Metsään rauhoittumaan moottoritien äärelle

Asuntoilmoituksessa mainostettiin ulkoilumahdollisuuksia muutaman sadan metrin päässä sijaitsevalla luonnonsuojelualueella. Kertomatta jäi toki, että alue sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kauppakadun ja moottoritien reunamilla.

Metsä on selvitysten mukaan suurimmalle osalle suomalaisista tärkeä asia. Metsässä on helppo rauhoittua ja vähentää stressiä. Jos liikkuminen on vaikeaa, niin ihan metsän tai puiden katselu voi tuoda myönteisiä terveysvaikutuksia. Niinpä eri puolille pääkaupunkiseutuakin on jätetty pieniä tai vähän suurempia palasia metsää kasvamaan, jotta ihmisillä on mahdollisuus nauttia metsästä lähtemättä kauemmaksi. Ihan yksittäiset puutkin ikkunan edessä voivat olla tärkeitä.

Suuret ja hiljaiset metsäalueet ovat rauhoittumisen kannalta parempia, mutta pääkaupunkiseudulla näiden alueiden löytäminen ei olekaan niin helppoa. Ihmekös monet lähtevät Nuuksioon tai jopa Lappiin asti. Asuinalueiden tuntumassa melua syntyy ilmanvaihtolaitteista, pihanhoitokoneista ja tietysti kumipyöräliikenteestä, harvemmin ihmisistä.

Moottoriteillä ajonopeudet ovat suurimmat, ja ihan tästä syystä melutasotkin ovat korkeimmat. Moottoritiellä liikkuvista ajoneuvoista syntyvä meteli kantautuu useamman kilometrin päähän, toki vaimentuen etäisyyden kasvaessa. Moni metsäalue jää hyvinkin tämän parin kilometrin sisäpuolelle.

Tuulen suunnallakin on merkitystä. Pääkaupunkiseudulla tuulee tavallisimmin lounaasta. Hieman yksinkertaistettuna pääväylän pohjoispuolella melutasot ovat korkeammat kuin eteläpuolella. Mikäli hiljaisuus on luontoretkellä tärkeä asia, niin ehkä retkikohde pitäisi valita retkipäivänä vallitsevan tuulen suunnan mukaan.

Monet metsäalueet toimivat usein vain rauhoittavina koristeina sikäli, ettei metsään koskaan varsinaisesti mennä. Pyörällä ajetaan esimerkiksi metsän reunustamaa ulkoilutietä. Monelle kodin ikkunasta nähty metsämaisema on tärkeä. Ihan muutaman puunkin näkeminen voi rauhoittaa.

Pääkaupunkiseudun kasvaessa metsäalueet tulevat ainakin jossain määrin vähenemään, vaikka toisaalta jo kapeat metsäkaistaleetkin voivat tuoda myönteisiä vaikutuksia omaan elämään. Mikäli autoliikenteen määräkin kasvaa, niin hiljaisten metsäalueiden löytämisestä tulee entistäkin vaikeampaa, varsinkin kun meluaitojen rakentamiseen tai muuhun meluntorjuntaan ei oikein koskaan ole ollut riittävästi resursseja.

Onneksi metsistä ja puista voi nauttia niin monella tavalla.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu