Lääketeollisuus rahoittamassa lääkevalvontaviranomaisia

Koronarokotteet saatiin hyväksyttyä Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n ja Euroopan lääkevirasto EMA:n toimesta nopeutetulla aikataululla. Rokotteita odotettiin kovasti koko maailmassa, tai ainakin rikkaissa maissa.

Suomen kansalainen on tottunut siihen, että viranomaisten toimien rahoitus tulee valtion budjetista. Se luo turvallisuutta ja korruption mahdollisuudet vähenevät. Niinpä olikin suuri yllätys lukea, että verorahoituksen ohella FDA:n rahoituksesta noin 45 prosenttia tulee yrityksiltä, jotka haluavat saada uuden tuotteensa hyväksytyksi. Vastaavasti EMA:n rahoituksesta 86 prosenttia tulee yrityksiltä ja vain 13 prosenttia Euroopan unionilta. Mutta ei Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean rahoitus eroa juurikaan edellisistä, sillä 85 prosenttia rahoituksesta tuli asiakasmaksuista, ja vain 15 prosenttia valtion budjetista.

On tavallaan ihan ymmärrettävää, että yritykset, jotka haluavat saada lääkkeitään hyväksytyksi, maksavat viranomaisille lupaprosessista. Mikäli lupaprosessi hoidettaisiin puhtaasti verovaroista, niin yrityksillä olisi kannustin yrittää saada mitä tahansa tuotteita hyväksytyksi, jos lupaprosessi olisi ilmainen, ja lupaprosessi ruuhkautuisi, mikä ei sekään olisi hyvä vaihtoehto.

Asiantuntemukseni ei riitä määrittelemään toiminnan eettisyyttä, vaikka käytännössähän lääketeollisuus rahoittaa lääkeviranomaisten toiminnan. Tiedossa on kuitenkin, että esimerkiksi Yhdysvalloissa uuden lääkkeen lupaprosessi kesti melkein kaksi ja puoli vuotta vuonna 1987, mutta vuonna 2018 tämä aika oli lyhentynyt 10 kuukauteen, ja koronarokotteiden ehdollisen myyntiluvan kohdalla vain muutamiin viikkoihin.

Yritysten rahoitusten avulla lupaprosessiin voidaan käyttää enemmän resursseja. Samalla lääkeviranomaisille luodaan painetta lääkkeiden hyväksymiseen. Toiminnan eettisyyteen pitää siis kiinnittää erityistä huomiota, sillä ihmisten terveys on aina tärkeämpi kuin yritysten voitot.

 

Lähteet:

https://www.ema.europa.eu/en/about-us/how-we-work/governance-documents/funding

https://vuosikertomus.fimea.fi/talous

https://www.fda.gov/about-fda/fda-basics/fact-sheet-fda-glance

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu