennustetaan edelleen nousevan.

Yritykset panostavat Suomessakin merkittävästi tietohallintoon, jonka osuus yritysten liikevaihdosta on keskimäärin noin 4,4 prosenttia. Tästä ehkä noin 10 prosenttia käytetään verkkoturvallisuuteen. Maailmanlaajuisesti yritykset käyttivät vuonna 2021 verkkoturvallisuuteen noin 150 miljardia dollaria.

Suomessa kansalaiset käyttävät vuosittain rahojaan tietoturvaohjelmiin muutamasta kymmenestä eurosta noin sataan euroon. Näin saadaan ostettua varsin halvalla mielenrauhaa netin käyttämiseen. Rikollisten vetäessä pidemmän korren, voivat kustannukset nousta hyvin suuriksi. Lisäksi mielenrauhan järkkymiselle on vaikea laittaa euromääräistä hintaa.

Kyberrikollisuuden torjunta kuormittaa myös valtionhallintoa, erityisesti KRP:n kyberrikostorjuntakeskusta. Jonkun onkin pakko pitää kansalaisten ja yritysten puolta taistelussa kyberrikollisuutta vastaan, vaikka siitä aiheutuukin kustannuksia.

Kustannuksia aiheuttavat myös toimimattomat ohjelmistot ja verkot, osittain kyberrikollisuuden takia. Kotikäyttäjä tuhlaa ohjelmistojen kanssa taistellessaan aikaansa, jolle on vaikea laittaa hintaa. Samalla pääsee sisäinen raivo kytemään. Yrityksissä ongelmista aiheutuu merkittäviä kustannuksia. Moni on kuullut tilanteista, joissa työnteko on keskeytynyt kokonaiseksi päiväksi tietojärjestelmiin liittyvien ongelmien takia. Moni ei voi työpaikalla tehdä juuri mitään ilman tietokonetta.

Internet on jokseenkin mullistanut liikemaailman ja tuonut paljon hyvää. Tämäkin teksti olisi jäänyt kirjoittamatta ilman netistä helposti löytyviä artikkeleita. Voimme vain toivoa, että valtiot ja tietoturvallisuusyritykset saavat pidettyä kyberikollisuuden jotenkin aisoissa, sillä mitä tapahtuisikaan, jos ihmiset alkaisivat tehdä pakoa netin vaikutuspiiristä turvattomuuden vuoksi. Toisaalta olisi ehkä hyväkin, jos elämä ei pyörisi niin paljoa internetin ympärillä.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu