Lainrikkoja maksamaan oikeusasteiden kuluja?

Eri oikeusasteilla tuomitaan kansalaisia erilaisista rikoksista. Käytän esimerkkinä tilannetta, jossa nuorukainen hurjasteli 190 kilometrin tuntinopeudella poliisin tutkaan. Tapausta selviteltiin käräjäoikeudessa, hovioikeudessa ja myös korkeimmassa oikeudessa.

Tapauksen käsittelystä eri oikeusasteilla on aiheutunut yhteiskunnalle merkittävät tuhansien eurojen kustannukset, todennäköisesti paljon suuremmatkin. Lainrikkojan maksettavaksi tuli lopulta sakkoa 660 euroa.

Kun kansalainen alkaa ajaa oikeutta esimerkiksi laittoman irtisanomisen tai talokaupan yhteydessä, niin jopa kymmenissä tuhansissa euroissa liikkuvat oikeudenkäyntikulut voivat langeta viattoman kansalaisen maksettavaksi. Lainrikkojien ja rikollisten asiat sen sijaan hoidetaan yhteiskunnan varoista.

Pitäisikö lainrikkojan alkaa maksaa myös oikeusasteiden kuluja? Saattaisi hymy hyytyä, jos ylinopeuden ajaja joutuisi 660 euron sakkojen lisäksi maksamaan myös 10 tuhannen euron oikeudenkäyntikulut. Tai ehkä lainsäädäntö voisi esimerkiksi ylinopeustapauksissa olla niin selkeä, ettei oikeusasteita tarvitse rasittaa ihan selvillä tapauksilla?

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu