Lapsen elämänlaadusta maaseudulla tai haja-asutusalueella

Vanhemmat haluavat yleensä tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Iso omakotitalo luonnonhelmassa kaukana kaupungin hälinästä saatetaan ajatella turvallisena ja ideaalisena kasvuympäristönä. Ajatteleeko vanhempi tässä enempi omaa vai lapsen parasta?

Lapsen kaveripiiri voi jäädä hyvin suppeaksi maaseudulla tai haja-asutusalueella. Koulussa voi kyllä olla luokallinen samanikäisiä, mutta koulukuljetusten takia heitä voi olla melko vaikea nähdä koulun ulkopuolella ilman vanhempien kyytejä. Onnea on, jos harvoista naapuritaloista löytyy hyviä ystäviä koko lapsuusajaksi. Moni lapsi viettää paljon aikaa sisarustensa kanssa, mikä ei toki välttämättä ole mikään ongelma. Miten käy niiden lasten, joiden lähiympäristöstä ei löydy sopivia kavereita?

Lapsi haluaa yleensä kasvaessaan liikkua laajemmalla alueella. Peltojen tai metsän keskellä voi luontoa rakastavalle riittää tutkimista eliniäksi. Toisin on niiden kohtalla, joiden mielenkiinto kohdistuu johonkin ihan muuhun kuin luontoon. Pyörällä ajamisestakin voi olla vaikea innostua enemmän, kun reittivaihtoehdot ovat hyvin rajatut. Kauppaan, kirjastoon, uimahallille, urheilukentälle tai mahdollisiin harrastuksiin on vaikea päästä ilman vanhempien kuljetuksia. Elämänpiiri alkaa sitten yhtäkkiä laajentua 15-vuotiaasta eteenpäin, kun on mahdollista alkaa hyödyntää erinäisiä moottoriajoneuvoja. On siinä toki lapselle odottamista..

Suuri osa lapsista käyttää paljon vapaa-aikaansa puhelimen tai tietokoneen ruutua tuijottaen, vaikka samanikäisiä lapsia olisikin riittämiin lähiympäristössä. Virtuaalimaailmat tuskin voivat kuitenkaan korvata oikeita kaverisuhteita tai tuottaa samanlaista iloa, mitä yhteisistä leikeistä, harrastuksista tai ajanvietosta voi saada.

Elämää voi elää monella tavalla, eikä olemassa ole vain jotain yhtä oikeaa tapaa. Lapsen paras ei välttämättä toteudu, jos aikuinen ajattelee omaa parastaan. Jokainen vanhempi tehköön omat harkitut ratkaisunsa.

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu